Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo nu ook in centrum grote steden ‘aangevallen’ door glasvezel

  Open Dutch Fiber (ODF) gaat met het aanleggen van glasvezel in grotere delen van Amsterdam – waaronder het centrum – de concurrentie met Ziggo aan.
  Jarco Kriek
  19 oktober 2023
  comments 1
  Ziggo nu ook in centrum grote steden ‘aangevallen’ door glasvezel
  Foto Getty Images

  ODF is al enige tijd actief met de aanleg van glasvezel in de hoofdstad. In onder andere Transvaalbuurt, Frankendael, Middenmeer, Betondorp, Da Costabuurt, Kinkerbuurt, Van Lennepbuurt, Helmersbuurt, Vondelbuurt en Overtoomse Veld worden 41.500 aansluitingen gerealiseerd. Aan dit aantal worden in eerste instantie 7.000 nieuwe aansluitingen in de Oosterparkbuurt, Weesterzijde, van der Kunbuurt en de Omval toegevoegd. De werkzaamheden beginnen binnenkort en de aansluitingen zijn naar verwachting vanaf zomer 2024 te gebruiken, zo laat ODF vandaag weten,

   

  Amsterdam Centrum

  Verder maakt ODF bekend dat met de gemeente Amsterdam afspraken zijn gemaakt voor de aanleg van glasvezel in het centrum. Naast ODF gaat KPN gelijktijdig eigen glasvezelnetwerken aanleggen in het centrum van Amsterdam. Dit om overlast door het tweemaal openbreken van wegen en straten te voorkomen. Dit is volgens de gemeente Amsterdam wenselijk vanwege de historische gebouwen in het centrum en het intensieve gebruik van de openbare ruimte. In Amsterdam Centrum worden door beide glasvezelexploitanten in rap tempo 60.000 aansluitingen gerealiseerd. De werkzaamheden beginnen vanaf 2024.

   

  Concurrentie

  De aanleg van glasvezel in zowel binnen als buiten het centrum van Amsterdam zorgt voor meer concurrentie voor Ziggo. Dit kabelbedrijf biedt in de hoofdstad in vrijwel iedere woning gigabit internet via het aanwezige kabelnetwerk aan. Ziggo biedt echter een veel lagere uploadsnelheid aan dan glasvezelproviders als KPN en Odido. Ook is er concurrentie op prijsniveau. Mede hierdoor verliest Ziggo maandelijks duizenden abonnees.

  Open Dutch FiberODFKPNNetwerkNLGlaspoortZiggoVodafoneZiggoglasvezelaanleginternetconcurrentieconcurrentiestrijdAmsterdam

  Reacties