Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo hoeft geen concurrenten toe te staan op netwerk: ACM wijst verzoek YouCa af

  Ziggo hoeft YouCa niet toe te laten op het kabelnetwerk in Amsterdam. Dit heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.
  Jarco Kriek
  10 juli 2023
  comments 2
  Ziggo hoeft geen concurrenten toe te staan op netwerk: ACM wijst verzoek YouCa af

  YouCa had de ACM gevraagd om VodafoneZiggo op te dragen het Ziggo HFC-netwerk voor hen open te stellen voor het leveren van vaste diensten aan consumenten en bedrijven. Het was niet de eerste poging van YouCa om het kabelnetwerk van Ziggo open te breken. Een keer gaf de ACM VodafoneZiggo opdracht het Ziggo kabelnetwerk voor concurrenten open te stellen. In hoger beroep floot de hoogste bestuursrechter CBb de toezichthouder terug. Hierdoor was er effectief geen enkele Nederlander die via een andere aanbieder dan Ziggo een abonnement voor tv en internet via het VodafoneZiggo-kabelnetwerk kon kopen.

   

  Overal glasvezel

  YouCa wilde daarna in eerste instantie in Amsterdam en daarna in enkele andere grotere steden via het kabelnetwerk van Ziggo diensten leveren. VodafoneZiggo weigerde dit, waarna YouCa bij de ACM aan de bel trok. De ACM vindt echter dat er in Nederland door de aanleg van glasvezel voldoende concurrentie voor VodafoneZiggo/Ziggo is. Ook in Amsterdam. Daarbij baseert de ACM zich op de verwachting voor de komende drie jaar. Op dit moment zijn KPN en Open Dutch Fiber bezig met de aanleg van glasvezel. Hierdoor is in enkele tienduizenden Amsterdamse woningen naast een Ziggo-aansluitpunt ook een glasvezelaansluitpunt in de meterkast aanwezig. De toekomstplannen van KPN en Open Dutch Fiber tonen aan dat in de komende drie jaar in vrijwel heel Amsterdam glasvezel is aangelegd.

   

  Voldoende concurrentie

  Omdat de glasvezelnetwerken van KPN en Open Dutch Fiber toegankelijk zijn voor serviceproviders om diensten te leveren, komt de ACM tot de conclusie dat in de komende jaren in Amsterdam voldoende onderlinge concurrentie tussen aanbieders ontstaat. Ook als het Ziggo kabelnetwerk voor concurrentie gesloten blijft. De marktanalyse van de ACM betekent de volgende domper voor YouCa-initiatiefnemer Taco Jelgersma.

  Autoriteit Consument & MarktACMmarktanalyseYouCaZiggoVodafoneZiggoconcurrentieopenbreken kabelAmsterdam

  Reacties