Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo gaat druk KPN glasvezel met de dag meer voelen

  In steeds meer grote en middelgrote steden waar Ziggo via het lokale kabelnetwerk vaste diensten levert, wordt begonnen met de aanleg van glasvezel.
  Jarco Kriek
  28 december 2021
  comments 6
  Ziggo gaat druk KPN glasvezel met de dag meer voelen
  Foto ProShots

  De druk van glasvezel wordt voor Ziggo eigenlijk iedere dag meer voelbaar. Het zijn vooral KPN NetwerkNL met KPN als hoofdhuurder en Open Dutch Fiber met T-Mobile als hoofdhuurder die in grote en middelgrote steden binnen het verzorgingsgebied van Ziggo bezig zijn met de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. Delta Fiber voert daarnaast de druk op Ziggo in kleinere gemeenten op.

   

  Leiden

  KPN NetwerkNL begint binnenkort in Leiden met de aanleg van glasvezel. De werkzaamheden moeten begin 2025 zijn afgerond. In totaal wil KPN in Leiden 47.000 woningen en bedrijfspanden van een glasvezelaansluiting voorzien. Ook in Vlaardingen worden 34.000 adressen op KPN glasvezel aangesloten. Deze werkzaamheden duren tot eind 2024. Ziggo krijgt daarnaast in Gorinchem concurrentie van E-Fiber glasvezel. Dit bedrijf gaat in Gorinchem bij 20.000 adressen een toegangsmogelijkheid tot glasvezel aanbieden.

   

  Voordelen glasvezel

  Voor het overgrote deel van de Nederlandse consumenten levert Ziggo via de kabel ruim voldoende internetsnelheid. Bij het kabelbedrijf kan op dit moment een abonnement gekocht worden waarbij de maximale downloadsnelheid 1000Mbps (1Gbps) is. De uploadsnelheid blijft met 50Mbps wel ver achter. De verwachting is dat Ziggo de upload in 2022 wel tot 200 of 300Mbps gaat verhogen. Internet via glasvezel biedt de consument een symmetrische internetsnelheid van 1Gbps. Bij nieuwe glasvezelnetwerken van Delta Fiber is de maximale snelheid zelfs 8Gbps symmetrisch. Het grootste voordeel van glasvezel is echter de veel lagere reactiesnelheid (latency) waardoor internetcommunicatie sneller tot stand komt.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLglasvezelaanleg glasvezelDelta FiberOpen Dutch FiberT-MobileE-Fibertvtelevisieinternetinternetsnelheiddownloaduploadconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Joanna Lumley's Specerijenroute

  Joanna Lumley's Specerijenroute
  NPO 2 om 18:30 uur
  Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley werd geboren in India, en is gefascineerd door verre streken en exotische keukens. Ze reist naar landen die barsten van de specerijen en kruiden, zoals Indonesië, India en Zanzibar. Ze geniet van het natuurschoon en de schitterende kleuren, maar staat ook stil bij de bloederige onderdrukking van de bevolking in de voormalige kolonies. In de eerste aflevering is Indonesië aan de beurt. Joanna bezoekt o.a. Banda, Jakarta en de Molukken, waar ze meer leert over de geschiedenis van nootmuskaat.

  TV-TIP Help, Mijn Man is Klusser!

  Help, Mijn Man is Klusser!
  RTL 5 om 19:00 uur
  De komende weken geniet je van seizoen 15 van het verbouwprogramma Help, Mijn Man is Klusser!. Een bijzondere reeks, want de meeste deelnemers zijn maar wat blij met de hulp van John Williams en zijn team. In de eerste aflevering dreigt Petra haar man te verlaten als hij de hulp van John niet accepteert, maar Joop blijkt de redelijkheid zelve te zijn. Later in het seizoen is het zelfs de man zélf die een beroep doet op John. Natuurlijk zijn er óók weer mokkende kandidaten die het klusteam het liefst weg zouden sturen.

  Interview