Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Met beste tv-dienst verliest Ziggo toch de meeste abonnees. Ook KPN en Canal Digitaal verliezen tv-klanten

  Ziggo staat dan wel bij veel consumenten bekend om het meest uitgebreide en technisch goede tv-aanbod. Het kabelbedrijf verliest echter wel de meeste tv-abonnees.
  Jarco Kriek
  26 september 2023
  comments 7
  Met beste tv-dienst verliest Ziggo toch de meeste abonnees. Ook KPN en Canal Digitaal verliezen tv-klanten
  Foto Getty Images

  Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat Ziggo – geroemd voor zijn kwalitatief en kwantitatief goede tv-dienst – in providerland toch het snelst abonnees lekt. Het kabelbedrijf verliest de meeste tv-abonnees in de krimpende markt in Nederland. Het verlies is meer dan twee keer zo groot als in vorige kwartalen. De neerwaartse spiraal in het aantal tv-abonnees is ook bij KPN en Canal Digitaal te zien. In het geval van KPN gaat het zowel om Digitenne – dat al gemarginaliseerd is – als tv via DSL en glasvezel. Canal Digitaal levert via serviceproviders als Online.nl en Freedom televisie via DSL en glasvezel. Het bedrijf biedt ook een eigen OTT-dienst aan en is via satelliet als enige satellietprovider in Nederland actief.

   

  Ziggo

  Ziggo biedt via DVB-C en IPTV tv- en videocontent aan. Bij het kabelbedrijf zijn daarnaast ruim honderd tv- en radiozenders ongecodeerd op het netwerk te vinden. Dit naast een ruim gecodeerd aanbod dat direct via de televisie met CI+ module in combinatie met een smartcard te bekijken is. Via de eigen bruikleendecoder Mediabox XL en de 4K-boxen Mediabox Next en Next Mini (volledig IPTV) zijn ook uitgebreide interactieve- en video on demand-diensten beschikbaar. Ondanks dit uitgebreide aanbod groeit het aantal cordcutters bij Ziggo. En worden hierdoor dus veel minder tv-abonnementen verkocht. Bij Ziggo is dit overigens een vertekend beeld. Wanneer bij het kabelbedrijf alleen een internetabonnement wordt afgesloten, krijgt de abonnee ook direct zonder extra te betalen toegang tot het ongecodeerde zenderaanbod van ruim honderd tv- en radiozenders, waaronder alle meest bekeken tv-zenders van Nederland.

   

  Winnaars

  Niet alle providers verliezen aandeel op de tv-markt. Odido (voorheen T-Mobile) en Delta zien het aantal tv-abonnementen juist stijgen. Dit heeft vooral te maken met de uitrol van glasvezel in Nederland. Odido is de hoofdhuurder van de glasvezelnetwerken van Open Dutch Fiber (ODF). Hierdoor heeft Odido het eerste jaar na aanleg van een ODF-glasvezelnetwerk het exclusiviteitsrecht bij het aanbieden van diensten. Delta lift mee op de uitrol van glasvezel van eigenaar Delta Fiber.

   

  Prijsverhoging

  Het verlies van tv-abonnementen bij Ziggo en KPN heeft ook te maken met de prijsverhoging die op 1 juli doorgevoerd is. Een deel van de klanten heeft deze prijsverhoging gecompenseerd door te korten op het tv-abonnement. Dit kan door cordcutten, maar ook door aanvullende tv-abonnementen op te zeggen. Ondanks de hogere inkomsten door prijsverhoging zagen Ziggo en KPN hierdoor de omzet uit de verkoop van tv-abonnementen toch dalen.

  TelecompaperZiggoVodafoneZiggoKPNCanal DigitaalCanal+Canal+ LuxembourgDeltaDelta FiberOdidotvtelevisieabonnementcordcutring

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)