Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo en KPN krijgen meer concurrentie: Open Dutch Fiber verdubbelt ambitie

  Meer concurrentie voor de netwerken van VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN is op komst. Open Dutch Fiber wil sneller eigen glasvezelnetwerken uitrollen.
  Jarco Kriek
  23 februari 2023
  comments 3
  Ziggo en KPN krijgen meer concurrentie: Open Dutch Fiber verdubbelt ambitie
  Foto Getty Images

  Open Dutch Fiber (ODF) liet eerder weten dat het in 2025 toegang wil hebben tot een miljoen woningen via de eigen glasvezelnetwerken. De glasvezelexploitant heeft nu echter aangekondigd deze ambitie te verdubbelen naar twee miljoen. Dit betekent niet dat in al deze twee miljoen woningen een fysiek aansluitpunt voor ODF-glasvezel beschikbaar komt. In tegenstelling tot het netwerk van KPN NetwerkNL/Glaspoort installeert ODF alleen een glasvezelaansluitpunt in een woning als op het adres daadwerkelijk diensten via het netwerk worden gekocht. Dit kan onder meer bij dienstenaanbieders als T-Mobile, Tweak en Freedom Internet. T-Mobile is op dit moment als hoofdhuurder van ODF-netwerken.

   

  Meer glasvezel

  De bijgestelde ambitie van ODF versnelt de aanleg van glasvezel in Nederland. Ook groeit het aantal woningen dat van meerdere glasvezelnetwerken gebruik kan maken, naast het gigabit-netwerk van Ziggo. KPN wil samen met Glaspoort in 2025 minimaal 80 procent van de woningen in Nederland op de eigen glasvezel hebben aangesloten. Delta Fiber heeft net als ODF als de ambitie om in 2025 in twee miljoen woningen vaste diensten als tv en internet te kunnen leveren via glasvezel.

   

  Aansluitingen

  ODF heeft vorig jaar E-Fiber overgenomen. Deze glasvezelexploitant heeft toegang tot 200.000 woningen. ODF heeft op dit moment virtuele toegang tot 600.000 woningen. Het bedrijf heeft in meer dan dertig steden – in sommige gevallen alleen in enkele delen - glasvezelnetwerken of is bezig met de aanleg hiervan. ODF is een joint venture van investeringsfonds KKR en Deutsche Telekom Capital Partners.

  Open Dutch FiberODFglasvezeltvtelevisieinternetT-MobileKPN NetwerkNLGlaspoortDelta Fiber

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview