Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo en KPN krijgen meer concurrentie: 3,5 miljoen dubbele glasvezelaansluitingen

  De concurrentie voor de twee grootste netwerkbeheerders van Nederland VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN wordt de komende jaren groter.
  Jarco Kriek
  24 september 2022
  comments 1
  Ziggo en KPN krijgen meer concurrentie: 3,5 miljoen dubbele glasvezelaansluitingen

  De versnelde uitrol van glasvezel en de komst van meer glasvezelexploitanten zorgen ervoor dat er de komende jaren in veel meer woningen meerdere toegangspunten tot glasvezelnetwerken aanwezig zijn. Dit naast de toegang tot het kabelnetwerk van Ziggo, dat in negen van de tien Nederlandse woningen aanwezig is. Dit betekent dat in miljoenen woningen de keuze ontstaat voor toegang tot drie netwerken die gigabit internet kunnen leveren.

   

  Gigabit

  Bij glasvezel gaat het om symmetrische internetsnelheid. Ziggo levert op dit moment alleen een gigabit downloadsnelheid, terwijl de uploadsnelheid op 50Mbps blijft steken. De komende maanden – en in ieder geval voor het einde van het jaar - rondt Ziggo echter de uitrol van het DOCSIS 3.1 netwerk af. Daarna is het wachten op de aankondiging dat de uploadsnelheid bij het kabelbedrijf wordt verhoogd. Achter de schermen lijkt Ziggo al met een uploadsnelheid van 150Mbps te testen. Dit blijkt uit een melding op het klant-helpt-klant community forum van Ziggo, waar deze snelheid tijdelijk werd gezien door een Ziggo-klant die het GIGA-abonnement bij het kabelbedrijf heeft afgesloten.

   

  Dubbele aansluiting

  Telecompaper berekende op basis van aankondigingen van KPN NetwerkNL, Delta Fiber en Open Dutch Fiber dat er in 2026 twaalf miljoen glasvezelaansluitingen zijn gerealiseerd. In Nederland zijn ongeveer 8,5 miljoen woningen en bedrijfspanden. Dit betekent dat in zeker 3,5 miljoen panden minimaal twee toegangspunten voor een glasvezelnetwerk in 2026 zijn.

   

  Concurrentie

  De toegang tot meerdere netwerken met gigabit internet zorgt voor een grotere concurrentie. Dit is al langere tijd het streven van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder verwacht dat de concurrentiedruk positieve gevolgen kan hebben voor de prijs die consumenten maandelijks moeten betalen voor de vaste diensten tv en internet.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLDelta FiberOpen Dutch FiberODFtvtelevisieabonnementglasvezelgigabitconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)