Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo Gigabit met sneller en stabieler internet bereikt Rotterdam

  Rotterdam is na Utrecht, Hilversum en Den Haag de vierde regio waar Ziggo het vernieuwde Gigabitnetwerk aan klanten gaat leveren.
  Jarco Kriek
  10 maart 2020
  comments 4
  Ziggo Gigabit ook in Rotterdam

  Ziggo waardeert in heel Rotterdam en enkele rondom gelegen gemeenten het kabelnetwerk op naar de nieuwe standaard Gigabit. Hierdoor kunnen de internetsnelheden tot 1 Gigabit per seconde – oftewel 1Gbps (1000Mbps) – verhoogd worden en kan het kabelbedrijf naast sneller ook stabieler internet aan klanten leveren. Het nieuwe GIGA-abonnement kan door klanten in de regio Rotterdam vanaf 24 maart bij het kabelbedrijf gekocht worden.

   

  DOCSIS 3.1

  Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo is vorig jaar begonnen met het opwaarderen van het kabelnetwerk naar Gigabit-snelheid, dat op de DOCSIS 3.1 techniek is gebaseerd. In de regio’s Utrecht en Hilversum is het Gigabit-netwerk inmiddels actief. Dit doet het kabelbedrijf zonder graafwerkzaamheden. Door vernieuwingen in wijkkasten en aan kabels boven de grond kan Ziggo het kabelnetwerk naar de betere techniek opwaarderen. De internetsnelheid die aan klanten aangeboden wordt, is na de technische opwaardering verdubbeld. Dit betekent feitelijk dat een downloadsnelheid gelijk aan glasvezelnetwerken aangeboden kan worden. Dit is tot 1000Mbps (1Gbps). Binnen de DOCSIS 3.1 techniek heeft Ziggo verder nog mogelijkheden om de downloadsnelheid nog tien keer sneller te maken.


  Rotterdam 370.000 gigabit aansluitingen

  In Rotterdam troeft Ziggo glasvezelexploitant L2Fiber af. Dit omdat Ziggo op hetzelfde moment in heel Rotterdam en de omliggende gemeenten Vlaardingen, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg de gigabit internetsnelheid in alle woningen binnen dit deel van het verzorgingsgebied kan leveren. Het duurt nog jaren voordat L2Fiber in alle Rotterdamse straten glasvezel in de grond heeft aangelegd en woningen van een glasvezelaansluiting heeft voorzien. Concurrenten KPN en T-Mobile kunnen op dit moment in Rotterdam alleen tv en internet via koperdraad leveren. Hierdoor blijft maximaal te leveren internetsnelheid ver achter in vergelijking met Ziggo gigabit internet. In enkele gevallen is het gigabit kabelinternet van Ziggo wel meer dan vijftigmaal sneller dan internet geleverd via het koperdraadnetwerk.

   

  Meer dan miljoen gigabit-aansluitingen

  Door de komst van het snellere en stabielere internet in Rotterdam is het aantal Ziggo-aansluitingen waar gigabit geleverd wordt naar meer dan een miljoen gestegen. Uiteindelijk moet de teller aan het eind van 2020 op ongeveer vier miljoen staan. VodafoneZiggo kondigt namelijk aan dat op korte termijn ook de regio’s Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Tilburg en Wageningen toegang tot gigabit internet krijgen. Om Gigabit aan klanten te leveren, hoeft Ziggo dan wel geen graafwerkzaamheden uit te voeren maar dienen toch de nodige aanpassingen uitgevoerd te worden. Ziggo-monteurs plaatsten alleen in de regio Rotterdam bij huisaansluitingen meer dan 560.000 nieuwe connectoren en vervingen ruim 53.000 aansluitkabels in 29.214 straatkasten. Bij elkaar werd ook meer dan zeventig kilometer nieuwe netwerkbekabeling in straat- en wijkkasten aangelegd.

   

  Veel glasvezel bij Ziggo

  Het kabelnetwerk van Ziggo is een zogenaamd Hybride Fiber Coax (HFC) netwerk. Tot aan de wijkkasten gebruikt Ziggo op de aorta van het eigen netwerk honderd procent glasvezel voor de distributie van signalen en data. Alleen het laatste gedeelte van wijkkast naar de woning is een coaxkabelverbinding. Hierdoor wordt het signaal dat Ziggo-klanten in de woning geleverd krijgen voor 97 procent door glasvezel getransporteerd. Het opwaarderen van het kabelnetwerk van Ziggo naar DOCSIS 3.1 en hieraan gekoppelde gigabit internetsnelheden zorgt voor minder overlast dan de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. In dit laatste geval moeten straten opengebroken worden om glasvezelkabels in de grond aan te brengen en de woning binnen te brengen. Bij de technische opwaardering van Ziggo hoeft geen schop in de grond.

   

  Sneller en stabieler internet

  GigaNet biedt Ziggo-klanten niet alleen de mogelijkheid om voor een abonnement te kiezen waarbij sneller internet wordt geleverd. Voor alle klanten – ook als een abonnement met een lagere internetsnelheid wordt gekocht – heeft GigaNet voordelen. Zo wordt de capaciteit uitgebreid. Hiermee kan Ziggo probleemloos het nog steeds stijgende dataverbruik van klanten in goede banen leiden. De grotere capaciteit van het netwerk zorgt tevens voor meer stabiliteit. Hierdoor wordt de kans op storing minder.

   

  Abonnement

  Ziggo levert het gigabit abonnement GIGA met een maximale downloadsnelheid van 1Gbps voor klanten in Utrecht, Hilversum, Den Haag en vanaf 24 maart in Rotterdam. De uploadsnelheid bedraagt op dit moment nog 50Mbps. Een verhoging van de uploadsnelheid wordt binnen afzienbare tijd verwacht. Binnen de eerste fase van DOCSIS 3.1 – waarmee Ziggo begint – kan de uploadsnelheid theoretisch tot maximaal 300Mbps verhoogd worden. Verdere doorontwikkeling van GigaNet moet binnen enkele jaren uiteindelijk leiden tot een maximale downloadsnelheid van 10Gbps en een uploadsnelheid van 2Gbps. De opwaardering naar de Gigabit-internetsnelheid ten opzichte van de hoogste DOCSIS 3.0 internetsnelheid van 500Mbps bedraagt €12,- per maand.

  ZiggoVodafoneZiggokabelcoaxglasvezelinternetinternetsnelheidgigabitGigaNetabonnementnetwerk van de toekomstRotterdamDOCSIS 3.1bandbreedteL2Fiber

  Reacties