Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo na zeven jaar met komst GigaNet en Gigabit nog steeds verdeeld

  Dat Ziggo zich naar buiten als één bedrijf manifesteert, wil niet zeggen dat het bedrijf intern en ook voor klanten gelijk is. Het verschil tussen voormalig zelfstandig Ziggo en UPC is er nog.
  Jarco Kriek
  31 january 2022
  comments 4
  Ziggo na zeven jaar met komst GigaNet en Gigabit nog steeds verdeeld
  Foto Getty Images

  Het is 13 april 2015 – nu bijna zeven jaar geleden – dat vrijwel alle Nederlandse nieuwsmedia aan hun kijkers en lezers laten weten dat de merknaam UPC in Nederland niet meer bestaat. De Amerikaanse kabelreus – officieel gevestigd in Ierland – was op dat moment al jaren actief onder de merknaam UPC en heeft het kabelbedrijf Ziggo overgenomen. Liberty Global kiest ervoor om de naam UPC te laten vallen en het fusiebedrijf onder de merknaam Ziggo te laten verder gaan.

   

  Twee delen

  Dat de fusie niet direct betekent dat de kabelnetwerken van beide bedrijven vanaf dat moment als gelijkwaardig aan elkaar gekoppeld kunnen worden, daarover bestaat geen twijfel. Maar nu, zeven jaar na de fusie en met grote netwerkprojecten als uitschakeling van analoge tv en radio en het uitrollen van gigabit internet en GigaNet volledig of vrijwel geheel achter de rug, zijn de netwerken nog steeds niet gelijkwaardig tot een groot kabelnetwerk samengevoegd. Zo hebben beide voormalige netwerken nog de eigen coderingsnorm, zijn abonnementsvormen nog niet geheel gelijkgetrokken, en worden onder meer tv-zenders nog steeds niet met dezelfde compressietechniek op beide netwerkdelen aangeboden.

   

  Eigen hardware

  Dat de twee netwerkdelen nog steeds niet gelijkwaardig aan elkaar gekoppeld zijn, blijkt uit de melding van Ziggo dat vrije hardwarekeuze van het internetmodem in het voormalig UPC gebied nog niet mogelijk is terwijl in het oude zelfstandig Ziggodeel de klanten al wel een eigen modem kunnen gebruiken. In het voormalig UPC-deel van het Ziggo-verzorgingsgebied bevinden zich ruim een miljoen abonnees van het kabelbedrijf. Zij krijgen de melding op de internetsite van Ziggo over de vrije modemkeuze dat men over enkele weken nogmaals dient te kijken of het op hun woonadres mogelijk is om een zelfgekozen internetmodem te gebruiken. Ondanks dat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) de Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten een half jaar geleden openbaar maakte, laat Ziggo aan Telecompaper weten technisch nog niet klaar te zijn om de Beleidsregel in het voormalig UPC-deel van het verzorgingsgebied tot uitvoer te brengen.

  ZiggoVodafoneZiggoAutoriteit Consument & MarktACMBeleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten

  Reacties

 1. TV-TIP De Bodyguard

  De Bodyguard
  NPO 3 om 20:25 uur
  De cursus Brandveiligheid is koud afgerond of er staat al een huis in lichterlaaie. En niet zomaar een huis, maar een huis met een vip. Terwijl het kandidatenveld twijfelt over wat te doen – blussen of ­evacueren – wordt het voor een van hen te heet onder de ­voeten, wat een keiharde exit ­betekent. Voor het over­gebleven zestal staat direct een nieuwe opdracht op stapel: begeleid een bekende influencer naar een interviewlocatie. Maar wat als er opeens een nijdige man opduikt?

  TV-TIP Parker

  Parker
  Veronica om 20:30 uur
  Parker is een beroepscrimineel met een ongebruikelijke gedragscode: hij steelt niet van de armen en zal onschuldige mensen nooit iets aandoen. Tijdens zijn nieuwste klus wordt hij neergeschoten door zijn medeovervallers als hij weigert aan een ander plan mee te werken. Ze laten hem voor dood achter, maar hij overleeft het en weet zijn ex-teamgenoten op te sporen in het rijke Palm Beach. De bende is daar bezig met het plannen van hun grootste overval ooit. Vermomd als een vermogende Texaan en met hulp van de beeldschone makelaar Leslie zint Parker op wraak.

  Interview