Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo en KPN buitenspel gezet bij Eredivisie voetbaldeal?

  Het is al enige tijd stil rond de nieuwe verkoop van de uitzendrechten van de Nederlandse voetbalcompetitie Eredivisie. ESPN is verzekerd van de uitzendrechten tot medio 2025.
  Jarco Kriek
  29 augustus 2023
  comments 2
  Ziggo en KPN buitenspel gezet bij Eredivisie voetbaldeal?
  Foto Getty Images

  Het op dit moment nog onzeker op welke zender de belangrijkste Nederlandse voetbalcompetitie Eredivisie na medio 2025 live te zien is. Niet alleen Disney – de eigenaar van ESPN – is in de uitzendrechten geïnteresseerd. Ook een consortium de vier belangrijkste Nederlandse providers – VodafoneZiggo (Ziggo), KPN, T-Mobile en Delta Fiber (Delta en Caiway) - heeft zijn zinnen gezet op de uitzendrechten. Zij willen het bedrag dat ze jaarlijks betalen aan Disney - de Amerikaanse eigenaar van ESPN - voor de distributie van de kanalen liever rechtstreeks overmaken aan de eredivisieclubs . Dit betekent niet alleen meer vrijheid voor providers, maar vooral dat de eredivisieclubs meer geld overhouden aan de verkoop van de rechten. Het betaalde geld blijft daarnaast in Nederland, wat economisch voordeel oplevert.

   

  Pole position

  Maar het lijkt erop dat de eredivisieclubs kiezen voor zekerheid. Tenminste, als de bronnen van sportmarketeer Chris Woerts juist zijn ingelicht. De grote clubs in de Eredivisie zouden hun bedenkingen over een nieuwe overeenkomst met ESPN in de ijskast gezet hebben. Vooral de kleinere clubs willen kiezen voor continuïteit en zekerheid die ze krijgen met een voortzetting van de uitzendrechtenovereenkomst met Disney. Het verzet van de grotere clubs als Ajax zou zijn gestopt omdat er voor hen de komende jaren veel extra miljoenen voor het oprapen liggen bij de Europese voetbalcompetities. Dit liet Woerts onlangs weten in het SBS 6-programma Vandaag Inside.

   

  Afspraken

  Officieel mogen de eredivisieclubs tot het einde van dit seizoen alleen met ESPN praten over het verlengen van de huidige overeenkomst. Disney heeft bedongen dat het tot medio 2024 exclusief mag onderhandelen over verlenging van de uitzendrechten. Het consortium van providers moet dus aan de zijlijn wachten tot hun beurt komt. De vraag is echter of het wel zover komt. Als de grotere clubs het verzet tegen een snelle verlenging van de lopende uitzendrechtenovereenkomst staken, dan is het niet uitgesloten dat al voor het einde van de exclusiviteitsperiode een nieuwe overeenkomst wordt beklonken. Dan staan de providers al buitenspel voordat de wedstrijd begonnen is.

   

  Amerika

  De vraag is echter of Disney Nederland van het Amerikaanse hoofdkantoor toestemming krijgt om honderden miljoenen euro's uit te geven aan de uitzendrechten. The Walt Disney Company heeft te kampen met financiële tegenwind. Het mediabedrijf moet hierdoor bezuinigen. In Amerika wordt sportzender ESPN mogelijk geheel of gedeeltelijk van de hand gedaan. In ieder geval worden alle nieuwe overeenkomsten die betrekking hebben tot uitzendrechten van sport en entertainment goed doorberekend voordat er goedkeurig wordt gegeven. Een hogere jaarlijkse afdracht aan eredivisieclubs is goed nieuws voor de voetbalclubs, maar met de huidige vorm van distributieovereenkomsten met Nederlandse providers kan dit tot niets anders leiden dan een prijsverhoging voor alle consumenten. De consument lijkt dus gebaat een eerlijke kans op onderhandelen voor het consortium van providers. Het is echter de vraag of de eredivisieclubs het consortium – en dus de kijkers en supporters – deze eerlijke kans gunnen.

  EredivisievoetbalESPNDisneyThe Walt Disney CompanyZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileDelta FiberDeltaCaiwayuitzendrechten

  Reacties

 1. TV-TIP Too Large

  Too Large
  TLC om 19:30 uur
  Een maagverkleining kán een manier zijn om gewicht te verliezen, en voor sommige mensen is het zelfs de enige hoop op een normaal leven. Maar wat als je te zwaar bent om zo’n operatie te ondergaan? In Too Large zien we dokter Charles Procter, die patiënten op het goede pad probeert te houden, zodat ze naar een gezond leven kunnen toe­werken. Da’s extreem ingewikkeld, want sommige deelnemers zijn zó zwaar dat ze nauwelijks een vin kunnen verroeren.

  TV-TIP Green Book

  Green Book
  SBS9 om 20:30 uur
  Voor zijn tournee door de zuidelijke staten van Amerika heeft de Afro-Amerikaanse pianist Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) een chauffeur nodig. Hij geeft de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Tony Lip (Viggo Mortensen) de baan. Aanvankelijk liggen de twee elkaar niet, maar langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere vriendschap.

  Interview