Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo breidt gigabit internet verder uit

  Ziggo is na een zomerstop weer begonnen met de verdere uitrol van gigabit internet via het eigen HFC-netwerk. Het gaat dit keer om bijna 31.000 aansluitingen.
  Jarco Kriek
  8 september 2022
  comments 4
  Ziggo breidt gigabit internet verder uit
  Foto Getty Images

  Ziggo gigabit internet is op dit moment deels te vergelijken met de diensten die onder meer KPN, Delta Fiber (Delta en Caiway) en T-Mobile via glasvezel aan consumenten en zakelijke klanten leveren. De maximale downloadsnelheid is namelijk 1000Mbps (1Gbps). De uploadsnelheid blijft met het huidige 50Mbps wel achter bij de symmetrische snelheden die via glasvezel worden geleverd. Ook is de prijs van het Ziggo GIGA-abonnement hoger en blijft de reactiesnelheid (latency) van kabelinternet achter in vergelijking met internet via glasvezel. Overigens zijn de door Ziggo geleverde uploadsnelheden voor het gros van de Nederlanders ruim voldoende, al zou het fijn zijn als Ziggo de upload zou kunnen verhogen nu thuiswerken voor veel meer mensen de norm is geworden.

   

  Sneller internet

  Ziggo heeft op donderdag 8 september 30.700 aansluitingen in Limburg in de regio’s Roermond, Herten en Swalmen omgezet naar het nieuwe gigabit netwerk. In deze plaatsen kunnen Ziggo-klanten vanaf vandaag het GIGA-abonnement bij het kabelbedrijf bestellen. Dit kan overigens in veel gevallen niet direct gebruikt worden, omdat de internetmodem eerst moet worden vervangen om toegang te krijgen tot de gigabitsnelheid. Ziggo heeft inmiddels al rond de zes miljoen adressen naar het nieuwe gigabit netwerk gemigreerd. Het kabelbedrijf wil gigabit eind dit jaar in het hele verzorgingsgebied uitgerold hebben.

   

  Nog sneller

  Het kan met de nu door Ziggo gebruikte DOCSIS 3.1 techniek allemaal nog veel sneller. VodafoneZiggo bereikte enkele maanden geleden in april in een testomgeving een maximale downloadsnelheid van 10Gbps. Om deze snelheid te bereiken werden meerdere internetmodems aan elkaar gekoppeld. Met een dergelijke downloadsnelheid kan een volledige 4K-film van bioscooplengte binnen tien seconden worden gedownload. VodafoneZiggo begint binnenkort met een interne test met de opvolgende DOCSIS 4 techniek. De zogenaamde DOCSIS 3.1 Full Duplex standaard is door ontwikkelaar CableLabs binnen DOCSIS 4 ondergebracht.

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheiddownloaduploadgigabitGigaNetDOCSIS 3.1DOCSIS 4

  Reacties

 1. TV-TIP How to Hire a Hitman

  How to Hire a Hitman
  NPO 3 om 21:07 uur
  Op het darkweb kunnen opdrachtgevers schijnbaar huurmoordenaars vinden. Hoe bang moet je zijn als jouw naam genoemd wordt? Uit gehackte berichten blijkt dat honderden mensen over de hele wereld online een moord hebben besteld. Journaliste Yinka Bokinni verdiept zich in verschillende zaken.

  TV-TIP Rampvlucht

  Rampvlucht
  NPO 1 om 21:25 uur
  In de Bijlmer komt Asha steeds meer zieke huisdieren tegen. Vincent denkt dat de Nederlandse regering en luchtvaartwereld belangrijke details achterhouden. Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek: Volkskrant-journalist Pierre Heijboer onderzoekt verhalen over "mannen in witte pakken" die op de rampplek gezien zouden zijn. Intussen doet ook Asha een schokkende ontdekking.

  Interview