Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo, KPN, Delta en T-Mobile willen samen eredivisierechten kopen

  Een nieuwe onverwachte wending in de biedingsstrijd om de uitzendrechten van het Nederlandse eredivisievoetbal: Ziggo, KPN, Delta en T-Mobile mengen zich gezamenlijk in de strijd.
  Jarco Kriek
  17 april 2023
  comments 5
  Ziggo, KPN, Delta en T-Mobile willen samen eredivisierechten kopen
  Foto ProShots

  De vier providers – gezamenlijk met een dekking van ruim 90 procent van de huishoudens in Nederland – hebben een voorstel gedaan aan Eredivisie CV om de uitzendrechten van de Eredivisie vanaf medio 2025 in handen te krijgen. Tot nu toe lijkt Disney op ‘pole position’ te staan voor aankoop van de uitzendrechten. Als dit het geval is blijft de Eredivisie te zien bij betaalzender ESPN, dat eigendom is van Disney.

   

  Meer inkomsten

  Ziggo, KPN, Delta en T-Mobile hebben een voorstel gemaakt waarin de eredivisieclubs niet alleen meer regie, maar ook meer inkomsten uit de exploitatie van de uitzendrechten krijgen vergeleken met het huidige systeem. Op dit moment vloeit de winst die ESPN met het eredivisievoetbal genereert weg naar de Amerikaanse aandeelhouder. De providers stellen dat een belangrijk deel van de winst die zij gaan maken met de exploitatie van de uitzendrechten in hun plan weer terugstroomt richting de eredivisieclubs.

   

  Alle huishoudens

  De vier grootste providers van Nederland nemen het voortouw bij de poging de uitzendrechten van de eredivisie te kopen. Maar ook andere kleinere providers zoals Canal Digitaal, SKV, Kabelnoord en Youfone worden niet buitenspel gezet. De providers stellen dat het eredivisievoetbal na aankoop van de uitzendrechten door hen in alle Nederlandse huiskamers beschikbaar is.

   

  ESPN

  Tot nu toe lekte uit dat Disney bereid is om 1,7 miljard euro – 168 miljoen per jaar plus een kwijtschelding van een lening van meer dan 300 miljoen euro – te betalen voor de uitzendrechten gedurende een periode van tien jaar. Het is op dit moment onduidelijk wat het financiële bod van de vier providers is.

  EredivisieuitzendrechtenvoetbalZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileDelta FiberDeltaCaiwayDisneyESPN

  Reacties