Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo krijgt hulp: als KPN koper nog goed is, dan Ziggo kabel zeker nog jaren mee

    Het Ziggo-kabelnetwerk kan nog jarenlang mee. Dit zegt KPN onbewust met de uitspraak dat het eigen kopernetwerk voor de meeste consumenten nog toereikend is.
    Jarco Kriek
    30 juni 2023
    comments 4
    Ziggo krijgt hulp: als KPN koper nog goed is, dan Ziggo kabel zeker nog jaren mee
    Foto Getty Images

    Het KPN kopernetwerk is nog niet verouderd, maakte KPN deze week in een artikel in Totaal TV bekend. Dat is voor een deel van de Nederlandse consumenten zeker het geval. Maar indirect betekent dit ook dat het telecombedrijf concurrent VodafoneZiggo te hulp schiet. Want als het KPN kopernetwerk niet verouderd is, dan geldt dat ook voor het HFC-netwerk van VodafoneZiggo-bedrijfsonderdeel Ziggo.

     

    Glasvezel

    Door concurrentie van glasvezelaanbieders groeit de druk op kabelbedrijf Ziggo. Glasvezel heeft als voordeel dat het symmetrische internetsnelheid kan leveren. Bij Ziggo blijft de uploadsnelheid achter. Ziggo zou volgens de technische specificaties van de nu gebruikte DOCSIS 3.1 techniek een veel hogere uploadsnelheid kunnen leveren, maar VodafoneZiggo is van mening dat de huidige uploadsnelheid van maximaal 75Mbps op dit moment voldoende is voor consumenten.

     

    Mogelijkheden

    Koper (DSL) is al enige jaren ondergeschikt aan het coaxnetwerk van Ziggo. Ook heeft VodafoneZiggo nog voldoende mogelijkheden om zijn diensten te verbeteren, en niet alleen met de nu gebruikte DOCSIS 3.1 techniek. VodafoneZiggo en mede-eigenaar Liberty Global zijn begonnen met het testen van DOCSIS 4. Daarmee zijn in de toekomst een symmetrische internetsnelheden mogelijk die net zo hoog zijn als glasvezelaanbieders op dit moment leveren. En natuurlijk kan asymmetrisch een veel hogere downloadsnelheid aan klanten aangeboden worden. Zo werd bij de laatste test een downloadsnelheid van ruim 12 Gb/s behaald. Allemaal meer dan genoeg om aan de wildste dromen van consumenten te voldoen. Niet alleen nu, maar ook in de komende jaren.

     

    Betere techniek

    In het HFC-netwerk van Ziggo zit dus voldoende toekomstmuziek. Maar als specifiek naar de gebruikte techniek wordt gekeken, dan zijn er maar heel weinig mensen die HFC met DOCSIS beter waarderen. Glasvezel is zeker superieur aan DOCSIS. Dit wordt eigenlijk ook door VodafoneZiggo gesteld. Het bedrijf laat weten dat het aan klanten geleverde signaal voor 97 procent via glasvezel wordt gedistribueerd. Dit betekent overigens niet dat 97 procent van het Ziggo-netwerk uit glasvezel bestaat. VodafoneZiggo is eigenaar van 440.000 kilometer kabel in Nederlandse bodem. Slechts 38.000 kilometer hiervan is glasvezel.

    KPNKPN NetwerkNLZiggoVodafoneZiggokoperglasvezelHFCcoaxinternetinternetsnelheidconcurrentieconcurrentiestrijd

    Reacties

  1. TV-TIP Pawn Stars

    Pawn Stars
    RTL 7 om 15:00 uur
    Mensen die geld nodig hebben doen de gekste dingen, en de heren van Pawn Stars hebben door de jaren heen al heel wat maffe lui én bizarre voorwerpen gezien. Rick, Chumlee en Corey kijken terug op de meest bijzondere items die ze in de lange geschiedenis van Pawn Stars zijn tegengekomen. In de opener van het seizoen gaat Rick uit zijn plaat door een wonderlijke diamant: deze is gemaakt van koolstof uit een paar haren van componist Ludwig van Beethoven.

    TV-TIP Pretty Woman

    Pretty Woman
    RTL 8 om 20:25 uur
    Zakenman Edward Lewis (Richard Gere) gaat voor zijn werk een week naar Los Angeles. Voor enkele evenementen huurt hij sekswerker Vivian Ward (Julia Roberts) in om hem die week te vergezellen. Dat was bedoeld als een simpele zakelijke transactie, maar het loopt helemaal anders: Edward en Vivian worden verliefd op elkaar.

    Interview