Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo maakt opnieuw deel netwerk digitaal-only

  Ziggo heeft opnieuw bij honderdduizenden klanten analoge FM-kabelradio uitgeschakeld. Door deze handeling wordt het netwerk volledig digitaal.
  Jarco Kriek
  20 juli 2021
  comments 2
  Ziggo maakt opnieuw deel netwerk digitaal-only

  Ziggo heeft in de vroege ochtend van dinsdag 20 juli verspreiding van analoge FM-kabelradio in diverse plaatsen in de regio Utrecht gestaakt. Het gaat niet alleen om de stad Utrecht maar ook de regio’s Driebergen-Zeist en Veenendaal. Hierdoor kunnen enkele honderdduizenden Ziggo-klanten alleen nog digitaal via het kabelnetwerk naar radiozenders luisteren. Ziggo stelt dat nog slechts vijf procent van de klanten analoog naar radio luistert. Dit komt ongeveer overeen met 200.000 van de in totaal 3,9 miljoen klanten die het kabelbedrijf beeft. Ziggo blijft in de komende weken doorgaan met uitschakelen van analoge radio. Eind juli volgt de regio Alkmaar-Beverwijk en begin augustus wordt analoge radio in de regio Leiden uitgezet.

   

  Eigen beslissing

  Ziggo wordt niet gedwongen om nu al met analoge FM-kabelradio te stoppen. Eigenaar VodafoneZiggo heeft van het Commissariaat voor de Media (CvdM) in eerste instantie tot en met 31 december 2020 ontheffing gekregen om analoge FM-kabelradio zonder analoge tv aan klanten te leveren. Dit werd in de zomer van 2020 door de toezichthouder tot 31 december 2022 verlengd. In de Mediawet staat omschreven dat kabelaanbieders áls wordt gekozen om analoge diensten aan te bieden in dat geval zowel tv als radio aan moeten bieden.

   

  Sneller internet

  Ziggo zet analoge FM-kabelradio in het verdere verloop van 2021 in het gehele verzorgingsgebied uit. De gefaseerde uitschakeling begon in februari in de regio Capelle aan den IJssel. Het kabelbedrijf geeft als reden voor het uitzetten van analoge radio dat de bandbreedte nodig is voor het sneller maken van internet. Het frequentiespectrum van analoge FM-kabelradio is binnen de door Ziggo gebruikte DOCSIS 3.1 techniek nodig om de uploadsnelheid van internet te verhogen. Dit bedraagt op dit moment maximaal 50Mbps. Het is opvallend dat juist Ziggo deze week zich op het standpunt stelde dat 30 tot 50Mbps uploadsnelheid voldoende is voor de consument. Bij voorstanders van analoge FM-kabelradio komt hierdoor de vraag op waarom Ziggo dan met analoge radio via het eigen kabelnetwerk gaat stoppen.

  ZiggoVodafoneZiggoradioanaloogdigitaalanaloge FM-kabelradioanaloge radioanaloge uitschakeling

  Reacties