Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo meer onder druk: KPN versnelt uitrol glasvezel

  KPN heeft een overeenkomst bereikt met pensioenfonds ABP waardoor bijna een miljoen huisadressen in Nederland versneld toegang tot een glasvezelnetwerk krijgen.
  Jarco Kriek
  23 march 2021
  comments 1
  Ziggo meer onder druk: KPN versnelt uitrol glasvezel

  ABP gaat ruim een miljard euro investeren in glasvezel bij KPN. Hierdoor kunnen bijna duizend dorpen versnelt van een glasvezelnetwerk worden voorzien. Het gaat hierbij om 700.000 aansluitingen in woningen en in 200.000 bedrijfspanden. Dit aantal komt bovenop de al eerder door KPN aangekondigde ambitie om in de komende vijf jaar 2,5 miljoen huisadressen van een glasvezelaansluiting te voorzien. Dorpen zoals Grou, Ankeveen en Zuidoostbeemster krijgen door de investeringsovereenkomst nu voor eind 2026 glasvezel als vervanging van het huidige kopernetwerk.

   

  Ziggo voelt druk

  In veel dorpen waar KPN nu versnelt glasvezel gaat aanleggen, levert Ziggo via het kabelnetwerk vaste diensten. Ziggo kan in verreweg alle gevallen sneller internet via de kabel leveren dan KPN en andere serviceproviders die op dit moment nog via koper (DSL) deze dienst moeten leveren. Dit wordt anders bij levering via glasvezel. Ziggo kan wel een gelijke downloadsnelheid als glasvezel leveren maar blijft met de uploadsnelheid nog heel ver achter. Door de nieuwe investering in het glasvezelnetwerk van KPN levert het telecombedrijf eind 2026 naar verwachting in tachtig procent van de Nederlandse woningen en bedrijfspanden vaste diensten via glasvezel.

   

  Versnellen digitalisering

  Het afgelopen jaar is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk veilig, betrouwbaar en snel internet is voor Nederland. Nooit eerder werkten zo veel mensen thuis. Met deze samenwerking wordt juist op plekken in het land waar dat nu nog niet vanzelfsprekend is glasvezel aangelegd. Daarmee versnellen de partijen de digitalisering van Nederland. De bouwcapaciteit die nodig is voor deze aanleg is geregeld en levert meer dan duizend extra banen op. Voor deelnemers van pensioenfonds ABP levert deze belegging bovendien een aantrekkelijk rendement op en draagt dit dus bij aan hun pensioen.

   

  ABP

  Menno Snel, bestuurslid ABP: "Deze samenwerking levert ons fonds een aantrekkelijk rendement op en draagt zo bij aan een goed pensioen van onze deelnemers. ABP belegt graag in Nederland om hier de economische groei, werkgelegenheid en duurzame projecten te stimuleren. Door deze samenwerking met KPN creëren we met de aanleg van ruim 900.000 glasvezelaansluitingen meer dan duizend banen. Naast een snellere verbinding is glasvezel ook veel energiezuiniger dan koper of kabel. Daarmee versterken we met deze operatie niet alleen de digitale infrastructuur maar dragen we ook bij aan de energietransitie in ons land. Zo is deze belegging op meerdere terreinen van betekenis voor onze pensioendeelnemers."

   

  KPN blij

  Joost Farwerck, CEO van KPN: "De vraag naar glasvezel bij consumenten en bedrijven blijft groeien. Iedereen wil internet dat op hoge snelheid steeds grotere hoeveelheden data aan kan. Dankzij de samenwerking met ABP krijgen de bewoners in zo’n duizend dorpen jaren eerder internet met de snelheid van het licht, van Vlieland tot aan Middelharnis. Daar komen ruim 200.000 aansluitingen op bedrijventerreinen bij. Deze gebieden zouden anders pas na 2025 aan de beurt komen. Bovenop de 2,5 miljoen aansluitingen die we zelf aanleggen is dit een enorme operatie. Maar zo kan heel Nederland de vruchten plukken van supersnel, betrouwbaar en duurzaam internet. Want de oplossing van grote maatschappelijke opgaven als mobiliteit, duurzaamheid en werkgelegenheid zijn in hoge mate afhankelijk van de investeringen die wij nu doen in onze digitale infrastructuur."

  KPNKPN NetwerkNLglasvezeltvtelevisieinternetinternetsnelheidgigabitABPinvesteringconcurrentieconcurrentiestrijdZiggoVodafoneZiggo

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Dune

   Timothée Chalamet speelt Paul Atreides, de erfgenaam van het Huis Atreides. Hij staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekendstaat als Dune. Totaal TV mag de dvd van dit actie-avontuur vijf keer weggeven.

  TV-TIP Armageddon

  Armageddon
  om 01:53 uur
  Dit is een echte Michael Bay-film en wanneer een komeet naar de aarde komt, moet een groepje ruige mannen de wereld redden.

  TV-TIP G.I. Joe: Retaliation

  G.I. Joe: Retaliation
  om 01:53 uur
  G.I. Joe Retaliation is een van de eerste films waarin The Rock zich kon bewijzen als superster in een echte grote blockbuster.

  Interview

  • *

   Malou Gorter

   De verschrikkelijke jaren tachtig

   VPRO-dramaserie De verschrikkelijke jaren tachtig is gebaseerd op de gelijknamige roman van Tim Kamps. Het verhaal gaat over een woongroep in de jaren tachtig. Het negenjarige meisje Piet neemt de kijker mee in haar pogingen zich staande te houden binnen de ongewone gezinssituatie.
   Reacties0 reactie(s)