Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo krijgt steun: ‘Glasvezel is niet zaligmakend’

  Ziggo zit in de hoek waar de klappen vallen. De oorzaak is de versnelde uitrol van glasvezel in Nederland. Toch is glasvezel zeker niet zaligmakend.
  Jarco Kriek
  7 juni 2022
  comments 12
  Ziggo krijgt steun: ‘Glasvezel is niet zaligmakend’
  Foto Getty Images

  Ziggo verliest kwartaal na kwartaal tienduizenden klanten. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de opmars van glasvezelnetwerken in Nederland. In de tijd dat glasvezel in Nederland slechts in enkele gebieden beschikbaar was, had Ziggo veelal het monopolie op snel breedbandinternet. Het kopernetwerk van KPN kon vaak niet voorzien in de down- en uploadsnelheid die Ziggo via het kabelnetwerk wel kon leveren. De komst van glasvezel heeft dit veranderd. Ziggo kan wel dezelfde downloadsnelheid leveren als de meeste glasvezelaanbieders, maar bij de uploadsnelheid is de situatie anders. Waar Ziggo bij het consumentenabonnement blijft steken op maximaal 50Mbps, kan een internetaanbieder via glasvezel 1000Mbps (1Gbps) leveren.

   

  Overkill

  Ziggo stelt dat 50Mbps voor vrijwel alle consumenten voldoende is, ook als er binnen een huishouden intensief door meerdere personen wordt thuisgewerkt. Ziggo krijgt bij dit standpunt nu steun van enkele collega-internetaanbieders. Bedrijven als Youfone, die met succes internet via het DSL-kopernetwerk leveren, laten weten bang te zijn dat abonnementen met lagere internetsnelheden gaan verdwijnen of in ieder geval duurder worden. De reden hiervoor is de komst van meer glasvezel, waarbij KPN het kopernetwerk uitfaseert in de gebieden waar het bedrijf glasvezel heeft aangelegd. Dit blijkt uit reacties van marktpartijen die toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft ontvangen met betrekking tot de toegangsprijzen voor de glasvezelnetwerken van KPN NetwerkNL. Onder meer Youfone en T-Mobile bieden op dit moment DSL-abonnementen voor prijzen rond de 25 euro per maand. Youfone laat weten dat klanten die deze abonnementen afnemen tevreden zijn over de geleverde internetsnelheid en het niet nodig vinden om een duurder abonnement met een hogere snelheid te nemen.

   

  Goedkoper

  Hoewel de uploadsnelheid van Ziggo voor de meeste Nederlanders voldoende blijkt, moet het kabelbedrijf de concurrentie van glasvezel wel uiterst serieus nemen. Het gaat dan voornamelijk om de prijs van het internetabonnement. Het snellere internet via glasvezel is namelijk vaak goedkoper dan de internetabonnementen die Ziggo aanbiedt. Nederlanders zijn bij een fors stijgende inflatie en de kans op recessie op zoek naar besparingen op de vaste lasten. In deze besparingsdrift kan de keuze voor goedkoper internet via glasvezel sneller uitvallen in het nadeel van Ziggo, met klantverlies tot gevolg.

   

  Televisie

  Ziggo heeft wel als voordeel dat het – samen met KPN – het meest robuuste tv-platform van Nederland heeft. Geen enkele goedkope aanbieder van glasvezelinternet kan een tv-platform bieden met vergelijkbare mogelijkheden en een dergelijk uitgebreid zenderaanbod.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLinternetinternetsnelheiduploaddownloadabonnementklantverliesconcurrentieconcurrentiedruk

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: NK Afstanden

  Schaatsen: NK Afstanden
  NPO 1 om 18:20 uur
  Het was aan het begin van het schaatsseizoen nog de vraag wat de overstap naar Team Reggenborgh Patrick Roest zou brengen. Het antwoord weten we inmiddels: de absolute topvorm. Na de nationale allroundtitel en het goud op het EK Allround slijpt hij dit weekend zijn ijzers voor de NK Afstanden. De eerste horde: de 5.000 meter, waar hij concurrentie kan verwachten van onder anderen Beau Snellink, Kars Jansman en Marcel Bosker.

  TV-TIP Possessor

  Possessor
  Film 1 Premiere om 20:30 uur
  Tweede horrormysterie van Brandon Cronenberg _ zoon van regisseur David Cronenberg _ waarin Andrea Riseborough werkt voor een illegaal bedrijf dat een geheime technologie misbruikt om moorden te plegen via het lichaam van een ander.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)