Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Ziggo en KPN leveren divers en stabiel zenderaanbod’

  Nederlandse tv-providers met meer dan 100.000 abonnees hebben een stabiel zenderaanbod met daarin zenders voor alle doelgroepen.
  Jarco Kriek
  28 juni 2023
  comments 1
  ‘Ziggo en KPN leveren divers en stabiel zenderaanbod’
  Foto Getty Images

  Het Commissariaat voor de Media (CvdM) onderzoekt jaarlijks het aanbod van tv-providers met meer dan 100.000 abonnees. De conclusie van het nu gehouden onderzoek is dat het aanbod van providers voldoende diversiteit en stabiliteit heeft. Zo hebben alle providers voldoende zenders in het standaardabonnement. De Mediawet verplicht providers minimaal dertig zenders in het standaardpakket te leveren. Hieronder moeten de must carry publieke tv-kanalen van NPO (Nederland) en VRT (België/Vlaanderen) zich bevinden. Tele2 heeft van alle onderzochte providers het minste kanalen in het standaardpakket, maar voldoet wel aan de minimale doorgifteverplichting.

   

  Diversiteit

  Het aanbod van tv-kanalen in het standaardpakket wordt door Commissariaat als divers omschreven. Het grootste deel (27,5 procent) van het aanbod bestaat uit kanalen die het onderzoek als algemeen omschrijft. Ook amusement (16,7 procent), muziek (10,3 procent), kinderen (8,9 procent), documentaire (6,6 procent) en nieuws (5,8 procent) zijn een belangrijk onderdeel van het standaard tv-pakket. De komst van ESPN en Filmbox in het standaardpakket van diverse providers zorgt ervoor dat sport en film procentueel meer in het standaardpakket vertegenwoordigd zijn. In het standaardpakket zijn buiten de VRT-kanalen niet veel internationale tv-zenders opgenomen. Slechts 1,7 procent van het aanbod wordt door CvdM als internationaal omschreven. De internationale zenders zijn bij providers dus veelal in aanvullende tv-pakketten geplaatst. Het gemiddeld aantal tv-zenders in het standaardpakket is met één gedaald naar 51,6. Hiermee komt dit aantal na een stijging vorig jaar terug op het niveau van twee jaar geleden.

   

  Welke providers?

  Het onderzoek van Commissariaat voor de Media werd uitgevoerd bij zeven providers. Dit zijn Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta, Caiway, Canal Digitaal en Tele2. Bij KPN werd tevens dochterbedrijf Solcon onder de loep genomen. Bij Canal Digitaal werd ook het zenderaanbod via satelliet en online (OTT) onderzocht.

  Commissariaat voor de MediaCvdMonderzoektvtelevisiebasispakketstandaardpakketzenderaanboddiversiteit

  Reacties

 1. TV-TIP Downey's Dream Cars

  Downey's Dream Cars
  discovery om 17:30 uur
  Robert Downey Jr. werd een van de grootste filmsterren van de 21ste eeuw, door de rol van Tony Stark in de Marvel-films. In deze reeks documentaires hangt Robert écht de uitvinder uit. De acteur heeft een grote verzameling auto’s; de tijd is rijp om ze om te bouwen naar elektrische voertuigen. Downey trapt af met een Chevrolet K10 pick-uptruck die nú nog 1 op 6 rijdt. Verder op de planning staan een Corvette Stingray én het up-to-date brengen van een klassieke Volkswagen T1-bus.

  TV-TIP Assassin's Creed

  Assassin's Creed
  RTL 7 om 20:25 uur
  Callum (Michael Fassbender) wordt wegens moord ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt nooit voltrokken: het bedrijf Abstergo laat Callum via een geavanceerde techniek in de huid van zijn vijftiende-eeuwse voorvader Aguilar kruipen. Als Aguilar moet hij de Tempeliers uitschakelen.

  Interview