Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ‘Ziggo met televisie beter, KPN met internet’

    In de onderlinge tweestrijd tussen Ziggo en KPN zijn de eigen klanten het eens dat de twee grootste aanbieders van vaste diensten kwalitatief vrijwel gelijk zijn.
    Jarco Kriek
    19 juli 2023
    comments 2
    ‘Ziggo met televisie beter, KPN met internet’
    Foto Getty Images

    De providermonitor van de Consumentenbond is een periodiek onderzoek dat de consumentenbelangenvereniging onder 10.000 van de eigen leden uitvoert. De leden geven in het onderzoek hun eigen provider rapportcijfers op diverse onderdelen. Uit dit tevredenheidsonderzoek blijkt dat Ziggo en KPN niet veel voor elkaar onderdoen. Het eindcijfer van KPN komt zowel met diensten geleverd via glasvezel als het DSL-kopernetwerk hoger uit dan dat van Ziggo. Beide aanbieders moeten echter Freedom Internet voor laten gaan. De Consumentenbond heeft deze aanbieder gekroond tot beste alles-in-1-provider van de voorgaande drie maanden.

     

    Televisie

    Ziggo heeft het sterkste tv-platform op de Nederlandse markt, vinden Ziggo-klanten dus zelf. Twijfel aan de uitslag van de providermonitor op dit onderdeel is niet nodig. Ziggo levert als enige grote landelijke tv-aanbieder nog diensten via DVB-C. Hoe lang nog is overigens de vraag. Het bedrijf is bezig met het leggen van het fundament om een overstap te maken naar all-ip. Dit betekent dat alle tv-diensten via internet worden geleverd. De overgang van DVB-C naar all-ip gaat nog enige tijd in beslag nemen, minimaal een aantal jaar. Maar ook met tv via all-ip heeft Ziggo een ijzersterk tv-platform achter de hand. Daar moet de klant wel een behoorlijk hoge prijs voor betalen. Zo is Ziggo op dit moment de enige landelijke provider waar klanten stevig extra moet betalen om alle zenders in HD te kunnen bekijken. HD is dus niet de basis bij het kabelbedrijf. KPN is ondertussen bezig met een inhaalslag met het nieuwe TV+ platform. TV+ moet nog verder verbeterd en doorontwikkeld worden, maar heeft de potentie om KPN op tv-gebied dichter bij Ziggo te brengen.

     

    Internet

    De leden van het testpanel zijn meer tevreden over internet van KPN dan van Ziggo. Als het gaat om levering via glasvezel is dit begrijpelijk. Glasvezel levert vooral een hogere uploadsnelheid en de reactietijd is korter dan bij kabelinternet van Ziggo. Opvallend is dat ook internet van KPN via DSL beter wordt gewaardeerd dan bij Ziggo. Hier valt het euromuntje kwalitatief gezien meer naar de kant van Ziggo kabelinternet, maar is de waardering van KPN DSL internet met het eindcijfer 7,8 hoger dan Ziggo kabelinternet, dat niet hoger dan 7,3 komt. Dit maakt twee dingen duidelijk. Ziggo heeft een imagoprobleem met internet. Of wellicht is het kabelinternet van Ziggo te prijzig vergeleken met glasvezelinternet, dat door KPN, T-Mobile en andere aanbieders wordt geleverd. Ook de eerdere uitspraak van KPN-woordvoerder Hans van Zon dat het DSL-netwerk nog voldoende mogelijkheden heeft voor de toekomst wordt door de gebruikers van DSL ondersteund.

    ConsumentenbondprovidermonitortestonderzoektvtelevisieinternetZiggoVodafoneZiggoKPNkabelglasvezelDSL

    Reacties

  1. TV-TIP You, Me and My Ex

    You, Me and My Ex
    TLC om 19:00 uur
    Als mensen vaak over hun ex praten zijn ze vaak nog niet helemaal over hun vorige relatie heen. Dat belet ze echter niet om een nieuwe vriend of vriendin te zoeken! You, Me and My Ex volgt vijf stellen, waarvan één iemand nog intensief contact heeft met zijn of haar ex. Elodie ontdekte tijdens haar prille relatie met De'Andre pas dat hij nog goed bevriend is met zijn ex Rowan, en dat zorgt voor veel stress. Helemaal omdat zijn moeder vurig hoopt dat De'Andre en Rowan weer terug bij elkaar komen.

    TV-TIP Harcore Pawn

    Harcore Pawn
    RTL 7 om 19:30 uur
    De spanning neemt toe in het pandhuis nadat eigenaar Les in elkaar is gezakt. Seth en Ashley proberen de tent samen te runnen, maar ze hebben allebei hele andere ideeën over hoe ze dat aanpakken. Als Les getuige is van het zoveelste conflict bedenkt hij een wedstrijd: degene die zijn werk het beste doet wordt zijn tijdelijke vervanger. Ondanks Les' plan wordt er nog heel wat afgeruzied in het tiende seizoen van Hardcore Pawn.

    Interview