Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo en KPN krijgen meer concurrentie: 3,5 miljoen dubbele glasvezelaansluitingen

  De concurrentie voor de twee grootste netwerkbeheerders van Nederland VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN wordt de komende jaren groter.
  Jarco Kriek
  24 september 2022
  comments 1
  Ziggo en KPN krijgen meer concurrentie: 3,5 miljoen dubbele glasvezelaansluitingen

  De versnelde uitrol van glasvezel en de komst van meer glasvezelexploitanten zorgen ervoor dat er de komende jaren in veel meer woningen meerdere toegangspunten tot glasvezelnetwerken aanwezig zijn. Dit naast de toegang tot het kabelnetwerk van Ziggo, dat in negen van de tien Nederlandse woningen aanwezig is. Dit betekent dat in miljoenen woningen de keuze ontstaat voor toegang tot drie netwerken die gigabit internet kunnen leveren.

   

  Gigabit

  Bij glasvezel gaat het om symmetrische internetsnelheid. Ziggo levert op dit moment alleen een gigabit downloadsnelheid, terwijl de uploadsnelheid op 50Mbps blijft steken. De komende maanden – en in ieder geval voor het einde van het jaar - rondt Ziggo echter de uitrol van het DOCSIS 3.1 netwerk af. Daarna is het wachten op de aankondiging dat de uploadsnelheid bij het kabelbedrijf wordt verhoogd. Achter de schermen lijkt Ziggo al met een uploadsnelheid van 150Mbps te testen. Dit blijkt uit een melding op het klant-helpt-klant community forum van Ziggo, waar deze snelheid tijdelijk werd gezien door een Ziggo-klant die het GIGA-abonnement bij het kabelbedrijf heeft afgesloten.

   

  Dubbele aansluiting

  Telecompaper berekende op basis van aankondigingen van KPN NetwerkNL, Delta Fiber en Open Dutch Fiber dat er in 2026 twaalf miljoen glasvezelaansluitingen zijn gerealiseerd. In Nederland zijn ongeveer 8,5 miljoen woningen en bedrijfspanden. Dit betekent dat in zeker 3,5 miljoen panden minimaal twee toegangspunten voor een glasvezelnetwerk in 2026 zijn.

   

  Concurrentie

  De toegang tot meerdere netwerken met gigabit internet zorgt voor een grotere concurrentie. Dit is al langere tijd het streven van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder verwacht dat de concurrentiedruk positieve gevolgen kan hebben voor de prijs die consumenten maandelijks moeten betalen voor de vaste diensten tv en internet.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLDelta FiberOpen Dutch FiberODFtvtelevisieabonnementglasvezelgigabitconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt

  Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt
  RTL 5 om 20:30 uur
  Na de Mexicaanse avonturen van Kees in Wie is de Mol? gaat hij in Oplichters Aangepakt weer achter échte bandieten aan. Hij helpt Karola, een gehandicapte vrouw die via het internet voor 50.000 euro werd opgelicht. Kees spoort de daders op in Italië, maar daar zijn ze niet blij met de speurneus. Dit seizoen helpt Kees ook BN’ers die afgezet werden. Zo zien we o.a. Rob Geus voorbij­komen en B&B vol liefde-kandidaat Marian, die in Portugal met de dood werd bedreigd.

  TV-TIP Corsokoorts in Sint Jansklooster

  Corsokoorts in Sint Jansklooster
  SBS6 om 20:30 uur
  Het bloemencorso komt nu snel dichterbij en de verschillende teams werken koortsachtig om het feest tot een succes te maken. In het zicht van de finish duiken er tóch nog een paar grote problemen op. Extreme droogte en een verwoestende storm dreigen op het laatste moment roet in het eten te gooien. Daarnaast staat het privéleven van de teamleden niet stil, en lopen sommige kandidaten daarin óók tegen obstakels op.

  Interview