Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo internet-first strategie begrijpelijk maar ook frustrerend

  Ziggo verklapte onlangs via het eigen gebruikersforum dat internet op dit moment voorrang krijgt bij innovaties op het eigen kabelnetwerk.
  Jarco Kriek
  7 augustus 2021
  comments 2
  Ziggo internet-first strategie begrijpelijk maar ook frustrerend

  Voor Ziggo zijn de lopende projecten uitrol van gigabit internet en afschakeling van analoge FM-kabelradio het belangrijkst. Een moderator van het eigen gebruikersforum van Ziggo liet dit ontvallen in een discussie over het HD-aanbod bij het kabelbedrijf. Het uitbreiden van het HD- en tv-aanbod moet even pas op de plaats maken voor de lopende projecten die vooral zijn bedoeld om internet te verbeteren.

   

  Achterstand

  Hoe je het went of keert, Ziggo heeft een achterstand ten opzichte van glasvezelaanbieders als KPN, T-Mobile en Delta Fiber. Dat vinden de beleidsbepalers van Ziggo niet leuk om te horen, maar de realiteit is niet anders. Ziggo moet alle zeilen bijzetten om de achterstand met glasvezel niet te groot te laten worden. Natuurlijk gaat 97 procent van het signaal van Ziggo door glasvezel. Maar juist de laatste drie procent coax wordt meer en meer het struikelblok voor het kabelbedrijf. Het is daarom begrijpelijk dat Ziggo alle zeilen bijtrekt en alle huidige vernieuwingen op internet concentreert.

   

  Gigabit

  De uitrol van gigabit internet zorgt ervoor dat Ziggo abonnees een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps) kan aanbieden. Op dit moment kan Ziggo deze downloadsnelheid bij iets minder dan de helft van het aantal aansluitingen leveren. Het kabelbedrijf denkt dat medio 2022 alle aansluitingen voor gigabit internet geschikt zijn. Het nadeel van het huidige gigabit internet bij Ziggo is dat de uploadsnelheid met maximaal 50Mbps twintig keer lager is dan bij concurrenten die gigabit internet via glasvezel leveren. Om de uploadsnelheid te kunnen verhogen, is het uitschakelen van analoge FM-kabelradio van belang. En dit is dan ook het volgende traject dat prioriteit krijgt. Nadat analoge radio van het netwerk is verwijderd, kan Ziggo deze ruimte gebruiken om de uploadsnelheid naar bijvoorbeeld 300Mbps te verhogen. Nog altijd minder dan bij symmetrisch glasvezelinternet, maar ruim voldoende om de klaagzang van een deel van het klantenbestand af te laten nemen. Spierballentaal die Ziggo eerder uitte dat de huidige maximale uploadsnelheid van 50Mbps ruim voldoende voor consumenten is, moet maar snel het label ‘je moet toch wat zeggen’ krijgen. Inhoudelijk slaat het namelijk nergens op. En wat wellicht nog ergerlijker aan deze opmerking is: Ziggo neemt de eigen klanten niet serieus en denkt te kunnen bepalen wat voor hen het beste is.

   

  HD

  Het is dus begrijpelijk dat Ziggo omwille van de concurrentie op dit moment kiest voor een internet-first strategie. En natuurlijk, dat is frustrerend voor het deel klanten dat het tv-aanbod 't belangrijkste onderdeel van het abonnement vindt. Voor deze klantengroep is bijvoorbeeld het opwaarderen van zenders van SD naar HD belangrijker. Of verdere uitbreiding van het lineaire zenderaanbod. Zoals het nu lijkt, gaat het nog wel enige tijd duren voordat een grootschalige opwaardering van het HD-aanbod bij Ziggo aan de orde is. Natuurlijk is het tussendoor mogelijk dat zenders naar HD opgewaardeerd worden. Zelfs uitbreiding van het zenderaanbod is aanstaande. Ziggo beloofde eerder dit jaar in het najaar de nieuwe zender HGTV van Discovery in HD-kwaliteit te gaan aanbieden. Maar de achterstand van tientallen zenders die het kabelbedrijf in vergelijking met KPN Interactieve TV bij het HD-aanbod heeft, zal pas na de huidige projecten gigabit en uitschakelen analoge FM-kabelradio gaan plaatsvinden. En dat is dus niet voor 2022.

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheidgigabittvtelevisieHD

  Reacties

 1. TV-TIP Lewis

  Lewis
  RTL 8 om 20:25 uur
  Na een rondje hardlopen wordt de 23-jarige Rose Anderson dood in een rivier gevonden. Haar huisgenoot Chloe vertelt Lewis, Hathaway en Maddox dat Rose bloedbonje had met haar minnaar, professor astrofysica Felix. En laat hij nou getrouwd zijn met haar scriptiebegeleider Philippa. Heeft een van hen Rose naar de eeuwige jachtvelden gestoken of heeft het onderwerp van haar proefschrift iets met haar dood te maken? De zaak komt in een stroomversnelling als Chloe’s vriend op de vlucht slaat. Maar dan valt er een tweede slachtoffer…

  TV-TIP Het Roer Om

  Het Roer Om
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het idee om de eeuwigdurende kuierlatten te nemen speelt al lang bij Almeloërs Sven en Cariena. Slowakije, Tsjechië en Polen passeren de revue, maar de keuze valt uiteindelijk op Duitsland, vooral omdat ze al een lekker woordje Duits spreken. In het gehucht Wurz­bach huren ze twee vrijstaande huizen: een om zelf in te wonen, de ander voor de verhuur. Maar als blijkt dat de huurbaas niet van plan geld in het gedateerde vakantiehuis te pompen, worden ze gedwongen op een andere manier aan inkomsten te komen. Voor Sven en Cariena lijkt niets anders op te zitten dan een baan te zoeken.

  Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)