Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo heeft nog geen last: meer tv en internet via glasvezel

  Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gestegen. Vooral KPN was met de aanleg actief.
  Jarco Kriek
  29 juli 2021
  comments 9
  Ziggo heeft nog geen last: meer tv en internet via glasvezel
  Foto Getty Images

  Waar in het gehele jaar 2020 in totaal een half miljoen woningen en bedrijven op glasvezel werd aangesloten, staat de teller na de eerste drie maanden van dit jaar al op tweehonderdduizend. Inmiddels beschikt de helft van de Nederlandse woningen – ruim 3,9 van de 8 miljoen – over de mogelijkheid om tv, internet of telefonie via glasvezel te betrekken. Dit blijkt uit cijfers van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

   

  Sneller internet

  De sterke aanwas van het aantal glasvezelaansluitingen past goed bij de behoefte van Nederlanders om internet met een hogere snelheid te gebruiken. Voor het eerst rapporteert ACM dat meer dan de helft van de actieve internetaansluitingen een minimale downloadsnelheid van 100Mbps heeft. Via zowel glasvezel als kabel kan een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps) geleverd worden.

   

  Kabel wint

  Kabel blijft ondanks de sterke opkomst van glasvezel nog wel met ruim vijftig procent van de aansluitingen het meest gebruikte netwerk voor de levering van internet. Glasvezel heeft een marktaandeel van ongeveer dertig procent. DSL koperdraad heeft in de afgelopen jaren veel terrein verloren en komt op twintig procent uit.

   

  Wie is de grootste?

  Ziggo blijft de grootste internetaanbieder van Nederland, KPN volgt op een tweede plek. KPN heeft de eigen koper- en glasvezelnetwerken ook voor andere bedrijven via bedrijfsonderdeel KPN NetwerkNL opengesteld. Ziggo heeft een marktaandeel van rond de 45 procent. KPN heeft rond de veertig procent marktaandeel. T-Mobile volgt op grote afstand met een marktaandeel van tussen de vijf en tien procent. Delta Fiber volgt met ongeveer vijf procent marktaandeel.

  Reacties

 1. TV-TIP Keuringsdienst van Waarde

  Keuringsdienst van Waarde
  NPO 3 om 20:25 uur
  Vraag in een viswinkel of restaurant naar noordzeekrab en je krijgt vaak enkel een paar poten. Onschadelijk gemaakte scharen, ooit onderdeel van een kwieke krab. Maar waar is de rest van het beest dan eigenlijk gebleven? De Keuringsdienst krabt zich achter de oren, speurt de Noordzee af en komt erachter dat de krab het knap lastig krijgt zodra hij in mensenhanden komt.

  TV-TIP Joker

  Joker
  Veronica om 20:29 uur
  Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) verkent gitzwarte waanzin als een wrak van een man die freelance klussen doet als clown. Functioneren in het keiharde Gotham van de jaren zeventig is al bijna onmogelijk voor hem, maar als hij wordt mishandeld in de metro en de daders doodschiet, is de negatieve spiraal niet meer te breken. De film geeft een nieuwe draai aan het verhaal van Bruce Wayne en zijn aartsvijand, maar ook zonder stripkennis is Joker een ontregelende ervaring die je bij de keel grijpt.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)