Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo en KPN houden prijs hoog: ‘Internet kan helft goedkoper’

  De prijs van het internetabonnement kan tientallen euro's per maand goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie, en dat zorgt voor te hoge prijzen.
  Jarco Kriek
  18 september 2022
  comments 7
  Ziggo en KPN houden prijs hoog: ‘Internet kan helft goedkoper’
  Foto Getty Images

  Internet is in Nederland bijna twee keer zo duur als in Italië. In Nederland kost een gigabit-internetabonnement via glasvezel €57,50 per maand. Telecom Italia levert een vergelijkbaar abonnement via een zelfde infrastructuur voor €29,90 per maand. Volgens telecomondernemer Taco Jelgersma komt dit door het duopolie die VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN hebben op de vaste markt in Nederland. Jelgersma doet deze en meer uitspraken in Het Financieele Dagblad. Overigens is van een duopolie in een groeiend aantal gebieden in Nederland geen sprake meer. Delta Fiber en Open Dutch Fiber willen binnen drie jaar gezamenlijk de grens van drie miljoen glasvezelaansluitingen overschrijden. Dit betekent dat vanaf dat moment voor bijna veertig procent van de woningen een andere netwerkkeuze mogelijk is dan alleen Ziggo of KPN.

   

  Amsterdam

  Taco Jelgersma is adviseur in de telecomsector. Daarnaast is hij medeoprichter van YouCa. Jelgersma probeert sinds 2008 met dit bedrijf vaste diensten via de kabel aan te bieden. Dat dit nog niet gelukt is, komt doordat de twee grootste kabelbedrijven Ziggo en UPC hun kabelnetwerken hermetisch gesloten hielden. Ook nu de twee afzonderlijke kabelbedrijven zijn verenigd in het grote kabelbedrijf Ziggo houdt eigenaar VodafoneZiggo het kabelnetwerk dicht. Maar als het aan Jelgersma ligt niet lang meer. ACM moet vóór het einde van dit jaar een beslissing nemen in een procedure die YouCa is begonnen om in eerste instantie toegang te krijgen tot het Ziggo-netwerk in Amsterdam. Als de toezichthouder het aandurft om een nieuwe poging te wagen om het Ziggo-netwerk open te breken, dan heeft YouCa zichzelf als doel gesteld om 40 tot 50.000 abonnees bij Ziggo weg te snoepen. Ziggo heeft in Amsterdam op dit moment rond de 450.000 abonnees.

   

  Concurrentie

  Over de goedkeuring van ACM omtrent de vrijwillige prijsafspraken die KPN heeft gemaakt voor toegang tot hun glasvezelnetwerk is Jelgersma kritisch. Ondanks de lagere prijs voor de toegang en inkoop van tv en internet voor gebruikers van het KPN glasvezelnetwerk zijn de huidige prijzen in de visie van Jelgersma nog steeds te hoog. Zo hoog dat ze in de weg staan aan een gezonde concurrentie die kan leiden tot een lagere maandprijs voor tv en internet voor de consument. Jelgersma noemt de toegangsprijs die KPN vóór de nieuwe prijsafspraken hanteerde "superonredelijk", en de huidige "normaal onredelijk".

   

  Goedkoper

  Of YouCa in Amsterdam wel internet met een tientalen euro per maand goedkopere prijsstelling kan leveren, hangt van veel factoren af. Als eerste moet ACM natuurlijk een positief oordeel geven over de procedure die YouCa heeft ingezet. Als dit het geval is dan wacht vrijwel zeker een beroep op de uitspraak bij CBb. Ook moet bij een hoofdstedelijke openbraak van het kabelnetwerk de toegangsprijs worden vastgesteld. En dan is pas het punt bereikt van de prijsstelling van vaste diensten die YouCa gaat leveren. Maar het duurt nog jaren dat de prijs van het internetabonnement door concurrentie met de helft naar beneden kan en in de richting komt van de Italiaanse prijzen.

  YouCaTaco JelgersmaZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLAutoriteit Consument & MarktACMreguleringopenbreken kabelAmsterdamconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Joanna Lumley's Specerijenroute

  Joanna Lumley's Specerijenroute
  NPO 2 om 18:30 uur
  Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley werd geboren in India, en is gefascineerd door verre streken en exotische keukens. Ze reist naar landen die barsten van de specerijen en kruiden, zoals Indonesië, India en Zanzibar. Ze geniet van het natuurschoon en de schitterende kleuren, maar staat ook stil bij de bloederige onderdrukking van de bevolking in de voormalige kolonies. In de eerste aflevering is Indonesië aan de beurt. Joanna bezoekt o.a. Banda, Jakarta en de Molukken, waar ze meer leert over de geschiedenis van nootmuskaat.

  TV-TIP Help, Mijn Man is Klusser!

  Help, Mijn Man is Klusser!
  RTL 5 om 19:00 uur
  De komende weken geniet je van seizoen 15 van het verbouwprogramma Help, Mijn Man is Klusser!. Een bijzondere reeks, want de meeste deelnemers zijn maar wat blij met de hulp van John Williams en zijn team. In de eerste aflevering dreigt Petra haar man te verlaten als hij de hulp van John niet accepteert, maar Joop blijkt de redelijkheid zelve te zijn. Later in het seizoen is het zelfs de man zélf die een beroep doet op John. Natuurlijk zijn er óók weer mokkende kandidaten die het klusteam het liefst weg zouden sturen.

  Interview