Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo hervat uitrol supersnel gigabit internet

  Na een stop van enkele maanden heeft VodafoneZiggo de uitrol van gigabit internet op het kabelnetwerk van bedrijfsonderdeel Ziggo hervat.
  Jarco Kriek
  9 maart 2021
  comments 0
  Ziggo hervat uitrol supersnel gigabit internet
  Foto Getty Images

  Het hervatten van de gigabit-uitrol bij Ziggo is op kleine schaal begonnen. In Rijswijk en Zutphen is vanaf 9 maart internet met een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps) verkrijgbaar. De uploadsnelheid blijft vooralsnog tot maximaal 50Mbps beperkt. In Rijswijk hebben 28.000 woningen toegang tot gigabit internet. In Zutphen gaat het om 22.000 woningen.

   

  GigaNet

  Bij de laatste uitrol werden gelijktijdig meer dan 500.000 woningen op gigabit aangesloten. Het ging hierbij vooral om de uitrol in de grotere steden van Nederland. Op dit moment hebben meer dan drie miljoen woningen in het verzorgingsgebied toegang tot het vernieuwde kabelnetwerk met supersnel gigabit internet van Ziggo. VodafoneZiggo heeft de ambitie om aan het einde van dit jaar dit aantal naar minimaal zes miljoen uit te breiden. In het verzorgingsgebied van Ziggo hebben 7,2 miljoenen woningen toegang tot het kabelnetwerk. Gigabit is een belangrijk onderdeel van GigaNet waarin het vaste netwerk van Ziggo en het mobiele netwerk van Vodafone samenkomen.

   

  DOCSIS 3.1

  VodafoneZiggo is vorig jaar begonnen met het opwaarderen van het kabelnetwerk naar Gigabit-snelheid, dat op de DOCSIS 3.1 techniek is gebaseerd. Dit doet het kabelbedrijf zonder graafwerkzaamheden. Door vernieuwingen in wijkkasten en aan kabels boven de grond kan Ziggo het kabelnetwerk naar de betere techniek opwaarderen. De internetsnelheid die aan klanten aangeboden wordt, is na de technische opwaardering verdubbeld. Dit betekent feitelijk dat een downloadsnelheid gelijk aan glasvezelnetwerken aangeboden kan worden. Dit is tot 1000Mbps (1Gbps). Binnen de DOCSIS 3.1 techniek heeft Ziggo verder nog mogelijkheden om de downloadsnelheid nog tien keer sneller te maken.

   

  Veel glasvezel bij Ziggo

  Het kabelnetwerk van Ziggo is een zogenaamd Hybride Fiber Coax (HFC) netwerk. Tot aan de wijkkasten gebruikt Ziggo op de aorta van het eigen netwerk honderd procent glasvezel voor de distributie van signalen en data. Alleen het laatste gedeelte van wijkkast naar de woning is een coaxkabelverbinding. Hierdoor wordt het signaal dat Ziggo-klanten in de woning geleverd krijgen voor 97 procent door glasvezel getransporteerd. Het opwaarderen van het kabelnetwerk van Ziggo naar DOCSIS 3.1 en hieraan gekoppelde gigabit internetsnelheden zorgen voor minder overlast dan de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. In dit laatste geval moeten straten opengebroken worden om glasvezelkabels in de grond aan te brengen en de woning binnen te brengen. Bij de technische opwaardering van Ziggo hoeft geen schop in de grond.

   

  Sneller en stabieler internet

  Gigabit biedt Ziggo-klanten niet alleen de mogelijkheid om voor een abonnement te kiezen waarbij sneller internet wordt geleverd. Voor alle klanten – ook als een abonnement met een lagere internetsnelheid wordt gekocht – heeft GigaNet voordelen. Zo wordt de capaciteit uitgebreid. Hiermee kan Ziggo probleemloos het nog steeds stijgende dataverbruik van klanten in goede banen leiden. De grotere capaciteit van het netwerk zorgt tevens voor meer stabiliteit. Hierdoor wordt de kans op storing minder.

   

  Abonnement

  Ziggo levert het gigabit abonnement GIGA met een maximale downloadsnelheid van 1Gbps nu dus ook in Rijswijk en Zutphen. De uploadsnelheid bedraagt op dit moment nog 50Mbps. Een verhoging van de uploadsnelheid wordt binnen afzienbare tijd verwacht. Binnen de eerste fase van DOCSIS 3.1 – waarmee Ziggo begint – kan de uploadsnelheid theoretisch tot maximaal 300Mbps verhoogd worden. Verdere doorontwikkeling van GigaNet moet binnen enkele jaren uiteindelijk leiden tot een maximale downloadsnelheid van 10Gbps en een uploadsnelheid van 2Gbps. De opwaardering naar de Gigabit-internetsnelheid ten opzichte van de hoogste DOCSIS 3.0 internetsnelheid van 500Mbps bedraagt tien euro per maand.

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheidgigabitGigaNet

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)