Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo houdt vast aan DOCSIS 4 en zet glasvezel opzij, test snelheid 12,33 Gb/s

  Ziggo-klanten die hoopten dat het kabelbedrijf in de komende jaren het laatste deel coax vervangt voor glasvezel kunnen deze wens voorlopig in de ijskast zetten
  Jarco Kriek
  27 juni 2023
  comments 12
  Ziggo houdt vast aan DOCSIS 4 en zet glasvezel opzij, test snelheid 12,33 Gb/s
  Foto Getty Images

  Ziggo is onderdeel van VodafoneZiggo. Dit Nederlandse mediabedrijf is eigendom van Vodafone Group en Liberty Global die beiden de helft van de aandelen bezitten. Liberty Global is binnen VodafoneZiggo verantwoordelijk voor de technische ondersteuning van bedrijfsonderdeel Ziggo.

   

  Test

  Liberty Global blijft in Nederland vasthouden aan het huidige HFC-netwerk dat Ziggo gebruikt. Hierbij wordt 97 procent van het bij de consument geleverde signaal door glasvezel gedistribueerd. Alleen het laatste deel van de straatkast naar de aansluiting in de woning – de zogenaamde last mile – is een ‘ouderwetse’ coaxverbinding. Binnen dit coaxdeel gebruikt Liberty Global de in Amerika ontwikkelde DOCSIS techniek. Bij Ziggo werd vorig jaar de migratie van het hele netwerk naar DOCSIS 3.1 afgerond. Nadat Ziggo eerder dit jaar op zijn testlocatie in Amsterdam een test met DOCSIS 4 uitvoerde, heeft Liberty Global deze maand een nieuwe en snellere test met de nieuwste DOCSIS techniek gedaan. De test werd onder meer in samenwerking met Sagemcom en Broadcom uitgevoerd. Uiteindelijk werd een downloadsnelheid van 12,33 Gb/s behaald. De test was online te bekijken.

   

  Nederland

  De directeur van de technische afdeling van Liberty Global liet bij het evenement weten dat DOCSIS 4 deels wordt ingezet in diverse Europese markten zoals België (Telenet) en Zwitserland (Sunrise). In Nederland wordt vrijwel geheel ingezet op DOCSIS 4. Alleen bij nieuwbouw wordt voor Ziggo direct van glasvezel gebruikt gemaakt. Liberty Global wil in 2024 of 2025 met de uitrol van DOCSIS 4 te beginnen in gebieden waar dit nodig is.

   

  Voldoende

  Liberty Global en dus ook VodafoneZiggo/Ziggo zijn mening dat de nu geleverde internetsnelheid van 1Gbps voor dit moment voldoende voor eindgebruikers is. De test maakt volgens Liberty Global duidelijk dat nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden in HFC zit. Binnen het nu door Ziggo gebruikte DOCSIS 3.1 is ook nog capaciteit om de huidige maximale upload snelheid van 100 Mb/s te verhogen. Ook dit is volgens VodafoneZiggo op dit moment nog niet nodig omdat de huidige snelheid voldoende is voor de meeste abonnees.

  ZiggoVodafoneZiggoLiberty GlobalinternetinternetsnelheidDOCSIS 4testglasvezel

  Reacties

 1. TV-TIP Joanna Lumley's Specerijenroute

  Joanna Lumley's Specerijenroute
  NPO 2 om 18:30 uur
  Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley werd geboren in India, en is gefascineerd door verre streken en exotische keukens. Ze reist naar landen die barsten van de specerijen en kruiden, zoals Indonesië, India en Zanzibar. Ze geniet van het natuurschoon en de schitterende kleuren, maar staat ook stil bij de bloederige onderdrukking van de bevolking in de voormalige kolonies. In de eerste aflevering is Indonesië aan de beurt. Joanna bezoekt o.a. Banda, Jakarta en de Molukken, waar ze meer leert over de geschiedenis van nootmuskaat.

  TV-TIP Help, Mijn Man is Klusser!

  Help, Mijn Man is Klusser!
  RTL 5 om 19:00 uur
  De komende weken geniet je van seizoen 15 van het verbouwprogramma Help, Mijn Man is Klusser!. Een bijzondere reeks, want de meeste deelnemers zijn maar wat blij met de hulp van John Williams en zijn team. In de eerste aflevering dreigt Petra haar man te verlaten als hij de hulp van John niet accepteert, maar Joop blijkt de redelijkheid zelve te zijn. Later in het seizoen is het zelfs de man zélf die een beroep doet op John. Natuurlijk zijn er óók weer mokkende kandidaten die het klusteam het liefst weg zouden sturen.

  Interview