Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo en KPN aangevallen: prijsdoorbraak gigabit internet Delta

  Delta Fiber zet de Nederlandse gigabit internetmarkt op scherp. Het bedrijf maakt gigabit de standaard en verlaagt de abonnementsprijs fors.
  Jarco Kriek
  6 augustus 2021
  comments 17
  Ziggo en KPN aangevallen: prijsdoorbraak gigabit internet Delta
  Foto ProShots

  Delta Fiber gaat niet alleen fors investeren in de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. Het gaat op de gigabit internetmarkt de strijd aan met Ziggo en KPN. Dit gebeurt op twee manieren. Als eerste gaat Delta Fiber alle netwerken naar de nieuwe technische standaard XGS-PON opwaarderen. In gebieden waar dit gebeurt, gaat het bedrijf een supersnel glasvezelabonnement aanbieden met een symmetrische internetsnelheid van maar liefst 8Gbps (8000Mbps). Maar wellicht belangrijker is dat Delta bij levering van internet via glasvezelnetwerken gigabit de standaard maakt. Daarbij komt ook nog eens een forse prijsverlaging. Delta Fiber gooit bij gigabit internet de knuppel in het Nederlandse hoenderhok.

   

  Fors prijsverschil

  Delta gaat gigabit glasvezelinternet aan alle klanten voor €47,50 per maand aanbieden. Dit is 19 euro goedkoper dan voorheen het geval was. Wie nu bij Delta het internetabonnement met een snelheid van 400Mbps koopt, ziet de internetsnelheid naar 1Gbps verhoogd worden. Daarnaast gaat de abonnementsprijs ook nog eens met €2,50 omlaag. De nieuwe prijsstelling van gigabit internet bij Delta Fiber is 10 euro per maand goedkoper dan KPN. Het prijsverschil met Ziggo is zelfs nog groter, namelijk 18 euro per maand. Bij Ziggo wordt dan wel een lineair tv-pakket van meer dan veertig zenders meegeleverd. De uploadsnelheid is daarnaast met 50Mbps twintig keer langzamer dan bij Delta Fiber en bij KPN.

   

  Snel, sneller, snelst

  Delta Fiber gaat naast het gigabit abonnement ook een abonnement met 8Gbps symmetrische internetsnelheid leveren. De prijs van dit abonnement is €67,50. Ter vergelijking, dit is precies een euro duurder dan het gigabit internet-only abonnement bij Ziggo met de beperkte uploadsnelheid. Delta Fiber biedt dit abonnement als eerste in Het Hoogland in Groningen, Drechterland-Noord in Noord-Holland en de plaatsen Alphen, Chaam en Riel in Noord-Brabant aan. In deze plaatsen is het Delta Fiber netwerk naar XGS-PON opgewaardeerd. Elke maand voegt Delta Fiber nieuwe plaatsen toe waar het 8Gbps abonnement beschikbaar komt. Uiteindelijk is dit abonnement in 2022 voor alle klanten te koop.

   

  Over the top

  De vraag is echter of consumenten wel een abonnement met een snelheid van 8Gbps nodig hebben. Zelfs voor de meeste bedrijven is een abonnement met een dergelijke snelheid te veel van het goede. Daarnaast is vrijwel alle door consumenten gebruikte apparatuur niet geschikt om een dergelijke snelheid daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Het opwaarderen naar dit abonnement is dan in deze gevallen nutteloos. Het is echter wel goed dat Delta Fiber een dergelijk abonnement aanbiedt. Het laat zien dat de rek uit glasvezel er voorlopig zeker niet uit is. Met de mogelijkheid om met XGS-PON de internetsnelheid naar 25Gbps uit te breiden, wordt meer en meer duidelijk dat de coaxkabels van Ziggo niet tegen het glasvezelgeweld op kunnen.

  Delta FiberDeltaCaiwayEQTglasvezelgigabitinternetinternetsnelheidprijsverlagingZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNL

  Reacties