Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo heeft nog geen last: meer tv en internet via glasvezel

  Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gestegen. Vooral KPN was met de aanleg actief.
  Jarco Kriek
  29 juli 2021
  comments 9
  Ziggo heeft nog geen last: meer tv en internet via glasvezel
  Foto Getty Images

  Waar in het gehele jaar 2020 in totaal een half miljoen woningen en bedrijven op glasvezel werd aangesloten, staat de teller na de eerste drie maanden van dit jaar al op tweehonderdduizend. Inmiddels beschikt de helft van de Nederlandse woningen – ruim 3,9 van de 8 miljoen – over de mogelijkheid om tv, internet of telefonie via glasvezel te betrekken. Dit blijkt uit cijfers van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

   

  Sneller internet

  De sterke aanwas van het aantal glasvezelaansluitingen past goed bij de behoefte van Nederlanders om internet met een hogere snelheid te gebruiken. Voor het eerst rapporteert ACM dat meer dan de helft van de actieve internetaansluitingen een minimale downloadsnelheid van 100Mbps heeft. Via zowel glasvezel als kabel kan een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps) geleverd worden.

   

  Kabel wint

  Kabel blijft ondanks de sterke opkomst van glasvezel nog wel met ruim vijftig procent van de aansluitingen het meest gebruikte netwerk voor de levering van internet. Glasvezel heeft een marktaandeel van ongeveer dertig procent. DSL koperdraad heeft in de afgelopen jaren veel terrein verloren en komt op twintig procent uit.

   

  Wie is de grootste?

  Ziggo blijft de grootste internetaanbieder van Nederland, KPN volgt op een tweede plek. KPN heeft de eigen koper- en glasvezelnetwerken ook voor andere bedrijven via bedrijfsonderdeel KPN NetwerkNL opengesteld. Ziggo heeft een marktaandeel van rond de 45 procent. KPN heeft rond de veertig procent marktaandeel. T-Mobile volgt op grote afstand met een marktaandeel van tussen de vijf en tien procent. Delta Fiber volgt met ongeveer vijf procent marktaandeel.

  Reacties

 1. TV-TIP Last Christmas

  Last Christmas
  Net5 om 20:30 uur
  Hoewel ze weinig met Kerst heeft, zit Kate (Emilia Clarke) er continu middenin. Ze werkt in een winkel die het hele jaar door kerstspullen verkoopt. Logisch dus dat ze het er niet naar haar zin heeft. Daar komt verandering in als de charmante Tom (Henry Golding) de winkel binnenstapt. Hij leert Kate weer van het leven en Kerst te genieten.

  TV-TIP Het grote 30 tellen tv-toernooi

  Het grote 30 tellen tv-toernooi
  NPO 1 om 20:33 uur
  Water links van Nederland! De eerste mensen op aarde! De vorige president van de Verenigde Staten! In Het grote 30 tellen tv-toernooi, zeg maar de tv-variant van het immens populaire spel 30 Seconds, zetten Isa Hoes, Jochem van Gelder en Berget Lewis zich, met versterking van familieleden, in voor het Liliane Fonds. Welk team weet binnen dertig tellen de meeste antwoorden te verzamelen? Giovanca Ostiana en Bert van Leeuwen presenteren.

  Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)