Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo heeft nog geen last: meer tv en internet via glasvezel

  Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gestegen. Vooral KPN was met de aanleg actief.
  Jarco Kriek
  29 july 2021
  comments 9
  Ziggo heeft nog geen last: meer tv en internet via glasvezel
  Foto Getty Images

  Waar in het gehele jaar 2020 in totaal een half miljoen woningen en bedrijven op glasvezel werd aangesloten, staat de teller na de eerste drie maanden van dit jaar al op tweehonderdduizend. Inmiddels beschikt de helft van de Nederlandse woningen – ruim 3,9 van de 8 miljoen – over de mogelijkheid om tv, internet of telefonie via glasvezel te betrekken. Dit blijkt uit cijfers van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

   

  Sneller internet

  De sterke aanwas van het aantal glasvezelaansluitingen past goed bij de behoefte van Nederlanders om internet met een hogere snelheid te gebruiken. Voor het eerst rapporteert ACM dat meer dan de helft van de actieve internetaansluitingen een minimale downloadsnelheid van 100Mbps heeft. Via zowel glasvezel als kabel kan een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps) geleverd worden.

   

  Kabel wint

  Kabel blijft ondanks de sterke opkomst van glasvezel nog wel met ruim vijftig procent van de aansluitingen het meest gebruikte netwerk voor de levering van internet. Glasvezel heeft een marktaandeel van ongeveer dertig procent. DSL koperdraad heeft in de afgelopen jaren veel terrein verloren en komt op twintig procent uit.

   

  Wie is de grootste?

  Ziggo blijft de grootste internetaanbieder van Nederland, KPN volgt op een tweede plek. KPN heeft de eigen koper- en glasvezelnetwerken ook voor andere bedrijven via bedrijfsonderdeel KPN NetwerkNL opengesteld. Ziggo heeft een marktaandeel van rond de 45 procent. KPN heeft rond de veertig procent marktaandeel. T-Mobile volgt op grote afstand met een marktaandeel van tussen de vijf en tien procent. Delta Fiber volgt met ongeveer vijf procent marktaandeel.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Harry Potter in 4K Ultra HD

   Een wonderbaarlijke nieuwe manier om de magische wereld van Harry Potter te beleven! Bekijk Harry Potter en de Steen der Wijzen zoals je hem nog nooit hebt gezien, nu in 4K-resolutie. Totaal TV mag deze voor drie Oscars genomineerde fantasyfilm vijf keer op 4K Ultra HD weggeven.

  TV-TIP Car wars

  Car wars
  SBS6 om 20:30 uur
  In de finale nemen de overgebleven coureurs het met hun radiografisch bestuurbare auto's tegen elkaar op voor de prijzenpot.

  TV-TIP Hotel Mumbai

  Hotel Mumbai
  Net5 om 20:30 uur
  Een groep zwaar bewapende Pakistaanse militanten opent de aanval op het iconische Taj Mahal Palace hotel in India.

  Interview

  • *

   Tooske Ragas

   K2 zoekt K3

   De Vlaamse presentator Kürt Rogiers en onze eigen Tooske Ragas zorgen dat de zoektocht naar een nieuw K3-lid in goede banen wordt geleid.
   Reacties0 reactie(s)