Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo, KPN en andere aanbieders moeten op last van BREIN toegang internet beperken

  Waar stichting BREIN maar heel moeilijk winst kan boeken in de strijd tegen illegale IPTV, scoort het op andere vlakken via Ziggo, KPN en andere aanbieders wel kleine overwinningen.
  Jarco Kriek
  26 maart 2024
  comments 2
  Ziggo, KPN en andere aanbieders moeten op last van BREIN toegang internet beperken
  Foto Getty Images

  De Rotterdamse rechtbank is het met auteursrechtenorganisatie BREIN eens dat alle Nederlandse internetaanbieders hun klanten de toegang moeten blokkeren tot twee internetsites. Het gaat om de sites Anna’s Archive en Library Genesis. Beide sites zijn in het buitenland gevestigd en daarnaast zouden zij ook moeilijk rechtstreeks door BREIN aan te pakken zijn omdat de eigenaren moeilijk traceerbaar zijn.

   

  E-boeken

  Anna’s Archive en Library Genesis zijn zogenaamde schaduwbibliotheken. Dit soort ‘shadow libraries’ bieden toegang tot gratis kopieën van auteursrechtelijk beschermde pennenvruchten zoals e-boeken, tijdschriften en artikelen. Dit is volgen de rechter een inbreuk op het auteursrecht. Hierdoor worden Ziggo, KPN, Odido, Delta en alle andere internetaanbieders verplicht om hun klanten de toegang te ontzeggen tot beide sites, op basis van het Convenant Blokkeren Websites. Ook als deze sites pogingen doen om de blokkade te omzeilen - bijvoorbeeld door mirrorsites in te zetten of het IP-adres te wijzigen - moeten de internetproviders inspanning blijven doen om de toegang tot de illegale content te blokkeren.

  BREINinternetauteursrechtenrechter

  Reacties