Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo moet illegale uploader waarschuwing doorsturen: Brein wint in hoger beroep

  Stichting Brein heeft in hoger beroep een succes behaald. De rechter heeft beslist dat Ziggo een waarschuwingsbrief moet doorsturen naar een klant die illegaal heeft gedownload.
  Jarco Kriek
  2 mei 2023
  comments 3
  Ziggo moet illegale uploader waarschuwing doorsturen: Brein wint in hoger beroep
  Foto Getty Images

  Ziggo is volgens de rechter alleen in dit specifieke geval verplicht om de waarschuwingsbrief van Stichting Brein aan de klant door te sturen. Het gaat hierbij om een Ziggo-klant die illegaal e-books aanbiedt. Deze is door Stichting Brein getraceerd en heeft een IP-adres dat door Ziggo wordt gebruikt. Omdat alleen Ziggo de persoonlijke gegevens van de betreffende klant heeft, wil Stichting Brein dat de aanbieder een waarschuwingsbrief naar de klant doorstuurt.

   

  Hoger beroep

  De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland oordeelde vorig jaar dat Ziggo dergelijke brieven niet aan klanten hoeft door te sturen. Vanwege de onderbouwing van dit vonnis gingen zowel Ziggo als Stichting Brein in hoger beroep. De uitspraak van de rechter van het hof van Arnhem-Leeuwarden luidt dat Ziggo de waarschuwingsbrief alsnog naar de betreffende klant moet doorsturen. Mocht deze klant de illegale activiteiten desondanks blijven voortzetten, dan moet Ziggo de persoonlijke gegevens aan Stichting Brein afgeven.

   

  Specifiek geval

  Stichting Brein kan deze uitspraak niet gebruiken om Ziggo - of internetaanbieders als KPN en T-Mobile - in andere gevallen te verplichten om waarschuwingsbrieven door te sturen aan klanten die ervan worden verdacht auteursrechtelijk beschermde content zoals films, series en e-books illegaal te verspreiden. “Het gaat om toekomstige gevallen die nog onbekend zijn. Dat maakt dat het niet mogelijk is om een belangenafweging te maken tussen de vermeende inbreuk op auteursrechten en de privacybelangen van deze Ziggo-klant, welke afweging vereist is voordat Ziggo verplicht kan worden om deze gegevens te verwerken en te verstrekken”, zo luidt de onderbouwing van de rechter op dit punt.

  ZiggoVodafoneZiggoStichting BreinBreininternetillegaaldownloadenrechtbankrechtszaak

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)