Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo, KPN, Delta en T-Mobile blijven in de race voor Eredivisie: bod Disney/ESPN in ijskast

  Het consortium van tv-providers bestaande uit VodafoneZiggo, KPN, Delta Fiber en T-Mobile heeft een eerste kleine overwinning behaald in de strijd om de uitzendrechten van de Eredivisie.
  Jarco Kriek
  8 mei 2023
  comments 1
  Ziggo, KPN, Delta en T-Mobile blijven in de race voor Eredivisie: bod Disney/ESPN in ijskast
  Foto Getty Images

  De eredivisieclubs verenigd in Eredivisie CV hebben namelijk een bod geplaatst door ESPN-eigenaar Disney vooralsnog niet geaccepteerd. Disney bod bedroeg 1,7 miljard euro voor een periode van tien jaar – 168 miljoen per jaar – voor de exclusieve uitzendrechten van de Eredivisie voetbalcompetitie. Dit betekent dat Eredivisie CV de tijd neemt om voorstellen van andere partijen te bestuderen. De strijd om de uitzendrechten van de Eredivisie voor de periode na medio 2025 kan hierdoor nog lang gaan duren.

   

  Providers

  Als alternatief ligt bijvoorbeeld een concreet bod op tafel van een consortium van de tv-providers VodafoneZiggo (Ziggo), KPN, Delta Fiber (Delta en Caiway) en T-Mobile. Bij dit bod kunnen eredivisieclubs jaarlijks gegarandeerd 180 miljoen euro incasseren. Omdat de providers geen exclusiviteit verlangen, kunnen de totale inkomsten eenvoudig boven de 200 miljoen euro per jaar oplopen. Zo mag Eredivisie CV namelijk zelf bepaalde uitzendrechten zoals samenvattingsrechten en internationale rechten verkopen. Ook is er meer vrijheid om online beelden aan te bieden, waarbij extra inkomsten doorvloeien naar de eredivisieclubs.

   

  Winst

  Het consortium van providers heeft in de plannen geschetst dat het met Eredivisie CV een joint venture wil oprichten. Eventuele winst in deze onderneming zou voor het overgrote deel in handen komen van de eredivisieclubs zelf. Op dit moment heeft Eredivisie CV in de vorm van Eredivisie Media & Marketing (EMM) een soortgelijke constructie met ESPN-eigenaar Disney. Nu vloeit het grootste deel van de winst echter naar de Amerikaanse aandeelhouder Walt Disney Company.

   

  Huiswerk

  Tijdens het overleg vandaag werd het voorstel van Eredivisie CV-directeur Jan de Jong – die overigens wel langer mag aanblijven als directeur – om het bod van Disney te accepteren niet door de benodigde vijf zesde meerderheid ondersteund. Vooral de grote clubs willen dat de mediacommissie van Eredivisie CV zich openstelt voor andere geïnteresseerden voor de koop van de rechten. Niet alleen om hierdoor een hoger financieel bod te krijgen, maar ook omdat ze de door Disney voorgestelde looptijd van de nieuwe overeenkomst te lang vinden.

   

  Andere biedingen

  De huidige situatie betekent niet dat het consortium van providers nu betere kansen heeft om de uitzendrechten te kopen. Eerder klaagden andere geïnteresseerden, zoals RTL Nederland (Videoland), dat ze nooit een biedingsbrief met voorwaarden van Eredivisie CV hebben ontvangen. Ook vanuit internationale streamingsdiensten als Prime Video (Amazon) en Viaplay zou enige vorm van interesse zijn. Mogelijk dat de interesse van streamingsdiensten te combineren zijn met het huidige aanbod van de vier tv-providers. Ook kan Disney het huidige bod verhogen. Darnaast heeft het nog enige tijd de exclusieve onderhandelingsrechten in bezit, naast de optie om een bod van concurrenten te evenaren. De eredivisieclubs praten op 5 juni weer verder over dit onderwerp.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNDelta FiberDeltaCaiwayT-MobileDisneyESPNEredivisievoetbaluitzendrechten

  Reacties

 1. TV-TIP Spoedeisende Hulp 24/7

  Spoedeisende Hulp 24/7
  RTL 5 om 20:30 uur
  In de nieuwe realityshow Spoedeisende Hulp 24/7 bezoeken we de SEH-afdelingen van drie gerenommeerde ziekenhuizen, waar medisch personeel continu een strijd tegen de klok levert. Verdriet en geluk, leven en dood liggen op de spoedeisende hulp enorm dicht bij elkaar. Het personeel vertelt over hun passie voor het werk en toont alle mooie, intieme en schrijnende situaties die ze in het ziekenhuis meemaken.

  TV-TIP Secrets in the Sand

  Secrets in the Sand
  History om 20:30 uur
  Als we één ding hebben opgestoken van Star Wars dan is het dat zand ruw en irritant is, en werkelijk overal tussenkomt. Niet zo gek dus, dat er onder de ontelbare korrels nog heel wat schatten verborgen liggen. In Secrets in the Sand leggen archeologen bijzondere historische vondsten bloot, die onder de golvende duinen waren verdwenen. In Chili duiken mummies van een verdwenen volk op, en in Egypte wordt een nieuwe graftombe ontdekt die door het zand werd verzwolgen.

  Interview