Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo kan aanbod nog ruim uitbreiden: geen sprake van ruimtegebrek

  Ziggo heeft voldoende ruimte ter beschikking om bijvoorbeeld het tv-zenderaanbod uit te breiden of de internetsnelheid te verhogen. Van ruimtegebrek lijkt geen sprake te zijn.
  Jarco Kriek
  8 mei 2023
  comments 4
  Ziggo kan aanbod nog ruim uitbreiden: geen sprake van ruimtegebrek

  RTV Katwijk onthulde vorige week dat de overstap in beeldkwaliteit van SD naar HD bij Ziggo langer op zich had laten wachten omdat deze provider last zou hebben van ruimtegebrek. Maar is dit ook daadwerkelijk het geval? Moeten Ziggo-klanten rekening houden met kwalitatief en kwantitatief minder goede diensten vergeleken met bijvoorbeeld KPN, T-Mobile of Delta?

   

  Bandbreedte

  Om een antwoord op deze vraag te kunnen geven kijken we eerst naar de beschikbare bandbreedte op het HFC-netwerk, of zoals Ziggo het zelf noemt: glasvezel-kabel netwerk. Zeker na het opwaarderen naar DOCSIS 3.1 en de toekomstige opwaardering naar DOCSIS 4 is er voldoende ruimte (bandbreedte) aanwezig om diensten verder uit te breiden en te verbeteren. Maar eigenlijk was dit deels ook al mogelijk bij DOCSIS 3, dat voorheen werd gebruikt.

   

  Lineair

  Ziggo kan wat betreft het tv-aanbod nog wel op enkele punten een verbeterslag maken. Zo zijn nog niet alle frequenties optimaal ingericht om via DVB-C lineaire zenders te leveren. Zodra Ziggo de beschikbare bandbreedte per frequentie wel volledig benut kan het aanbod uitgebreid worden. De vraag is dan natuurlijk wel met welke zenders. Steeds meer zenders staken hun lineaire distributie omdat eigenaren de content alleen nog online aanbieden via eigen diensten en zonder tussenkomst van een tv-provider.

   

  Dubbele zenders

  Ook zijn op het netwerk van Ziggo nog meerdere zenders in zowel SD als HD beschikbaar. Het stoppen van doorgifte van de SD-varianten van onder meer de zenders van RTL Nederland, Talpa Network en Ziggo Sport heeft niet alleen als voordeel dat bandbreedte wordt bespaard, maar ook dat bij alle abonnementen – ook Kabel TV – alle zenders in HD-beeldkwaliteit te zien zijn. Al zit in dit laatste voor Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo juist een groot financieel struikelpunt. Wie deze zenders nu in HD wil bekijken, moet daarvoor het duurdere TV Standaard/TV Start-abonnement afsluiten. Ziggo is hiermee de enige grote landelijke provider die klanten meer laat betalen om bijvoorbeeld RTL 4 of SBS 6 in de best beschikbare beeldresolutie te bekijken.

   

  Geen problemen

  Bestaande Ziggo-klanten en Nederlanders die overwegen een overstap te maken naar dit kabelbedrijf hoeven dus niet bang te zijn dat de dienstverlening wordt beperkt door ruimtegebrek.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisiebandbreedteruimtegebrekHDzenderaanbod

  Reacties

 1. TV-TIP Downey's Dream Cars

  Downey's Dream Cars
  discovery om 17:30 uur
  Robert Downey Jr. werd een van de grootste filmsterren van de 21ste eeuw, door de rol van Tony Stark in de Marvel-films. In deze reeks documentaires hangt Robert écht de uitvinder uit. De acteur heeft een grote verzameling auto’s; de tijd is rijp om ze om te bouwen naar elektrische voertuigen. Downey trapt af met een Chevrolet K10 pick-uptruck die nú nog 1 op 6 rijdt. Verder op de planning staan een Corvette Stingray én het up-to-date brengen van een klassieke Volkswagen T1-bus.

  TV-TIP Assassin's Creed

  Assassin's Creed
  RTL 7 om 20:25 uur
  Callum (Michael Fassbender) wordt wegens moord ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt nooit voltrokken: het bedrijf Abstergo laat Callum via een geavanceerde techniek in de huid van zijn vijftiende-eeuwse voorvader Aguilar kruipen. Als Aguilar moet hij de Tempeliers uitschakelen.

  Interview