Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo kondigt komst NPO UHD aan

  Ziggo is na SKV de tweede provider in Nederland die het tijdelijke WK-kanaal NPO UHD heeft aangekondigd. De zender komt beschikbaar op voorkeuzekanaal 999.
  Jarco Kriek
  1 november 2022
  comments 3
  Ziggo kondigt komst NPO UHD aan
  Foto Getty Images

  Ziggo meldt dat alle Ziggo-klanten naar NPO UHD kunnen kijken. Dit betekent dat het kabelbedrijf de tijdelijke zender ongecodeerd via het eigen netwerk gaat aanbieden. Om te kijken is wel geschikte apparatuur nodig. NPO UHD zendt uit in het beeldformaat 1080p50/HDR. In de praktijk betekent dit dat er een 4K-televisie nodig is om ongecodeerd naar het kanaal te kunnen kijken. Slechts een klein aantal Full HD-televisies is geschikt voor signaalontvangst van zenders die in HEVC (H.265) en HDR worden doorgegeven. Natuurlijk kan er ook met de 4K-bruikleendecoders Mediabox Next en Next Mini naar NPO UHD worden gekeken. Maar ook dan is een geschikte televisie nodig. NPO UHD is na ESPN UHD de tweede zender in het zenderaanbod van Ziggo die in 1080p50/HDR wordt aangeboden. NPO UHD wordt met een constante bandbreedte van 15,5Mbps op voorkeuzekanaal 999 aangeboden.

   

  Kijkervaring

  Robin Kroes, directeur Consumentenmarkt bij VodafoneZiggo: “Ziggo heeft de ambitie om klanten de beste kijkervaring te bieden met een compleet aanbod van tv, sport, films en series. Hierbij staan gemak en kwaliteit voorop. Door de wedstrijden van het WK voetbal in UHD-kwaliteit door te geven, bieden we onze klanten een extra intense WK-ervaring. Gewoon vanaf hun eigen bank.”

   

  Andere providers

  De verwachting is dat op korte termijn ook KPN en enkele kleinere providers de komst van NPO UHD bekend gaan maken. Het is onduidelijk of de Delta Fiber providers Delta en Caiway het tijdelijke kanaal gaan doorgeven. Voor T-Mobile lijkt NPO UHD technisch een stap te ver te zijn. Meer informatie over welke providers NPO UHD eventueel kunnen gaan aanbieden leest u in een eerder door Totaal TV gepubliceerd artikel.

   

  ‘Nep 4K’

  Ultra HD in het beeldformaat 1080p50/HDR wordt door sommige kritische kijkers ook wel omschreven als ‘nep 4K’. Nederlandse zenders en providers lijken dit beeldformaat echter te omarmen als alternatief voor 4K. Daarmee is ons land een uitzondering ten opzichte van andere Europese landen. In de meeste landen waar het WK voetbal in een betere beeldkwaliteit wordt uitgezonden kiezen zenders voor native 4K in het beeldformaat 2160p.

  ZiggoVodafoneZiggoNPONPO UHDpublieke omroepWK voetbalUltra HDUHDbeeldkwaliteitongecodeerd

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)