Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo gaat druk KPN glasvezel met de dag meer voelen

  In steeds meer grote en middelgrote steden waar Ziggo via het lokale kabelnetwerk vaste diensten levert, wordt begonnen met de aanleg van glasvezel.
  Jarco Kriek
  28 december 2021
  comments 6
  Ziggo gaat druk KPN glasvezel met de dag meer voelen
  Foto ProShots

  De druk van glasvezel wordt voor Ziggo eigenlijk iedere dag meer voelbaar. Het zijn vooral KPN NetwerkNL met KPN als hoofdhuurder en Open Dutch Fiber met T-Mobile als hoofdhuurder die in grote en middelgrote steden binnen het verzorgingsgebied van Ziggo bezig zijn met de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. Delta Fiber voert daarnaast de druk op Ziggo in kleinere gemeenten op.

   

  Leiden

  KPN NetwerkNL begint binnenkort in Leiden met de aanleg van glasvezel. De werkzaamheden moeten begin 2025 zijn afgerond. In totaal wil KPN in Leiden 47.000 woningen en bedrijfspanden van een glasvezelaansluiting voorzien. Ook in Vlaardingen worden 34.000 adressen op KPN glasvezel aangesloten. Deze werkzaamheden duren tot eind 2024. Ziggo krijgt daarnaast in Gorinchem concurrentie van E-Fiber glasvezel. Dit bedrijf gaat in Gorinchem bij 20.000 adressen een toegangsmogelijkheid tot glasvezel aanbieden.

   

  Voordelen glasvezel

  Voor het overgrote deel van de Nederlandse consumenten levert Ziggo via de kabel ruim voldoende internetsnelheid. Bij het kabelbedrijf kan op dit moment een abonnement gekocht worden waarbij de maximale downloadsnelheid 1000Mbps (1Gbps) is. De uploadsnelheid blijft met 50Mbps wel ver achter. De verwachting is dat Ziggo de upload in 2022 wel tot 200 of 300Mbps gaat verhogen. Internet via glasvezel biedt de consument een symmetrische internetsnelheid van 1Gbps. Bij nieuwe glasvezelnetwerken van Delta Fiber is de maximale snelheid zelfs 8Gbps symmetrisch. Het grootste voordeel van glasvezel is echter de veel lagere reactiesnelheid (latency) waardoor internetcommunicatie sneller tot stand komt.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLglasvezelaanleg glasvezelDelta FiberOpen Dutch FiberT-MobileE-Fibertvtelevisieinternetinternetsnelheiddownloaduploadconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)