Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo gaat mogelijk langer door met analoge FM-kabelradio

  Het is niet ondenkbaar dat klanten van Ziggo ook in (een deel) van 2021 nog naar analoge FM-kabelradio kunnen blijven luisteren.
  Jarco Kriek
  20 march 2020
  comments 1
  Ziggo gaat mogelijk langer verder met analoge radio

  VodafoneZiggo – waarvan Ziggo onderdeel is – heeft tot en met 31 december ontheffing van mediatoezichthouder Commissariaat voor de Media (CvdM) om analoge radio zonder analoge tv aan klanten aan te bieden. Deze ontheffing is nodig omdat Ziggo in een groot deel van het verzorgingsgebied inmiddels geen analoge tv aan klanten levert. De gefaseerde uitschakeling van analoge tv begon in maart 2018. De bedoeling was dat dit traject voor de zomer van 2020 afgerond zou zijn. Ziggo heeft echter vanwege het coronavirus het uitzetten van analoge tv in nog overgebleven gebieden binnen het verzorgingsgebied voor onbepaalde tijd gestaakt.

   

  Bandbreedte

  Het coronavirus zet alle vernieuwingen bij Ziggo tijdelijk in de ijskast. Zo wordt niet alleen de uitschakeling van analoge tv tijdelijk gestopt. Ook de uitrol van Gigabit internet is gestopt. En juist vanwege gigabit internet moet analoge FM-kabelradio uitgezet worden. De geringe bandbreedte die Ziggo voor analoge FM-kabelradio gebruikt, is binnen het DOXSIS 3.1 frequentiespectrum nodig om bij het kabelbedrijf de uploadsnelheid dat bij internetabonnementen wordt geleverd verder te verhogen. Een deel van de klanten vindt de snellere upload van groot belang.

   

  Mediawet

  Edgar van der Pas van het Commissariaat voor de Media legt uit wat de huidige wetgeving aan voorwaarden stelt voor de doorgifte van analoge FM-kabelradio. "In de Mediawet staat dat als je als pakketaanbieder een analoog programmapakket aanbiedt er voor dat pakket de verplichting geldt dat een aantal publieke Nederlandse en Belgische zenders wordt doorgegeven. De Mediawet maakt geen onderscheid in radio- en televisiesignalen. Dit betekent dat als je als pakketaanbieder stopt met analoge televisie je ook met analoge radio moet stoppen. VodafoneZiggo is hiervan tijdelijk ontheffing verleend, zodat ze tot 1 januari 2021 de analoge radiosignalen kan blijven doorgeven. Als VodafoneZiggo in de zomer van dit jaar geen analoge televisie meer zou aanbieden, verandert niets aan deze situatie. Als VodafoneZiggo tijdelijk het analoge radiosignaal wil blijven doorgeven, kan dat alleen met een ontheffing."

   

  Nieuwe ontheffing

  Met andere woorden: als de vertraging door het coronavirus dermate lang gaat duren dat vernieuwingen en aanpassingen aan het netwerk en geleverde diensten verder worden uitgesteld dan is voor doorgifte van 1 januari 2021 een nieuwe ontheffing nodig. Het Commissariaat voor de Media is duidelijk over verlenging van de huidige ontheffing. "Ja, dat kan. In de verleende ontheffing wordt die mogelijkheid ook expliciet genoemd. Op dit moment is er geen verzoek om verlenging van de ontheffing ingediend", aldus woordvoerder Edgar van de Pas.

   

  Toekomst analoge radio

  De bal voor een mogelijk langere toekomst van analoge FM-kabelradio bij Ziggo ligt dus bij het kabelbedrijf zelf in handen. Of Ziggo een nieuwe ontheffing gaat aanvragen, laat VodafoneZiggo-woordvoerder Hans den Heijer in het midden: "Voorlopig verandert er niets met betrekking tot de doorgifte van analoge radio." Bronnen rondom VodafoneZiggo vertellen echter tegen Totaal TV dat het bedrijf de nieuwe ontheffing wel degelijk bij het Commissariaat voor de Media gaat aanvragen. Dit betekent dat de noodzaak om met analoge FM-kabelradio op 31 december te stoppen niet meer aanwezig is. Voorstanders van het beluisteren van analoge radio via het kabelnetwerk van Ziggo kunnen dan ook al voorzichtig op fijne luistermomenten gaan voorbereiden. De kans dat Ziggo ook in 2021 – of in ieder geval een deel van dat jaar – analoge FM-kabelradio blijft aanbieden, is door het coronavirus groter dan ooit.

  ZiggoVodafoneZiggoanaloogradioMediawetontheffinganaloge FM-kabelradiotvtelevisieanaloge tvinternetinternetsnelheidgigabituploadbandbreedtetoezichthouderCommissariaat voor de MediaCvdM

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de 4K Ultra HD van A Clockwork Orange

   Al stampend, stelend, zingend, tapdansend en verkrachtend vermaakt Alex, een vandaal met een bolhoed, zich uitstekend, al is het op tragische wijze ten koste van anderen. Dit voor vier Oscars genomineerde, krachtig staaltje filmkunst verleidt, choqueert en is nog steeds aangrijpend.

  TV-TIP The Daily Show

  The Daily Show
  Comedy Central Extra om 06:00 uur
  Wie nog wekelijks verlangt naar Zondag met Lubach kan prima dagelijks terecht bij Arjen Lubach's inspiratiebron The Daily Show.

  TV-TIP The Girl on the Train

  The Girl on the Train
  SBS9 om 20:30 uur
  De gescheiden Rachel neemt dagelijks de trein en begluurt het perfecte stel, maar op een dag is de vrouw van het koppel weg.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Cupido Ofzo

   Samen met Wendy van Dijk helpt Leonie ter Braak in Cupido ofzo mensen met een beperking de liefde van hun leven te vinden.
   Reacties0 reactie(s)