Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo herbevestigt: Einde analoge FM-kabelradio nabij

  Totaal TV bracht het nieuws al enige maanden geleden. Ziggo stopt mogelijk al in de loop van 2021 met analoge FM-kabelradio. Nu herbevestigt het kabelbedrijf dit voornemen.
  Jarco Kriek
  1 december 2020
  comments 7
  Ziggo herbevestigt: Einde analoge FM-kabelradio nabij
  Getty Images

  Ziggo laat desgevraagd aan Radiofreak vandaag de herbevestiging van het einde van analoge FM-kabelradio weten. "Voor de uitbreiding van bandbreedte voor internet is de ruimte in het spectrum nodig die nu voor analoge FM-kabelradio wordt gebruikt. Er is nog geen precieze datum bekend wanneer we gaan beginnen met afschakelen." Enkele maanden geleden liet een woordvoerder van het kabelbedrijf zich voor het eerst in dergelijke bewoordingen tegen Totaal TV over het einde van analoge FM-kabelradio uit. In dit artikel leest u waarom Ziggo met analoge radio gaat stoppen.

   

  Commissariaat voor de Media

  Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo heeft overigens van toezichthouder Commissariaat voor de Media tot 1 januari 2023 de tijd gekregen om analoge FM-kabelradio uit te zetten. In de Nederlandse Mediawet staat namelijk dat analoge FM-kabelradio gekoppeld aan analoge tv is. In praktijk betekent dit dat analoge radio niet aan klanten geleverd mag worden zonder daarbij een analoog tv-aanbod te leveren. Ziggo is in maart 2018 begonnen met de gefaseerde uitschakeling van analoge tv in het eigen verzorgingsgebied. Dit traject had al afgerond moeten zijn. Maar de coronacrisis heeft het vooraf opgestelde schema voor uitschakeling van analoge tv in de war geschopt. De eerdere ontheffing van het Commissariaat voor de Media aan VodafoneZiggo om bij bedrijfsonderdeel Ziggo analoge radio zonder analoge tv aan te bieden – die tot 1 januari 2021 liep – is derhalve na een verzoek van VodafoneZiggo door de toezichthouder met twee jaar verlengd.

   

  Bandbreedte

  Ziggo heeft het frequentiespectrum van analoge FM-kabelradio tussen 87.5 en 108 MHz nodig om de uploadsnelheid van internet te verhogen. Binnen het door Ziggo gebruikte DOCSIS 3.1 is dit frequentiespectrum mede als eerste nodig om de uploadsnelheid substantieel te verhogen. Een hogere uploadsnelheid is voor Ziggo heel belangrijk om de concurrentie met de in Nederland sterk in aantal toenemende glasvezelnetwerken aan te kunnen gaan. De verwachting is dan ook dat mede door de komst van meer glasvezelnetwerken Ziggo al snel na het einde van het gefaseerde traject van uitschakelen van analoge tv begint met de eerste voorbereidingen van het uitzetten van analoge FM-kabelradio. Naar nu bekend wil Ziggo in het eerste deel van 2021 het laatste analoge tv-signaal op het eigen kabelnetwerk uitzetten. Mogelijk volgt dan in het tweede deel van 2021 het einde van analoge FM-kabelradio in het gehele verzorgingsgebied van Ziggo.

  ZiggoVodafoneZiggoanaloogdigitaalanaloge FM-kabelradiokabelradiotvtelevisieanaloge tvbandbreedteinternetinternetsnelheiduploaduploadsnelheidDOCSIS 3.1gigabitGigaNetCommissariaat voor de MediaCvdMtoezichthouder

  Reacties

 1. TV-TIP WK-Kwalificatie Voetbal (v): Nederland - Belarus

  WK-Kwalificatie Voetbal (v): Nederland - Belarus
  NPO 1 om 20:24 uur
  Vier dagen na de oefenpot tegen de Britten en een week voor de start van het EK kruist Oranje de degens met de dames van Belarus.

  TV-TIP Zwarte Zwanen

  Zwarte Zwanen
  NPO 2 om 20:24 uur
  Ook in het achtste deel van Zwarte Zwanen duikt Cees Grimbergen in de wereld van oude sokken, niet behaalde rendementen en indexeringen.

  Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)