Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo herbevestigt: Einde analoge FM-kabelradio nabij

  Totaal TV bracht het nieuws al enige maanden geleden. Ziggo stopt mogelijk al in de loop van 2021 met analoge FM-kabelradio. Nu herbevestigt het kabelbedrijf dit voornemen.
  Jarco Kriek
  1 december 2020
  comments 7
  Ziggo herbevestigt: Einde analoge FM-kabelradio nabij
  Getty Images

  Ziggo laat desgevraagd aan Radiofreak vandaag de herbevestiging van het einde van analoge FM-kabelradio weten. "Voor de uitbreiding van bandbreedte voor internet is de ruimte in het spectrum nodig die nu voor analoge FM-kabelradio wordt gebruikt. Er is nog geen precieze datum bekend wanneer we gaan beginnen met afschakelen." Enkele maanden geleden liet een woordvoerder van het kabelbedrijf zich voor het eerst in dergelijke bewoordingen tegen Totaal TV over het einde van analoge FM-kabelradio uit. In dit artikel leest u waarom Ziggo met analoge radio gaat stoppen.

   

  Commissariaat voor de Media

  Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo heeft overigens van toezichthouder Commissariaat voor de Media tot 1 januari 2023 de tijd gekregen om analoge FM-kabelradio uit te zetten. In de Nederlandse Mediawet staat namelijk dat analoge FM-kabelradio gekoppeld aan analoge tv is. In praktijk betekent dit dat analoge radio niet aan klanten geleverd mag worden zonder daarbij een analoog tv-aanbod te leveren. Ziggo is in maart 2018 begonnen met de gefaseerde uitschakeling van analoge tv in het eigen verzorgingsgebied. Dit traject had al afgerond moeten zijn. Maar de coronacrisis heeft het vooraf opgestelde schema voor uitschakeling van analoge tv in de war geschopt. De eerdere ontheffing van het Commissariaat voor de Media aan VodafoneZiggo om bij bedrijfsonderdeel Ziggo analoge radio zonder analoge tv aan te bieden – die tot 1 januari 2021 liep – is derhalve na een verzoek van VodafoneZiggo door de toezichthouder met twee jaar verlengd.

   

  Bandbreedte

  Ziggo heeft het frequentiespectrum van analoge FM-kabelradio tussen 87.5 en 108 MHz nodig om de uploadsnelheid van internet te verhogen. Binnen het door Ziggo gebruikte DOCSIS 3.1 is dit frequentiespectrum mede als eerste nodig om de uploadsnelheid substantieel te verhogen. Een hogere uploadsnelheid is voor Ziggo heel belangrijk om de concurrentie met de in Nederland sterk in aantal toenemende glasvezelnetwerken aan te kunnen gaan. De verwachting is dan ook dat mede door de komst van meer glasvezelnetwerken Ziggo al snel na het einde van het gefaseerde traject van uitschakelen van analoge tv begint met de eerste voorbereidingen van het uitzetten van analoge FM-kabelradio. Naar nu bekend wil Ziggo in het eerste deel van 2021 het laatste analoge tv-signaal op het eigen kabelnetwerk uitzetten. Mogelijk volgt dan in het tweede deel van 2021 het einde van analoge FM-kabelradio in het gehele verzorgingsgebied van Ziggo.

  ZiggoVodafoneZiggoanaloogdigitaalanaloge FM-kabelradiokabelradiotvtelevisieanaloge tvbandbreedteinternetinternetsnelheiduploaduploadsnelheidDOCSIS 3.1gigabitGigaNetCommissariaat voor de MediaCvdMtoezichthouder

  Reacties

 1. TV-TIP Rachel en Elbert Passen Op

  Rachel en Elbert Passen Op
  NPO 3 om 18:32 uur
  Het werk van een boer is erg zwaar en gaat altijd door. Een boer heeft daardoor zelden tijd voor vakantie, maar gelukkig zijn Rachel Rosier en Elbert Smelt er om op de boerderij te passen. In dit jeugdprogramma trekken de twee hun kaplaarzen aan, zodat de boer met zijn gezin op vakantie kan. Het presentatieduo heeft alleen weinig ervaring met het boerenleven en ze moeten eerst nog het vak onder de knie zien te krijgen.

  TV-TIP Heathrow

  Heathrow
  RTL Z om 19:30 uur
  Met 76.000 medewerkers en meer dan 70 miljoen passagiers per jaar is London Heathrow Airport het grootste vliegveld van Europa en deze documentaireserie geeft een kijkje achter de schermen van het drukste vliegveld van Groot-Brittannië. We zien niet alleen de dagelijkse werkzaamheden, waardoor de vliegtuigen veilig kunnen opstijgen en landen, maar ook de problemen waar Heathrow mee te maken krijgt. Want ook dit gigantische vliegveld kampt met personeelstekort en dat heeft grote gevolgen.

  Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)