Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo gaat DOCSIS 4 testen, Comcast gaat het gebruiken

  Ziggo heeft testen aangekondigd met de nieuwste DOCSIS 4-techniek. In Amerika gaat Comcast deze techniek al gebruiken om internet te leveren aan consumenten.
  Jarco Kriek
  13 oktober 2023
  comments 3
  Ziggo gaat DOCSIS 4 testen, Comcast gaat het gebruiken
  Foto Getty Images

  Ziggo heeft in Nederland veel last van providers als KPN, Odido en Delta, die diensten leveren via glasvezel. Ziggo gebruikt het hybride HFC-netwerk in combinatie met de DOCSIS-techniek. Een combinatie die door Ziggo glasvezel-kabel wordt genoemd. Ziggo heeft het eigen netwerk onlangs naar DOCSIS 3.1 opgewaardeerd. Het kabelbedrijf heeft testen met DOCSIS 4 aangekondigd. Het lijkt te gaan om het testen van DOCSIS 3.1 Full Duplex, dat door ontwikkelaar CableLabs onder de noemer DOCSIS 4 geschaard mag worden.

   

  Comcast

  In Amerika gaat kabelbedrijf Comcast DOCSIS 4 inmiddels aan klanten leveren. Daarbij worden abonnementen met symmetrische internetsnelheid aangeboden. Het gaat om abonnementen met snelheden van 300 Mb/s, 500 Mb/s, 1 Gb/s en 2 Gb/s. Deze worden in een klein deel van Colorado Springs aangeboden. In de komende jaren wil Comcast DOCSIS 4 verder uitrollen binnen het eigen verzorgingsgebied.

   

  Ziggo

  De kans dat Ziggo na de testperiode van DOCSIS 4 snel gaat aanbieden, lijkt niet erg groot. Als eerste moet Ziggo hiervoor lineaire tv via DVB-C uitschakelen. Deze uitschakeling zit al in de planning, gelet op het feit dat Ziggo nieuwe klanten al enige tijd de Next Mini als bruikleendecoder levert. Deze decoder werkt alleen met IPTV. Een groter struikelblok voor het leveren van hogere symmetrische internetsnelheden die vergelijkbaar zijn met de huidige snelheden die op dit moment via glasvezel geleverd worden, is de technische staat van het coaxnetwerk. In een groot deel van het verzorgingsgebied zijn de gebruikte coaxkabels al tientallen jaren oud. In sommige gebieden zijn deze coaxkabels langer in gebruik dan de volgens de specificaties geschatte maximale levensduur. Dit heeft gevolgen voor de geleverde diensten.

  ZiggoVodafoneZiggoComcastinternetHFCglasvezel-kabelglasvezelDOCSIS 4

  Reacties

 1. TV-TIP Downey's Dream Cars

  Downey's Dream Cars
  discovery om 17:30 uur
  Robert Downey Jr. werd een van de grootste filmsterren van de 21ste eeuw, door de rol van Tony Stark in de Marvel-films. In deze reeks documentaires hangt Robert écht de uitvinder uit. De acteur heeft een grote verzameling auto’s; de tijd is rijp om ze om te bouwen naar elektrische voertuigen. Downey trapt af met een Chevrolet K10 pick-uptruck die nú nog 1 op 6 rijdt. Verder op de planning staan een Corvette Stingray én het up-to-date brengen van een klassieke Volkswagen T1-bus.

  TV-TIP Assassin's Creed

  Assassin's Creed
  RTL 7 om 20:25 uur
  Callum (Michael Fassbender) wordt wegens moord ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt nooit voltrokken: het bedrijf Abstergo laat Callum via een geavanceerde techniek in de huid van zijn vijftiende-eeuwse voorvader Aguilar kruipen. Als Aguilar moet hij de Tempeliers uitschakelen.

  Interview