Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo na zeven jaar met komst GigaNet en Gigabit nog steeds verdeeld

  Dat Ziggo zich naar buiten als één bedrijf manifesteert, wil niet zeggen dat het bedrijf intern en ook voor klanten gelijk is. Het verschil tussen voormalig zelfstandig Ziggo en UPC is er nog.
  Jarco Kriek
  31 january 2022
  comments 4
  Ziggo na zeven jaar met komst GigaNet en Gigabit nog steeds verdeeld
  Foto Getty Images

  Het is 13 april 2015 – nu bijna zeven jaar geleden – dat vrijwel alle Nederlandse nieuwsmedia aan hun kijkers en lezers laten weten dat de merknaam UPC in Nederland niet meer bestaat. De Amerikaanse kabelreus – officieel gevestigd in Ierland – was op dat moment al jaren actief onder de merknaam UPC en heeft het kabelbedrijf Ziggo overgenomen. Liberty Global kiest ervoor om de naam UPC te laten vallen en het fusiebedrijf onder de merknaam Ziggo te laten verder gaan.

   

  Twee delen

  Dat de fusie niet direct betekent dat de kabelnetwerken van beide bedrijven vanaf dat moment als gelijkwaardig aan elkaar gekoppeld kunnen worden, daarover bestaat geen twijfel. Maar nu, zeven jaar na de fusie en met grote netwerkprojecten als uitschakeling van analoge tv en radio en het uitrollen van gigabit internet en GigaNet volledig of vrijwel geheel achter de rug, zijn de netwerken nog steeds niet gelijkwaardig tot een groot kabelnetwerk samengevoegd. Zo hebben beide voormalige netwerken nog de eigen coderingsnorm, zijn abonnementsvormen nog niet geheel gelijkgetrokken, en worden onder meer tv-zenders nog steeds niet met dezelfde compressietechniek op beide netwerkdelen aangeboden.

   

  Eigen hardware

  Dat de twee netwerkdelen nog steeds niet gelijkwaardig aan elkaar gekoppeld zijn, blijkt uit de melding van Ziggo dat vrije hardwarekeuze van het internetmodem in het voormalig UPC gebied nog niet mogelijk is terwijl in het oude zelfstandig Ziggodeel de klanten al wel een eigen modem kunnen gebruiken. In het voormalig UPC-deel van het Ziggo-verzorgingsgebied bevinden zich ruim een miljoen abonnees van het kabelbedrijf. Zij krijgen de melding op de internetsite van Ziggo over de vrije modemkeuze dat men over enkele weken nogmaals dient te kijken of het op hun woonadres mogelijk is om een zelfgekozen internetmodem te gebruiken. Ondanks dat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) de Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten een half jaar geleden openbaar maakte, laat Ziggo aan Telecompaper weten technisch nog niet klaar te zijn om de Beleidsregel in het voormalig UPC-deel van het verzorgingsgebied tot uitvoer te brengen.

  ZiggoVodafoneZiggoAutoriteit Consument & MarktACMBeleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Kopen zonder Kijken

  Kopen zonder Kijken
  RTL 4 om 20:30 uur
  Vera en Casper huren een flatje in de binnenstad van Leiden. Nu het tijd wordt om de vleugels uit te slaan, moet er een aantal knopen worden door­gehakt.

  TV-TIP Chateau Bijstand

  Chateau Bijstand
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het kostte heel wat gepuf, gesteun, geklaag en rollende ogen, maar voor de familie Meiland zit de maand afzien in de bijstand erop.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)