Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo, KPN en Canal Digitaal moeten coderingsleutels geven

  Autoriteit Consument & Markt maakt op 27 januari de beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten effectief. Dit heeft gevolgen voor Ziggo, KPN en Canal Digitaal.
  Jarco Kriek
  2 november 2021
  comments 6
  Ziggo, KPN en Canal Digitaal moeten coderingsleutels geven

  Voor distributeurs die gebruikmaken van DVB-uitzendnormen verandert door de beleidsregel het nodige. Zo moeten de landelijke distributeurs Ziggo (DVB-C), KPN Digitenne (DVB-T2) en Canal Digitaal (DVB-S2) niet alleen consumenten, maar ook fabrikanten in de gelegenheid stellen om eigen hardware te gebruiken of in het geval van fabrikanten te maken. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is belast met handhaving van de beleidsregel.

   

  Distributeurs reageren

  In eerdere reacties aan Totaal TV lieten distributeurs zich uit over deze beleidsregel. Ziggo geeft hieraan nog geen invulling en stelt nog te bestuderen hoe met de beleidsregel omgegaan dient te worden. KPN heeft voor Digitenne de komst van een CI+ module met ingebouwde virtuele smartcard aangekondigd om gebruik van eigen hardware mogelijk te maken. Canal Digitaal liet weten dat het inzet op gebruik van de CI+ module met ingebouwde virtuele smartcard die al enkele jaren door het bedrijf aan klanten wordt aangeboden. Een eerder aangekondigde versobering van gebruik van de smartcard is door Canal Digitaal voorlopig naar een later tijdstip verschoven.

   

  Smartcard

  Is een CI+ module met ingebouwde virtuele smartcard wel voldoende om aan de nieuwe beleidsregel te voldoen of moeten Ziggo, KPN en Canal Digitaal losse smartcard voor hun gecodeerde kanalen op de markt brengen? Gerrie Spaansen van ACM is duidelijk tegen Totaal TV. Dit hoeft volgens de woordvoerder niet. "De ACM verplicht de aanbieders de door hen gebruikte sleutels over te dragen aan eindgebruikers die hun eigen apparatuur kiezen, maar niet in welke vorm ze dit doen", aldus Spaansen.

   

  Virtuele smartcard

  Het door KPN aangekondigde huurmodel van de CI+ module met ingebouwde virtuele smartcard voor Digitenne moet mogelijk ook aangevuld worden. "Virtuele smartcard behelst feitelijk dat er geen smartcard is en dat de sleutels op een of andere manier in het apparaat moeten komen. Dat kan achteraf na aanschaf - bijvoorbeeld via internet - of door de gebruiker handmatig invoeren, of de fabrikant moet ze inbakken. In de eerste gevallen moet de aanbieder een proces ter beschikking stellen voor de eindgebruiker om de sleutels te kunnen krijgen en in het apparaat te zetten. In het laatste geval moet de aanbieder fabrikanten de mogelijkheid geven om hun sleutels in het te fabriceren apparaat op te nemen. Welke methode hangt af van de specificaties van het netwerkaansluitpunt en dergelijke. Hoe dan ook het moet allemaal gespecificeerd worden", is de onderbouwing van de woordvoerder van ACM.

  Autoriteit Consument & MarktACMtoezichthouderBeleidsregel Handhaving Besluit Eindapparatensmartcardvirtuele smartcardCI+ZiggoVodafoneZiggoKPNDigitenneCanal Digitaalsatellietcodering

  Reacties