Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo na zeven jaar met komst GigaNet en Gigabit nog steeds verdeeld

  Dat Ziggo zich naar buiten als één bedrijf manifesteert, wil niet zeggen dat het bedrijf intern en ook voor klanten gelijk is. Het verschil tussen voormalig zelfstandig Ziggo en UPC is er nog.
  Jarco Kriek
  31 januari 2022
  comments 4
  Ziggo na zeven jaar met komst GigaNet en Gigabit nog steeds verdeeld
  Foto Getty Images

  Het is 13 april 2015 – nu bijna zeven jaar geleden – dat vrijwel alle Nederlandse nieuwsmedia aan hun kijkers en lezers laten weten dat de merknaam UPC in Nederland niet meer bestaat. De Amerikaanse kabelreus – officieel gevestigd in Ierland – was op dat moment al jaren actief onder de merknaam UPC en heeft het kabelbedrijf Ziggo overgenomen. Liberty Global kiest ervoor om de naam UPC te laten vallen en het fusiebedrijf onder de merknaam Ziggo te laten verder gaan.

   

  Twee delen

  Dat de fusie niet direct betekent dat de kabelnetwerken van beide bedrijven vanaf dat moment als gelijkwaardig aan elkaar gekoppeld kunnen worden, daarover bestaat geen twijfel. Maar nu, zeven jaar na de fusie en met grote netwerkprojecten als uitschakeling van analoge tv en radio en het uitrollen van gigabit internet en GigaNet volledig of vrijwel geheel achter de rug, zijn de netwerken nog steeds niet gelijkwaardig tot een groot kabelnetwerk samengevoegd. Zo hebben beide voormalige netwerken nog de eigen coderingsnorm, zijn abonnementsvormen nog niet geheel gelijkgetrokken, en worden onder meer tv-zenders nog steeds niet met dezelfde compressietechniek op beide netwerkdelen aangeboden.

   

  Eigen hardware

  Dat de twee netwerkdelen nog steeds niet gelijkwaardig aan elkaar gekoppeld zijn, blijkt uit de melding van Ziggo dat vrije hardwarekeuze van het internetmodem in het voormalig UPC gebied nog niet mogelijk is terwijl in het oude zelfstandig Ziggodeel de klanten al wel een eigen modem kunnen gebruiken. In het voormalig UPC-deel van het Ziggo-verzorgingsgebied bevinden zich ruim een miljoen abonnees van het kabelbedrijf. Zij krijgen de melding op de internetsite van Ziggo over de vrije modemkeuze dat men over enkele weken nogmaals dient te kijken of het op hun woonadres mogelijk is om een zelfgekozen internetmodem te gebruiken. Ondanks dat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) de Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten een half jaar geleden openbaar maakte, laat Ziggo aan Telecompaper weten technisch nog niet klaar te zijn om de Beleidsregel in het voormalig UPC-deel van het verzorgingsgebied tot uitvoer te brengen.

  ZiggoVodafoneZiggoAutoriteit Consument & MarktACMBeleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten

  Reacties

 1. TV-TIP WK Veldrijden

  WK Veldrijden
  NPO 1 om 15:03 uur
  Hoewel Marianne Vos zich vorig jaar voor de zevende keer de regenboog­trui infietste, is niet de kannibaal uit ’s-Hertogenbosch, maar Fem van Empel de favoriet voor de wereldtitel. Het talent uit Den Dungen reeg de wereldbekerzeges afgelopen tijd aan elkaar, maar kwam tijdens het NK vorig maand verrassend adem tekort. De nationale titel ging naar Puck Pieterse, die in Hoogerheide niet alleen haar Nederlandse concurrentie, maar ook het internationale veld eruit wil peddelen.

  TV-TIP Serengeti

  Serengeti
  NPO 1 om 19:05 uur
  Het leven op de eindeloze grasvlaktes van de Serengeti leek even rustig voort te kabbelen, maar oplaaiende vetes blijken nooit ver weg. Terwijl Tamu, een pasgeboren gazellekalfje, zijn eerste wiebelige stappen zet, wordt hij beloerd door de hongerige jakhalzen Shavu en Shaba. Maar ook zij hebben hun problemen. Hun pups zijn het huis uitgetreiterd door een legertje agressieve mieren en zijn nu onvindbaar. Weten pa en moe hun kroost op te sporen?

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)