Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo nog meer in houdgreep KPN glasvezel

  Het wordt moeilijker voor Ziggo op de markt van vaste diensten. De grootste concurrent KPN ziet het aantal actieve glasvezelaansluitingen gestaag groeien.
  Jarco Kriek
  6 februari 2024
  comments 0
  Ziggo nog meer in houdgreep KPN glasvezel
  Foto Getty Images

  Ziggo krijgt in veel woningen binnen het eigen verzorgingsgebied concurrentie van KPN. Telecombedrijf KPN legde via NetwerkNL en Glaspoort in honderdduizenden woningen een glasvezelaansluiting aan in de meterkast. In 2023 ging het om 404.000 aansluitingen. Door overnames van de glasvezelnetwerken van onder meer Primevest en Kabeltex is het aantal nieuwe aansluitingen tot 725.000 opgelopen.

   

  Meer glasvezel

  KPN had aan het einde van 2023 samen met de joint venture Glaspoort een bereik met glasvezel in 57 procent van de Nederlandse woningen. Een jaar eerder was dit nog 35 procent. KPN biedt nu via het eigen bedrijfsonderdeel NetwerkNL – dus zonder de glasvezelnetwerken van Glaspoort – in 4,26 miljoen woningen vaste diensten via glasvezel aan. Hiervan worden 1,642 miljoen aansluitingen actief gebruikt voor het leveren van de vaste diensten tv en/of internet. Het aantal actieve glasvezelaansluitingen mede is gestegen omdat KPN in gebieden waar al enige tijd een glasvezelnetwerk actief is het verouderde kopernetwerk (DSL) heeft uitgeschakeld. Hierdoor is het aantal klanten dat via koperdraad diensten afneemt bij het telecombedrijf gedaald naar 1,118 miljoen.

   

  Concurrentie

  Het kabelnetwerk van Ziggo levert betere en snellere diensten dan het DSL-netwerk van KPN. Ziggo legt net echter af in een vergelijking met glasvezel. Hoewel het Ziggo-netwerk voor vrijwel alle consumenten internet met een toereikende internetsnelheid kan leveren, ziet Ziggo op dit moment rond de 10.000 klanten per maand verdwijnen.

  KPNNetwerkNLGlaspoortglasvezeltvtelevisieinternetkwartaalcijfersjaarcijfersZiggoVodafoneZiggoconcurrentieconcurrentiestrijdDSLkopernetwerk

  Reacties

 1. TV-TIP Erin Brockovich

  Erin Brockovich
  Net5 om 20:00 uur
  Erin Brockovich (Julia Roberts) werkt als assistent op een advocatenkantoor. Ze ontdekt dat een groot bedrijf gif loost in het drinkwater. Erin stelt advocaat Ed Masry (Albert Finney) op de hoogte, maar hij is huiverig om het bedrijf met een beurswaarde van 28 miljard aan te klagen. Daarom besluit Erin zelf een zaak aan te spannen.

  TV-TIP Heel Holland Bakt

  Heel Holland Bakt
  NPO 1 om 20:24 uur
  Het thema van de aflevering is ‘oost west, thuis best’ en dat uit zich in een handvol uitdagende opdrachten. Als eerst moeten de thuisbakkers een fruitmand van botercrème maken. Wie deze opdracht op zijn sloffen uit kan voeren, heeft een voordeel bij de technische opdracht. Er moeten namelijk karamelsloffen worden gebakken. Wie dan nog niet uit z’n slof is geschoten, mag aan de slag met de grootste uitdaging van de avond: een ‘bak je droomhuis’-spektakelstuk. De bakkers die dit voor elkaar krijgen, hoeven nog niet naar huis.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)