Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Welke providers kunnen WK voetbal in HDR aanbieden: Ziggo, KPN en wie nog meer?

  NPO maakt op korte termijn bekend dat het WK voetbal 2022 in een betere beeldkwaliteit te bekijken is. Maar welke providers zijn hier klaar voor?
  Jarco Kriek
  30 oktober 2022
  comments 2
  Welke providers kunnen WK voetbal in HDR aanbieden: Ziggo, KPN en wie nog meer?
  Foto Getty Images

  Het WK voetbal 2022 in Qatar wordt door NPO niet in 4K maar in 1080p50/HDR aan providers aangeboden. Dit maakte Totaal TV op basis van betrouwbare bronnen openbaar. De beeldkwaliteit 1080p in combinatie met HDR mag van de EBU de naam UHDTV of UHD dragen. Het door NPO aan providers aangeboden aanvoersignaal is technisch gelijk aan dat van ESPN UHD, dat inmiddels al meer dan een jaar voor providers beschikbaar is. Aan de hand hiervan is een inschatting te maken van welke providers het WK voetbal in een betere beeldkwaliteit via het tijdelijke kanaal NPO UHD aan abonnees gaan aanbieden.

   

  Providers

  Naast de twee grootste providers Ziggo en KPN leveren ook enkele kleinere providers ESPN UHD. Dit zijn volgens informatie van betaalzender ESPN SKV, Breedband Helmond, TriNed en Kabeltex. Omdat voor het bekijken van signalen in 1080p50/HDR een 4K tv-decoder nodig is kunnen niet alle providers NPO UHD aan hun klanten leveren. Abonnees van providers die een DVB-uitzendnorm gebruiken kunnen een UHD-kanaal ook direct via een 4K-televisie gebruiken.

   

  Niet iedereen

  Bij Ziggo is het de vraag of het kabelbedrijf NPO UHD in DVB-C of IPTV gaat aanbieden. Als het via DVB-C gebeurt, dan kunnen meer abonnees naar dit kanaal kijken. Kiest Ziggo voor IPTV, dan is het WK voetbal in beter beeld alleen weggelegd voor abonnees die een Mediabox Next of Next Mini gebruiken. Bij KPN kunnen alleen abonnees die een 4K-decoder gebruiken naar het tijdelijke kanaal kijken. Het is echter de vraag of echt alle gebruikers van een 4K-decoder dit kunnen zien. Bij KPN is ESPN UHD – ondanks dat het vergelijkbare ESPN 1 in het basispakket zit – alleen beschikbaar voor abonnees met het aanvullende 4K-abonnement van €2,50 per maand.

   

  Afhakers

  T-Mobile levert geen 4K-decoders in bruikleen aan abonnees. NPO UHD aanbieden lijkt hierdoor technisch een stap te ver te zijn. De Delta Fiber providers Delta en Caiway hebben aan een deel van de abonnees wel een voor 4K geschikte decoder geleverd. Beide providers hebben echter tot op heden nog geen enkele zender in 4K aangeboden. Het is dan ook twijfelachtig of het WK voetbal in 1080p50/HDR bij Delta en Caiway te zien is. Dit ook omdat ESPN UHD op dit moment nog niet aan abonnees met een ESPN Compleet-abonnement wordt geleverd. Net als T-Mobile levert Online.nl geen 4K-decoders in bruikleen. Youfone levert wel een 4K-decoder op basis van Android TV, maar biedt net als Delta en Caiway geen ESPN UHD of 4K aan.

   

  Kanshebbers

  Voor zowel satelliettelevisie van Canal Digitaal of DVB-T2 via Digitenne bestaat onduidelijkheid. Technisch zijn beide platformen klaar om NPO UHD door te geven. Bandbreedte is echter een mogelijk struikelblok voor de doorgifte. Canal Digitaal bood voorgaande voetbaltoernooien wel in 4K aan, maar deed dit met bandbreedte die door satellieteigenaar SES beschikbaar werd gesteld. Als Canal Digitaal tijdens het WK voetbal NPO UHD wil aanbieden aan abonnees met een satellietabonnement dan moet het tijdelijk extra bandbreedte huren of krijgen van SES. NPO kan zelf via de eigen DVB-T2 frequentie NPO UHD aanbieden, maar heeft onvoldoende bandbreedte om dit te doen met dezelfde bandbreedte (15,5Mbps) als het aanvoersignaal.

   

  Hier vindt u meer over de technische specificaties van het tijdelijke kanaal NPO UHD

  NPOpublieke omroepNPO UHDUltra HDvoetbalWK voetbalQatarbeeldkwaliteit

  Reacties

 1. TV-TIP Sanditon

  Sanditon
  NPO 2 om 17:09 uur
  Negen maanden na de dood van haar tortel Sidney, die in Antigua aan de gele koorts bezweek, keert Charlotte Heywood gedesillusioneerd terug naar Sanditon. In haar kielzog haar jongere zus Alison, die er net als Charlotte alles aan wil doen om de boerenmiddelmaat te ontstijgen. Maar Alison is lang niet de enige frisse wind die door het – inmiddels stuk minder pittoreske, maar des te populairdere en drukkere – kustplaatsje waait: een aantal nieuwe gezichten weet de boel flink op te schudden.

  TV-TIP UEFA Conference League: AZ - Zrinjski

  UEFA Conference League: AZ - Zrinjski
  Veronica om 18:00 uur
  De eerste groepswedstrijd van AZ in de Conference League begon in september nog voortvarend. De formatie van trainer Pascal Jansen leidde bij Zrinjski Mostar halverwege met een indrukwekkende 0-3, maar gaf de voorsprong vervolgens volledig weg. In Bosnië-Herzegovina werd het in het obscure Stadion pod Bijelim brijegom uiteindelijk 4-3. Net als de Alkmaarders snakt ook Ajax naar een overwinning. De geplaagde ploeg gaat vanavond in de Europa League op bezoek bij Olympische Marseille. In Amsterdam werd het in september 3-3.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)