Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo heeft het moeilijk op dynamische vaste markt: kabelinternet uit de gratie

  Opnieuw een indicatie dat Ziggo moeilijke tijden tegemoet kan zien. Op de zeer dynamische markt van vaste diensten dreigt kabelinternet bij Nederlanders uit de gratie te raken.
  Jarco Kriek
  28 maart 2024
  comments 9
  Ziggo heeft het moeilijk op dynamische vaste markt: kabelinternet uit de gratie
  Foto Getty Images

  Het aantal overstappers onder tv- en internetaanbieders blijft ieder jaar stijgen. Dit komt vooral door de aanbieders zelf. In plaats van vaste trouwe klanten meer te belonen, ligt de focus op dit moment vooral op het met hoge welkomstbonussen binnenhalen van nieuwe klanten. Voor consumenten betekent deze strategie dat jaarlijks overstappen van tv- en internetaanbieder jaarlijks honderden euro besparing kan opleveren. Maar juist het bedrijf dat de hoogste welkomstbonussen uitreikt, profiteert hier het minste van.

   

  Passé?

  Uit gegevens van abonnementenverkoper Overstappen.nl blijkt namelijk dat in het eerste kwartaal van dit jaar 63 procent van alle overstappende Nederlanders voor glasvezel kiest. Dit ondanks de hoge welkomstbonussen die Ziggo nieuwe klanten in het vooruitzicht stelt. In de eerste maanden van 2024 is het aantal overstappende klanten dat voor glasvezel kiest met 5 procent gestegen. Uit cijfers van Overstappen.nl bleek dat het aantal overstappers dat voor glasvezel kiest procentueel op 58 uitkwam. De doorlopende stijging van het aantal overstappers dat voor glasvezel kiest, maakt opnieuw duidelijk dat de toekomst voor Ziggo minder rooskleurig is. Ook DSL (koperdraad) is minder in trek. Alleen komt bij deze aanbieders de klap minder hard aan omdat de meeste van hen ook diensten verkopen via glasvezelnetwerken van de exploitanten KPN (NetwerkNL en Glaspoort), Delta Fiber en Open Dutch Fiber.

   

  Veranderende markt

  Jean-Paul Würsten - Expert Telecom bij Overstappen.nl – in een reactie. “De stijgende trend in het aantal afgesloten glasvezelabonnementen laat zien dat huishoudens een groeiende voorkeur hebben voor de voordelen van glasvezel. Dit terwijl de kosten van glasvezelabonnementen over het algemeen hoger liggen dan die van DSL of kabel. We zien dat huishoudens steeds vaker voorkeur geven aan glasvezelabonnementen vanwege de hogere snelheden, betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van de afstand tot de wijkcentrale. Ook merken we op dat er een groeiende behoefte is aan sneller en betrouwbaarder internet voor streaming, online gaming, thuiswerken en andere online activiteiten.”

   

  Meer glasvezel

  Dat het aantal overstappers dat voor glasvezel kiest blijft stijgen, is overigens vooral het gevolg van de beschikbaarheid van glasvezel in Nederlandse woningen. In het afgelopen jaar kwam in ongeveer 1,5 miljoen woningen een glasvezelaansluiting in de meterkast. Hierdoor is het totale aantal glasvezelaansluitingen boven de zeven miljoen uitgekomen. Dit is 90 procent van de woningen.

   

  Kabel

  Glasvezel kan dan wel sneller en vaak ook stabieler internet leveren dan de kabel, maar voor consumentengebruik zijn de internetabonnementen die Ziggo zijn klanten levert ruim voldoende om aan hun eisen te voldoen. Ziggo heeft daarnaast met het beste tv-platform een belangrijke troef in handen. Dat Nederlanders toch in steeds meer gevallen bij een overstap voor een glasvezelprovider kiezen heeft meerdere redenen. Zo is er de perceptie dat met glasvezel gekozen wordt voor een ‘state of the art’ techniek. Maar belangrijker is wellicht dat Ziggo vergeleken met glasvezel te duur is. Iets dat het kabelbedrijf juist met hoge welkomstbonussen voor overstappers wil camoufleren. Nu blijkt dat dit niet werkt, moet Ziggo wellicht overstappen op een heel andere strategie. Namelijk niet nieuwe klanten lokken met hoge kortingen, maar bestaande klanten met kortingen belonen voor trouw. Zeker in deze periode waarin meer Nederlanders Ziggo – en dus de kabel – vaarwel zeggen om hun heil bij een glasvezelprovider te zoeken.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLGlaspoortDelta FiberOpen Dutch Fiberglasvezeltvtelevisieinternetoverstappenconcurrentie

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview