Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo gaat mogelijk langer door met analoge FM-kabelradio

  Het is niet ondenkbaar dat klanten van Ziggo ook in (een deel) van 2021 nog naar analoge FM-kabelradio kunnen blijven luisteren.
  Jarco Kriek
  20 maart 2020
  comments 1
  Ziggo gaat mogelijk langer verder met analoge radio

  VodafoneZiggo – waarvan Ziggo onderdeel is – heeft tot en met 31 december ontheffing van mediatoezichthouder Commissariaat voor de Media (CvdM) om analoge radio zonder analoge tv aan klanten aan te bieden. Deze ontheffing is nodig omdat Ziggo in een groot deel van het verzorgingsgebied inmiddels geen analoge tv aan klanten levert. De gefaseerde uitschakeling van analoge tv begon in maart 2018. De bedoeling was dat dit traject voor de zomer van 2020 afgerond zou zijn. Ziggo heeft echter vanwege het coronavirus het uitzetten van analoge tv in nog overgebleven gebieden binnen het verzorgingsgebied voor onbepaalde tijd gestaakt.

   

  Bandbreedte

  Het coronavirus zet alle vernieuwingen bij Ziggo tijdelijk in de ijskast. Zo wordt niet alleen de uitschakeling van analoge tv tijdelijk gestopt. Ook de uitrol van Gigabit internet is gestopt. En juist vanwege gigabit internet moet analoge FM-kabelradio uitgezet worden. De geringe bandbreedte die Ziggo voor analoge FM-kabelradio gebruikt, is binnen het DOXSIS 3.1 frequentiespectrum nodig om bij het kabelbedrijf de uploadsnelheid dat bij internetabonnementen wordt geleverd verder te verhogen. Een deel van de klanten vindt de snellere upload van groot belang.

   

  Mediawet

  Edgar van der Pas van het Commissariaat voor de Media legt uit wat de huidige wetgeving aan voorwaarden stelt voor de doorgifte van analoge FM-kabelradio. "In de Mediawet staat dat als je als pakketaanbieder een analoog programmapakket aanbiedt er voor dat pakket de verplichting geldt dat een aantal publieke Nederlandse en Belgische zenders wordt doorgegeven. De Mediawet maakt geen onderscheid in radio- en televisiesignalen. Dit betekent dat als je als pakketaanbieder stopt met analoge televisie je ook met analoge radio moet stoppen. VodafoneZiggo is hiervan tijdelijk ontheffing verleend, zodat ze tot 1 januari 2021 de analoge radiosignalen kan blijven doorgeven. Als VodafoneZiggo in de zomer van dit jaar geen analoge televisie meer zou aanbieden, verandert niets aan deze situatie. Als VodafoneZiggo tijdelijk het analoge radiosignaal wil blijven doorgeven, kan dat alleen met een ontheffing."

   

  Nieuwe ontheffing

  Met andere woorden: als de vertraging door het coronavirus dermate lang gaat duren dat vernieuwingen en aanpassingen aan het netwerk en geleverde diensten verder worden uitgesteld dan is voor doorgifte van 1 januari 2021 een nieuwe ontheffing nodig. Het Commissariaat voor de Media is duidelijk over verlenging van de huidige ontheffing. "Ja, dat kan. In de verleende ontheffing wordt die mogelijkheid ook expliciet genoemd. Op dit moment is er geen verzoek om verlenging van de ontheffing ingediend", aldus woordvoerder Edgar van de Pas.

   

  Toekomst analoge radio

  De bal voor een mogelijk langere toekomst van analoge FM-kabelradio bij Ziggo ligt dus bij het kabelbedrijf zelf in handen. Of Ziggo een nieuwe ontheffing gaat aanvragen, laat VodafoneZiggo-woordvoerder Hans den Heijer in het midden: "Voorlopig verandert er niets met betrekking tot de doorgifte van analoge radio." Bronnen rondom VodafoneZiggo vertellen echter tegen Totaal TV dat het bedrijf de nieuwe ontheffing wel degelijk bij het Commissariaat voor de Media gaat aanvragen. Dit betekent dat de noodzaak om met analoge FM-kabelradio op 31 december te stoppen niet meer aanwezig is. Voorstanders van het beluisteren van analoge radio via het kabelnetwerk van Ziggo kunnen dan ook al voorzichtig op fijne luistermomenten gaan voorbereiden. De kans dat Ziggo ook in 2021 – of in ieder geval een deel van dat jaar – analoge FM-kabelradio blijft aanbieden, is door het coronavirus groter dan ooit.

  ZiggoVodafoneZiggoanaloogradioMediawetontheffinganaloge FM-kabelradiotvtelevisieanaloge tvinternetinternetsnelheidgigabituploadbandbreedtetoezichthouderCommissariaat voor de MediaCvdM

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)