Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo en KPN voelen steeds meer druk van streamingdiensten

  Lineaire tv-providers zoals Ziggo en KPN verkopen minder abonnementen door de toenemende druk van vooral de gratis varianten van streamingdiensten.
  Jarco Kriek
  7 december 2022
  comments 10
  Ziggo en KPN voelen steeds meer druk van streamingdiensten
  Foto Getty Images

  Het Commissariaat voor de Media (CvdM) publiceert jaarlijks het eigen onderzoek Mediamonitor. Dit geeft een onafhankelijke blik op de inhoudelijke positie van media in Nederland.

   

  Cordcutting

  Cordcutters zijn consumenten die het traditionele lineaire abonnement geheel terzijde schuiven en alleen via online diensten naar tv- en videocontent kijken. In Mediamonitor 2022 concludeert het CvdM dat er nog weinig mensen zijn die de kabel volledig hebben doorgeknipt en alleen online tv en video consumeren.

   

  OTT

  Toch ziet het CvdM een verandering in de manier waarop consumenten naar tv en video kijken. De verkopen van traditionele tv-abonnementen komen meer onder druk. Daarbij spelen niet alleen betaalde streamingdiensten een belangrijke rol. Ook de gratis streamingdiensten waarbij reclame het verdienmodel is, gaan in grotere mate een rol spelen. Dit kan er volgens het CvdM toe leiden dat steeds minder Nederlanders toegang hebben tot het lineaire aanbod van commerciële zenders.

   

  Gratis

  In Nederland zijn op dit moment al enkele gratis streamingdiensten beschikbaar. De belangrijkste is ongetwijfeld NPO Start van de publieke omroep. Hiermee kan – beperkt – naar eerder uitgezonden programma’s gekeken worden. Maar ook alle kanalen van de publieke omroep zijn live te bekijken. Er zijn daarnaast geluiden te horen dat een gratis variant van NLZIET in de pijplijn zit. Diverse betaalde streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ hebben een goedkopere abonnementsvorm aangekondigd waarbij reclame bij de te bekijken content wordt aangeboden.

  Commissariaat voor de MediaCvdMMediamonitoronlineOTTstreamingdienstNPOpublieke omroepNPO StartNLZIETlineairabonnement

  Reacties