Ziggo kwijnt verder weg door verkeerde keuzes: klantverlies naar hoogtepunt

Ziggo blijft gevoelig voor concurrentie van providers die diensten aanbieden via glasvezel. Het kabelbedrijf had voor de grote opmars van glasvezel een dekkingsgraad/bezettingsgraad van ruim 60 procent. Dit betekent dat 6 van de 10 aansluitingen in woningen actief werden gebruikt voor het leveren van tv, internet en/of telefonie. Aan het einde van 2024 werden nog slechts 3,42 miljoen van de 7,58 miljoen aansluitingen actief gebruikt. Dit betekent dat de dekkingsgraad/bezettingsgraad tot 45,1 procent is gedaald. Nog een vergelijking met het verleden: toen het oude Ziggo en UPC tot het huidige Ziggo werden samengevoegd, had het kabelbedrijf ongeveer 4,1 miljoen abonnees en 7,2 miljoen aansluitingen. Het aantal aansluitingen is inmiddels met 300.000 gestegen, maar het aantal klanten met 700,000 gedaald.
Keuzes
In de tijd van het samenvoegen van de zelfstandige kabelbedrijven tot het huidige Ziggo werd gebruik gemaakt van het technisch beste netwerk van Nederland. De coaxkabels van Ziggo leverden veel sneller en stabieler internet dan het DSL-kopernetwerk van KPN. Ziggo hield vast aan coax terwijl KPN besloot fors te gaan investeren in glasvezel. Ziggo maakte in het verleden de keuze om vele honderden miljoenen euro's te investeren in DOCSIS en coax, en besloot het laatste deel van wijkkast naar huisaansluiting niet te 'verglazen'. Deze keuze leverde voor de aandeelhouders in het verleden meer dividend op, maar nu daalt deze uitbetaling. Dit heeft er vooral mee te maken dat de rollen tussen KPN en Ziggo nu omgedraaid zijn. Niet coax maar het glasvezel is nu het technisch superieure netwerk. Al moet daarbij wel gesteld worden dat het coaxnetwerk voldoende snelheid en capaciteit heeft om aan de klantbehoefte van vrijwel alle Nederlanders te voldoen.
Klantverlies
Het is Ziggo niet gelukt om in het vierde kwartaal het klantenbestand op peil te houden. Dit ondanks dat het kabelbedrijf strooide met hoge welkomstbonussen, het gratis aanbieden van UEFA voetbal via Ziggo Sport – dat overigens het aantal abonnees zag stijgen – en kortingen gecombineerd met gratis premium abonnementen. Het abonneeverlies kwam in de laatste vier maanden van 2024 uit op 36.700. Ziggo verkocht 30.200 minder internetabonnementen. Het aantal abonnementen voor vaste telefonie daalde met 62.800. Dit laatste is overigens een trend bij alle providers en komt door het toenemende gebruik van mobiele telefonie en onbeperkt bellen. Ondanks prijsstijgingen en de hierdoor stijgende ARPU – de gemiddelde maandbesteding per abonnee – naar 55 euro daalde de omzet van Ziggo niet gering.
Slecht jaar
Het verlies van klanten over het hele jaar 2024 komt uit op maar liefst 137.100. Dit is meer dan het klantverlies dat een jaar eerder werd genoteerd: toen verloor Ziggo netto 123.200 klanten. Met de huidige ARPU kost alleen het klantverlies in 2024 Ziggo jaarlijks 90 miljoen euro aan omzet. Dit bedrag is over meerdere jaren berekend veel hoger door de opstapeling van klantverlies gemeten over de gemeten periode.