Ziggo in moeilijke positie bij opwaarderen netwerk: keuze DOCSIS of glasvezel minder belangrijk

Eigenaar VodafoneZiggo loopt nu steeds meer Nederlanders Ziggo de rug toe keren tegen een ander probleem aan. Dat is de dalende dekkingsgraad van het netwerk. Waar tien jaar geleden nog meer dan 60 procent van de aansluitingen actief voor het leveren van diensten werd gebruikt, is dit percentage inmiddels tot zo’n 45 procent gedaald. Dit betekent dus feitelijk dat het merendeel van de 7,5 miljoen aansluitingen in de meterkast ongebruikt blijft. Met de verdere uitrol van glasvezel in Nederland zijn de vooruitzichten voor Ziggo niet erg rooskleurig.
Imagoprobleem
Is het huidige netwerk van Ziggo slecht? Nee, zeker niet. vergeleken met HFC-netwerken zoals dat van Ziggo is glasvezel de nieuwere techniek, met ruimere mogelijkheden en lagere kosten om het netwerk operationeel te houden. Maar het netwerk van Ziggo biedt ruimschoots voldoende mogelijkheden om aan de behoefte van vrijwel alle consumenten te voldoen. Slechts een enkeling komt mogelijk in de knel met de relatief magere uploadsnelheid bij Ziggo. Voor de rest loopt Ziggo vooral aan tegen het imagoprobleem van coax. Consumenten zien glasvezel als nieuwer en dus beter. Vooral jongere consumenten zijn hier gevoelig voor, en juist zij stappen naar glasvezel over. Ouderen die bijvoorbeeld meer waarde hechten aan lineaire televisie blijven Ziggo trouw. Ziggo hoort op het gebied van televisie dan ook tot de top van de landelijke providers. Met de veranderende manier van mediaconsumptie, waarbij meer online (internet) en minder lineair tv wordt gekeken, wordt dit voordeel voor Ziggo met de dag minder.
Dekkingsgraad
Overstappen naar glasvezel wordt door velen gezien als reddingsboei voor VodafoneZiggo om Ziggo weer in veilig vaarwater te krijgen. Maar wat dit mediabedrijf ook intern voor toekomstplan heeft bedacht: de keuze tussen vasthouden aan HFC of overstappen naar glasvezel wordt met de dag een minder belangrijke keuze. De dekkingsgraad – het aantal aansluitingen dat actief voor het leveren van diensten wordt gebruikt – is belangrijker. Deze daalt nog steeds en zicht op snelle verbetering is er niet. Bij het opwaarderen van het netwerk naar welke nieuwere standaard of techniek dan ook moet VodafoneZiggo niet alleen de actieve maar ook alle niet gebruikte aansluitingen vernieuwen. Bij een lage dekkingsgraad kan het te investeren bedrag dus over minder betalende klanten uitgesmeerd worden.
Keuzes
VodafoneZiggo staat dus voor een toekomst waarin het uiterst ingewikkelde knopen moet doorhakken. Het Ziggo-netwerk is op dit moment technisch in staat om voor de komende jaren voor het gros van de consumenten en bedrijven diensten te leveren die aan de behoefte voldoen. Maar Ziggo zal dan de concurrentie op prijsniveau aan moeten gaan. In dat geval kan het proberen de dekkingsgraad weer te laten stijgen. Het probleem is dan wel dat de geleverde diensten minder omzet en winst genereren. Deze aspecten zijn voor de aandeelhouders van VodafoneZiggo – Vodafone Group en Liberty Global – tot heden altijd heel belangrijk geweest. Bij een keuze van volledig verglazen van het netwerk is Ziggo niet meer het innovatieve bedrijf dat het vroeger was. Daarnaast is aanleg van glasvezel op dit moment veel kostbaarder vergeleken met enkele jaren geleden. de kosten van lonen en materiaal zijn gestegen, en het investeringsklimaat is bijvoorbeeld door hogere rente minder gunstig. Met keuze voor glasvezel nu betekent dus dat VodafoneZiggo toegeeft dat in het verleden foute keuzes zijn gemaakt.