Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Welke providers kunnen WK voetbal in HDR aanbieden: Ziggo, KPN en wie nog meer?

  NPO maakt op korte termijn bekend dat het WK voetbal 2022 in een betere beeldkwaliteit te bekijken is. Maar welke providers zijn hier klaar voor?
  Jarco Kriek
  30 oktober 2022
  comments 2
  Welke providers kunnen WK voetbal in HDR aanbieden: Ziggo, KPN en wie nog meer?
  Foto Getty Images

  Het WK voetbal 2022 in Qatar wordt door NPO niet in 4K maar in 1080p50/HDR aan providers aangeboden. Dit maakte Totaal TV op basis van betrouwbare bronnen openbaar. De beeldkwaliteit 1080p in combinatie met HDR mag van de EBU de naam UHDTV of UHD dragen. Het door NPO aan providers aangeboden aanvoersignaal is technisch gelijk aan dat van ESPN UHD, dat inmiddels al meer dan een jaar voor providers beschikbaar is. Aan de hand hiervan is een inschatting te maken van welke providers het WK voetbal in een betere beeldkwaliteit via het tijdelijke kanaal NPO UHD aan abonnees gaan aanbieden.

   

  Providers

  Naast de twee grootste providers Ziggo en KPN leveren ook enkele kleinere providers ESPN UHD. Dit zijn volgens informatie van betaalzender ESPN SKV, Breedband Helmond, TriNed en Kabeltex. Omdat voor het bekijken van signalen in 1080p50/HDR een 4K tv-decoder nodig is kunnen niet alle providers NPO UHD aan hun klanten leveren. Abonnees van providers die een DVB-uitzendnorm gebruiken kunnen een UHD-kanaal ook direct via een 4K-televisie gebruiken.

   

  Niet iedereen

  Bij Ziggo is het de vraag of het kabelbedrijf NPO UHD in DVB-C of IPTV gaat aanbieden. Als het via DVB-C gebeurt, dan kunnen meer abonnees naar dit kanaal kijken. Kiest Ziggo voor IPTV, dan is het WK voetbal in beter beeld alleen weggelegd voor abonnees die een Mediabox Next of Next Mini gebruiken. Bij KPN kunnen alleen abonnees die een 4K-decoder gebruiken naar het tijdelijke kanaal kijken. Het is echter de vraag of echt alle gebruikers van een 4K-decoder dit kunnen zien. Bij KPN is ESPN UHD – ondanks dat het vergelijkbare ESPN 1 in het basispakket zit – alleen beschikbaar voor abonnees met het aanvullende 4K-abonnement van €2,50 per maand.

   

  Afhakers

  T-Mobile levert geen 4K-decoders in bruikleen aan abonnees. NPO UHD aanbieden lijkt hierdoor technisch een stap te ver te zijn. De Delta Fiber providers Delta en Caiway hebben aan een deel van de abonnees wel een voor 4K geschikte decoder geleverd. Beide providers hebben echter tot op heden nog geen enkele zender in 4K aangeboden. Het is dan ook twijfelachtig of het WK voetbal in 1080p50/HDR bij Delta en Caiway te zien is. Dit ook omdat ESPN UHD op dit moment nog niet aan abonnees met een ESPN Compleet-abonnement wordt geleverd. Net als T-Mobile levert Online.nl geen 4K-decoders in bruikleen. Youfone levert wel een 4K-decoder op basis van Android TV, maar biedt net als Delta en Caiway geen ESPN UHD of 4K aan.

   

  Kanshebbers

  Voor zowel satelliettelevisie van Canal Digitaal of DVB-T2 via Digitenne bestaat onduidelijkheid. Technisch zijn beide platformen klaar om NPO UHD door te geven. Bandbreedte is echter een mogelijk struikelblok voor de doorgifte. Canal Digitaal bood voorgaande voetbaltoernooien wel in 4K aan, maar deed dit met bandbreedte die door satellieteigenaar SES beschikbaar werd gesteld. Als Canal Digitaal tijdens het WK voetbal NPO UHD wil aanbieden aan abonnees met een satellietabonnement dan moet het tijdelijk extra bandbreedte huren of krijgen van SES. NPO kan zelf via de eigen DVB-T2 frequentie NPO UHD aanbieden, maar heeft onvoldoende bandbreedte om dit te doen met dezelfde bandbreedte (15,5Mbps) als het aanvoersignaal.

   

  Hier vindt u meer over de technische specificaties van het tijdelijke kanaal NPO UHD

  NPOpublieke omroepNPO UHDUltra HDvoetbalWK voetbalQatarbeeldkwaliteit

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)