Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo en KPN houden prijs hoog: ‘Internet kan helft goedkoper’

  De prijs van het internetabonnement kan tientallen euro's per maand goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie, en dat zorgt voor te hoge prijzen.
  Jarco Kriek
  18 september 2022
  comments 7
  Ziggo en KPN houden prijs hoog: ‘Internet kan helft goedkoper’
  Foto Getty Images

  Internet is in Nederland bijna twee keer zo duur als in Italië. In Nederland kost een gigabit-internetabonnement via glasvezel €57,50 per maand. Telecom Italia levert een vergelijkbaar abonnement via een zelfde infrastructuur voor €29,90 per maand. Volgens telecomondernemer Taco Jelgersma komt dit door het duopolie die VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN hebben op de vaste markt in Nederland. Jelgersma doet deze en meer uitspraken in Het Financieele Dagblad. Overigens is van een duopolie in een groeiend aantal gebieden in Nederland geen sprake meer. Delta Fiber en Open Dutch Fiber willen binnen drie jaar gezamenlijk de grens van drie miljoen glasvezelaansluitingen overschrijden. Dit betekent dat vanaf dat moment voor bijna veertig procent van de woningen een andere netwerkkeuze mogelijk is dan alleen Ziggo of KPN.

   

  Amsterdam

  Taco Jelgersma is adviseur in de telecomsector. Daarnaast is hij medeoprichter van YouCa. Jelgersma probeert sinds 2008 met dit bedrijf vaste diensten via de kabel aan te bieden. Dat dit nog niet gelukt is, komt doordat de twee grootste kabelbedrijven Ziggo en UPC hun kabelnetwerken hermetisch gesloten hielden. Ook nu de twee afzonderlijke kabelbedrijven zijn verenigd in het grote kabelbedrijf Ziggo houdt eigenaar VodafoneZiggo het kabelnetwerk dicht. Maar als het aan Jelgersma ligt niet lang meer. ACM moet vóór het einde van dit jaar een beslissing nemen in een procedure die YouCa is begonnen om in eerste instantie toegang te krijgen tot het Ziggo-netwerk in Amsterdam. Als de toezichthouder het aandurft om een nieuwe poging te wagen om het Ziggo-netwerk open te breken, dan heeft YouCa zichzelf als doel gesteld om 40 tot 50.000 abonnees bij Ziggo weg te snoepen. Ziggo heeft in Amsterdam op dit moment rond de 450.000 abonnees.

   

  Concurrentie

  Over de goedkeuring van ACM omtrent de vrijwillige prijsafspraken die KPN heeft gemaakt voor toegang tot hun glasvezelnetwerk is Jelgersma kritisch. Ondanks de lagere prijs voor de toegang en inkoop van tv en internet voor gebruikers van het KPN glasvezelnetwerk zijn de huidige prijzen in de visie van Jelgersma nog steeds te hoog. Zo hoog dat ze in de weg staan aan een gezonde concurrentie die kan leiden tot een lagere maandprijs voor tv en internet voor de consument. Jelgersma noemt de toegangsprijs die KPN vóór de nieuwe prijsafspraken hanteerde "superonredelijk", en de huidige "normaal onredelijk".

   

  Goedkoper

  Of YouCa in Amsterdam wel internet met een tientalen euro per maand goedkopere prijsstelling kan leveren, hangt van veel factoren af. Als eerste moet ACM natuurlijk een positief oordeel geven over de procedure die YouCa heeft ingezet. Als dit het geval is dan wacht vrijwel zeker een beroep op de uitspraak bij CBb. Ook moet bij een hoofdstedelijke openbraak van het kabelnetwerk de toegangsprijs worden vastgesteld. En dan is pas het punt bereikt van de prijsstelling van vaste diensten die YouCa gaat leveren. Maar het duurt nog jaren dat de prijs van het internetabonnement door concurrentie met de helft naar beneden kan en in de richting komt van de Italiaanse prijzen.

  YouCaTaco JelgersmaZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLAutoriteit Consument & MarktACMreguleringopenbreken kabelAmsterdamconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Find It, Fix It, Sell It

  Find It, Fix It, Sell It
  Discovery Channel om 19:30 uur
  Wat de American Pickers doen in Amerika, doen Henry Cole en Simon O’Brien aan de overkant van Het Kanaal. De energieke Britten reizen stad en land af en gaan in muffe schuurtjes en bedompte kelders op zoek naar vergeten spulletjes die ze op hun eigen unieke wijze kunnen pimpen en voor de hoofdprijs kunnen verkopen.

  TV-TIP Hunted VIPS

  Hunted VIPS
  NPO 3 om 20:25 uur
  Terwijl het oliedomme gedrag van de vloggende zangeres Famke Louise en haar vriend, de niet veel slimmere oud-profvoetballer Denzel Slager, hen al binnen 24 uur in de armen van de hunters dreef, loopt een aantal bekende koppels nog vrij rond. Zij proberen tijdens de finale het extractiepunt te bereiken voordat ze alsnog in de kladden worden gegrepen. Zijn ze op tijd?

  Interview

  • *

   Monic Hendrickx

   Arcadia

   Monic Hendrickx en regisseur Tim Oliehoek vonden het fijn om een tijdje in de futuristische wereld van de nieuwe serie Arcadia rond te lopen, maar ze zouden daar nooit willen wonen.
   Reacties0 reactie(s)