Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo krijgt hulp: als KPN koper nog goed is, dan Ziggo kabel zeker nog jaren mee

  Het Ziggo-kabelnetwerk kan nog jarenlang mee. Dit zegt KPN onbewust met de uitspraak dat het eigen kopernetwerk voor de meeste consumenten nog toereikend is.
  Jarco Kriek
  30 juni 2023
  comments 4
  Ziggo krijgt hulp: als KPN koper nog goed is, dan Ziggo kabel zeker nog jaren mee
  Foto Getty Images

  Het KPN kopernetwerk is nog niet verouderd, maakte KPN deze week in een artikel in Totaal TV bekend. Dat is voor een deel van de Nederlandse consumenten zeker het geval. Maar indirect betekent dit ook dat het telecombedrijf concurrent VodafoneZiggo te hulp schiet. Want als het KPN kopernetwerk niet verouderd is, dan geldt dat ook voor het HFC-netwerk van VodafoneZiggo-bedrijfsonderdeel Ziggo.

   

  Glasvezel

  Door concurrentie van glasvezelaanbieders groeit de druk op kabelbedrijf Ziggo. Glasvezel heeft als voordeel dat het symmetrische internetsnelheid kan leveren. Bij Ziggo blijft de uploadsnelheid achter. Ziggo zou volgens de technische specificaties van de nu gebruikte DOCSIS 3.1 techniek een veel hogere uploadsnelheid kunnen leveren, maar VodafoneZiggo is van mening dat de huidige uploadsnelheid van maximaal 75Mbps op dit moment voldoende is voor consumenten.

   

  Mogelijkheden

  Koper (DSL) is al enige jaren ondergeschikt aan het coaxnetwerk van Ziggo. Ook heeft VodafoneZiggo nog voldoende mogelijkheden om zijn diensten te verbeteren, en niet alleen met de nu gebruikte DOCSIS 3.1 techniek. VodafoneZiggo en mede-eigenaar Liberty Global zijn begonnen met het testen van DOCSIS 4. Daarmee zijn in de toekomst een symmetrische internetsnelheden mogelijk die net zo hoog zijn als glasvezelaanbieders op dit moment leveren. En natuurlijk kan asymmetrisch een veel hogere downloadsnelheid aan klanten aangeboden worden. Zo werd bij de laatste test een downloadsnelheid van ruim 12 Gb/s behaald. Allemaal meer dan genoeg om aan de wildste dromen van consumenten te voldoen. Niet alleen nu, maar ook in de komende jaren.

   

  Betere techniek

  In het HFC-netwerk van Ziggo zit dus voldoende toekomstmuziek. Maar als specifiek naar de gebruikte techniek wordt gekeken, dan zijn er maar heel weinig mensen die HFC met DOCSIS beter waarderen. Glasvezel is zeker superieur aan DOCSIS. Dit wordt eigenlijk ook door VodafoneZiggo gesteld. Het bedrijf laat weten dat het aan klanten geleverde signaal voor 97 procent via glasvezel wordt gedistribueerd. Dit betekent overigens niet dat 97 procent van het Ziggo-netwerk uit glasvezel bestaat. VodafoneZiggo is eigenaar van 440.000 kilometer kabel in Nederlandse bodem. Slechts 38.000 kilometer hiervan is glasvezel.

  KPNKPN NetwerkNLZiggoVodafoneZiggokoperglasvezelHFCcoaxinternetinternetsnelheidconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Women's Nations League: België - Nederland

  UEFA Women's Nations League: België - Nederland
  NPO 3 om 20:00 uur
  Jill Roord verraste afgelopen zomer met een transfer van VfL Wolfsburg naar Manchester City, de club die vorig seizoen als vierde eindigde in de Women’s Super League. De Oranje-speelster heeft 26 september direct een interland tégen Engeland en dus haar nieuwe teamgenoten. Maar eerst staat vanavond België op het programma: het eerste duel in de UEFA Women's Nations League.

  TV-TIP Scott & Bailey

  Scott & Bailey
  RTL 8 om 20:25 uur
  In een meertje wordt het lijk gevonden van Mandy Sweeting, die al twintig jaar wordt vermist. Dat betekent niet dat de zaak gesloten kan worden, want het lichaam is pas recent gedumpt. Een lange tijd was haar echtgenoot de hoofdverdachte, maar hij is al een tijdje overleden, waardoor Scott en Bailey op zoek gaan naar een nieuwe verdachte. Ze ontdekken dat Mandy zwanger was en laten een DNA-test uitvoeren. De schokkende resultaten brengen hen op een nieuw spoor.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)