Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Ziggo biedt FOX Sports gratis distributie aan’

  Ziggo biedt Eredivisie Media & Marketing de volledige abonnementsinkomsten van betaalzender FOX Sports aan. Dit stelt sportmarketeer Chris Woerts.
  Jarco Kriek
  16 juni 2020
  comments 6
  Feyenoord De Kuip
  Foto ProShots

  Meer en meer details komen naar buiten over de onderhandelingen die tot voor kort door VodafoneZiggo en Eredivisie Media & Marketing (EMM) werden gevoerd omtrent een nieuwe distributieovereenkomst voor betaalzender FOX Sports. Of alle details waar zijn, kan overigens niet voor honderd procent worden nagegaan. Beide partijen willen inhoudelijk niets over de tot nu toe gevoerde onderhandelingen zeggen. VodafoneZiggo maakte vorige week bij monde van strategisch directeur Robin Kroes wel bekend dat de onderhandelingen met EMM vast zitten en dat hierdoor voorlopig niet met elkaar wordt gesproken. VodafoneZiggo heeft het laatste bod op tafel gelegd maar wil daarin ook niet aan de wens van EMM tegemoetkomen dat voor iedere abonnee van Ziggo een vaste maandelijkse afdracht wordt betaald. VodafoneZiggo zegt dit uit principe niet te willen doen omdat slechts tien procent van de klanten op dit moment een FOX Sports-abonnement koopt.

   

  Abonnement

  Chris Woerts – een sportmarketeer die goede contacten binnen het Nederlandse betaald voetbal heeft – zegt te weten wat het laatste bod van VodafoneZiggo is. Het mediabedrijf zou EMM aangeboden hebben om de volledige opbrengsten van de verkochte FOX Sports-abonnementen aan EMM over te maken in ruil voor blijvende distributie van de FOX Sports-kanalen bij Ziggo. Een abonnement op FOX Sports Eredivisie kost op dit moment €17,95 per maand bij Ziggo. Met de huidige overeenkomst gaat meer dan twintig procent van dit bedrag naar Ziggo als doorgiftevergoeding. VodafoneZiggo wil deze vergoeding dus laten schieten om abonnees van kabelbedrijf Ziggo de mogelijkheid te blijven bieden om naar live betaald voetbal te kijken. De bewering van Chris Woerts past binnen de uitspraak van VodafoneZiggo-directeur Robin Kroes dat het bedrijf EMM een aanbod heeft gedaan dat enkele tientallen procenten boven de huidige distributieovereenkomst ligt.


  Eredivisiebelasting

  Ziggo heeft tussen de 300.000 en 350.000 abonnees die een FOX Sports-abonnement kopen. De handtekening onder een nieuwe distributieovereenkomst kan EMM dus een bedrag van minimaal 75 miljoen euro per jaar opleveren. Dit bedrag ligt waarschijnlijk nog iets hoger omdat een deel van de Ziggo-klanten naast het Eredivisie- ook het separate Internationaal-abonnement koopt. EMM wil echter vasthouden aan het verdienmodel betalen per abonnee dat sinds 2016 is afgesproken met alle andere distributeurs, waaronder KPN, Canal Digitaal en T-Mobile. In het geval van VodafoneZiggo moet voor de distributie - volgens strategisch directeur Kroes - ruim honderd miljoen euro per jaar worden betaald. Bronnen verklappen aan Totaal TV dat het gaat om een bedrag van rond de 125 miljoen euro op jaarbasis. Een handtekening onder een nieuwe distributieovereenkomst betekent voor VodafoneZiggo een verlies van rond de 50 miljoen per jaar. Als dit wordt doorberekend aan klanten van Ziggo gaat het abonnement – met de huidige aantallen abonnees – per maand met minimaal €1,10 per maand omhoog. Binnen de distributiewereld wordt het doorberekenen van verlies op verkoop van FOX Sports-abonnementen ook wel Eredivisiebelasting genoemd.


  Verdienmodel

  EMM introduceerde het verdienmodel betalen voor iedere abonnee voor de doorgifte van FOX Sports overigens omdat het 't bedrijf tegen de borst stoot dat distributeurs tientallen procenten van de abonnementsprijs in eigen zak staken als vergoeding voor de levering van de kanalen aan klanten. VodafoneZiggo lijkt met het laatste voorstel – als de uitspraken van Chris Woerts waar zijn – juist dat te willen doen wat in ieder geval tot enkele jaren geleden de doelstelling van iedere betaalzender - en dus ook FOX Sports - was, namelijk het niet meer hoeven te betalen aan distributeurs voor doorgifte van in dit geval FOX Sports-kanalen. Maar dit is naar het nu lijkt toch onvoldoende voor EMM. EMM worstelt met het feit dat de voorwaarden van een nieuwe overeenkomst met VodafoneZiggo ook voor alle overige distributeurs van toepassing worden. Dit betekent dat de inkomsten uit distributie lager worden. Het maakt gelijktijdig wel duidelijk dat het moeilijk is om alleen uit inkomsten van daadwerkelijke verkoop van FOX Sports-abonnementen de aan uitzendrechten betaalde gelden terug te verdienen. Nogmaals als de uitspraak van Chris Woerts op waarheid is berust.

  ZiggoVodafoneZiggoEredivisie Media & MarketingEMMEredivisieKNVBEredivisie CVvoetbaldistributiedistributieovereenkomstdoorgiftedoorgiftevergoedingEredivisiebelastingabonnementprijsverhoging

  Reacties

 1. TV-TIP Kopen of Slopen

  Kopen of Slopen
  RTL 4 om 20:30 uur
  Ahmed en Maaike hebben flink wat woonwensen op hun verlanglijstje staan, maar met twee kinderen en een klap speelgoed is het in de Vianense 23-onder-een-kapper van het stel nu al flink behelpen. Er is niet eens ruimte voor Ahmeds computer, laat staan voor de door Maaike zo gewenste gezinsuitbreiding. Maar ja, de boel verbouwen is ook zo wat. Terwijl Britta tóch haar schetsboek uit de kast pakt, gaat Alex op zoek naar een woning met meer ruimte. Maar vindt hij die ook binnen de negentig dagen?

  TV-TIP Juno

  Juno
  Paramount Network om 20:30 uur
  Terwijl haar klasgenoten zich bezighouden met typische puberdingen, heeft Juno (Elliot Page) iets anders aan haar hoofd: ze is zwanger. Ze besluit haar kind ter adoptie af te staan en gaat op zoek naar geschikte ouders. Die lijkt ze gevonden te hebben in Vanessa en Mark, maar voor Juno de knoop doorhakt, wil ze hen beter leren kennen.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)