Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo netwerk in Amsterdam blijft op slot: YouCa stuit bij de ACM op een muur

  Het VodafoneZiggo kabelnetwerk in Amsterdam blijft exclusief bestemd voor het leveren van Ziggo-diensten. YouCa mag via dit netwerk in de hoofdstad geen diensten gaan aanbieden.
  Jarco Kriek
  9 maart 2023
  comments 0
  Ziggo netwerk in Amsterdam blijft op slot: YouCa stuit bij de ACM op een muur

  YouCa had toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) verzocht om VodafoneZiggo op te dragen het netwerk in Amsterdam voor het leveren van vaste diensten, zoals tv en internet, open te stellen. Op het VodafoneZiggo netwerk is op dit moment geen concurrentie mogelijk. Alleen Ziggo biedt diensten aan via dit netwerk. Dit in tegenstelling tot de glasvezelnetwerken van KPN/Glaspoort, Delta Fiber en Open Dutch Fiber, waar voor serviceproviders wel de mogelijkheid bestaat om toegang te krijgen voor het leveren van vaste diensten.

   

  Nader onderzoek

  In een tussenrapportage wijst de ACM het huidige verzoek van YouCa af. “Telecomaanbieder YouCa heeft gevraagd om toegang tot het kabelnetwerk om daar te kunnen concurreren met VodafoneZiggo. Volgens de regelgeving moet daarbij eerst toegang via de straatkasten overwogen worden, want die zitten het dichtst bij de consumenten. In Amsterdam zijn er duizenden straatkasten, waardoor de kosten te hoog zouden zijn om rendabel te kunnen concurreren. Het zou bovendien leiden tot hoge kosten bij VodafoneZiggo en mogelijk tot overlast in de gemeente. De ACM verplicht VodafoneZiggo daarom niet om YouCa toegang te geven op het kabelnetwerk via aansluitingen in de straatkasten. De ACM legt dit besluit voor aan de markt en onderzoekt daarnaast of een andere vorm van toegang nodig is voor effectieve concurrentie op snel internet in Amsterdam. Daarbij maakt de ACM gebruik van de gegevens van het onderzoek voor de marktanalyse naar lokale internettoegang”, luidt de onderbouwing van de ACM. Wel stelt de ACM dat er nog nader onderzoek moet plaatsvinden of er maatregelen nodig zijn om concurrentie te stimuleren in gebieden waar consumenten alleen sneller internet – genoemd wordt een minimale grens van 200Mbps – kunnen verkrijgen via de kabel. Dit is in driekwart van de woningen in Amsterdam het geval. 

   

  YouCa

  Bij YouCa – een initiatief van Taco Jelgersma en Gert-Jan Raatgever – wordt met teleurstelling gereageerd op de tussenrapportage van de ACM. Het telecombedrijf stelt dat de ACM het internetmonopolie van VodafoneZiggo ongemoeid laat en dat de toezichthouder zichzelf hiermee geparkeerd heeft. “Uit de tussenrapportage blijkt dat zich precies dreigt te voltrekken waar YouCa eerder voor waarschuwde: na het ‘toezeggingsbesluit KPN Glaspoort’ (augustus 2022) lijkt ACM tevreden en vindt zij regulering niet meer nodig. Zo zou dankzij de toezegging van KPN het netwerk van VodafoneZiggo op slot kunnen blijven. Resultaat: nog altijd geen écht structurele en duurzame concurrentie door beide netwerken open te stellen voor concurrentie. Dit terwijl dat toezeggingsbesluit - zoals door marktpartijen betoogd en inmiddels ook is gebleken - geen enkel substantieel voordeel voor de consument oplevert. De ACM dreigt zo de marktsituatie in stand te laten die nu juist de reden was voor de ACM om de toezegging van KPN te accorderen. Daar waar glasvezel ligt is keuze maar geen structurele concurrentie en daar waar geen glasvezel is, is niet eens keuze. Overal zijn prijzen te hoog.”

   

  Politiek

  Verder stelt YouCa dat de ACM juridische en politieke moed moet tonen. “De ACM moet nu de juridische en politieke moed tonen om besluiten te nemen die de belangen van consumenten dienen. YouCa stelt een schrijnend gebrek vast aan een langetermijnvisie waaraan politiek of toezichthouder zich willen committeren. In antwoord op Kamervragen van CDA en VVD wees de minister van Economische Zaken nog onlangs naar de ACM, die naar nu blijkt heel lang theoretiseert en modelleert maar nog altijd geen zicht geeft op meer keuzevrijheid en welvaartswinst.

  De consument blijft achter met twee ongereguleerde landelijke netwerken met op elk netwerk één dominante aanbieder die gezamenlijk een duopolie vormen. Andere glasvezelnetwerken gaan dit probleem niet oplossen. KPN voorspelt zelf al consolidatie omdat de markt uiteindelijk niet meer dan twee landelijke netwerken kan dragen. Dat onvermijdelijke moment van consolidatie, en daarmee het al even onvermijdelijke einde van de periode van schijnbare concurrentie, komt alleen maar dichterbij door de veranderende omstandigheden op de kapitaalmarkt.”

   

  Vervolgstappen

  YouCa komt nog voor het definitief worden van het huidige ontwerpbesluit met een verzoek tot toegang in de gemeente Amsterdam én tenminste twee andere gebieden op grond van artikel 6.1 3e lid Tw. Dat is de volgende logische juridische stap. “Voorts beraadt YouCa zich op beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) en andere instrumenten die de druk op politiek, de ACM en VodafoneZiggo vergroten”, aldus YouCa.

  YouCaZiggoVodafoneZiggoAutoriteit Consument & MarktACMreguleringtvtelevisieinternetAmsterdam

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)