Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo gaat zenders niet met meer bandbreedte aan klanten leveren

    Binnen het digitale radio-aanbod levert Ziggo zenders met verschillende bandbreedte aan klanten. Ziggo ziet af van het gelijktrekken van de bandbreedte. Waarom?
    Jarco Kriek
    8 march 2021
    comments 3
    Ziggo gaat zenders niet met meer bandbreedte aan klanten leveren
    Foto Getty Images

    Het ongecodeerde digitale radio-aanbod van Ziggo staat in de aandacht. Dit heeft alles met de inmiddels begonnen uitfasering van analoge FM-kabelradio te maken. Wat opvalt binnen het digitale radio-aanbod is dat niet alle zenders in een gelijke bandbreedte in de woning van klanten door Ziggo worden aangeleverd. Dit leidt in enkele gevallen tot een duidelijk hoorbare kwaliteitsverlies in vergelijking met het huidige analoge signaal dat het kabelbedrijf via de FM-frequentieband levert.

     

    Kwaliteitsverschil

    Een digitaal geleverde radiozender klinkt beter als de distributie met een hogere bandbreedte kan plaatsvinden. In het geval van de door Ziggo gebruikte MPEG2 codec is 320kbps de hoogste bandbreedte die voor distributie van radiozenders gebruikt kan worden. Maar Ziggo levert slechts een deel van de radiozenders die digitaal worden aangeboden in deze hoogste bandbreedte. Naast 384kbps en 320kbps levert Ziggo ook zenders in 256kbps en zelfs 192kbps. Zeker zenders die in 192kbps worden aangeleverd, klinken hierdoor minder goed als deze in analoog FM worden aangeleverd.

     

    Technische redenen

    Ziggo stelt via woordvoerder Gerjan van der Laan dat het gelijktrekken van de bandbreedte voor digitale gedistribueerde radiozenders tot de hoogste norm van 320kbps technisch niet mogelijk is. Daarbij speelt het aanvoersignaal van radiozenders een rol. "De radiozenders worden door de omroepen gecomprimeerd aangeboden met de door de omroepen bepaalde bandbreedte en kwaliteit. VodafoneZiggo geeft de radiozenders onbewerkt door aan de eindgebruiker. Indien wij de radiozenders zouden gaan bewerken moeten wij gecomprimeerde audio van de omroepen opnieuw coderen. Dit leidt tot nog meer compressie en dat leidt tot een verminderde kwaliteit voor onze klanten", aldus Van der Laan op door Totaal TV gestelde vragen.

    ZiggoVodafoneZiggoradiodigitaalanalooganaloge radiodigitale radioanaloge FM-kabelradiobandbreedtegeluidskwaliteit

    Reacties

  1. TV-TIP Boerderij van Dorst

    Boerderij van Dorst
    NPO 3 om 20:19 uur
    Maxim Hartman en Hanneke Groenteman komen helpen op de boerderij. Ze gaan flink aan het werk zodat het land klaar is voor de zomer.

    TV-TIP Floortje naar het einde van de wereld

    Floortje naar het einde van de wereld
    NPO 1 om 20:23 uur
    Floortje Dessing vaart een paar dagen mee op het vlot van de Oostenrijkse televisie-editor Jojo en zijn vriendin Norah in het Zweedse Dalsland.

    Interview

    • *

      Tom Waes

      Reizen Waes wereldsteden

      Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
      Reacties0 reactie(s)