Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo Sport Formule 1 in 4K: ‘toch in DVB-C, mindere beeldkwaliteit’

  Er komt steeds meer duidelijkheid omtrent de manier waarop VodafoneZiggo Formule 1 in 4K aan klanten van kabelbedrijf Ziggo gaat aanbieden.
  Jarco Kriek
  27 februari 2021
  comments 12
  Ziggo Sport Formule 1 in 4K: ‘toch in DVB-C, mindere beeldkwaliteit’
  Foto ProShots

  Officieel lijkt VodafoneZiggo de lippen stijf op elkaar te willen houden. Op door Totaal TV gestelde vragen over de 4K Ultra HD (UHD) uitzendingen van Formule 1 op Ziggo Sport heeft het bedrijf tot op heden geen antwoord gegeven. Dat is opvallend. Met Formule 1 in 4K heeft VodafoneZiggo op meerdere fronten een belangrijke troef in handen om bedrijfsonderdeel Ziggo van de concurrentie te onderscheidenden. Zo kan het binnen de huidige eigen klantengroep zorgen voor het opwaarderen naar een duurder abonnement. Formule 1 in 4K kan namelijk alleen bekeken worden met Mediabox Next. Deze bruikleendecoder wordt alleen bij de twee duurste Alles-in-1-abonnementsvormen geleverd. Maar ook de overstap van consumenten van andere aanbieders – zoals KPN en T-Mobile – kan voor groei zorgen. Niet alleen in het aantal verkochte abonnementen, maar vooral in de gemiddelde prijs dat de abonnee maandelijks aan Ziggo voor de afgenomen abonnementen uitgeeft, de zogenaamde ARPU.

   

  Antwoorden

  Gek genoeg vinden we via een omweg toch antwoorden op een aantal gestelde vragen. De bron is het eigen gebruikersforum van het kabelbedrijf Ziggo Community. Zo laat een moderator van dit forum weten dat Ziggo Formule 1 in 4K toch in de broadcast uitzendnorm DVB-C gaat uitzenden. Algemeen werd uitgegaan dat hiervoor IPTV gebruikt zou worden. Het alleen leveren van Formule 1 in 4K via Mediabox Nest duidde hier op. Ziggo biedt bijvoorbeeld op deze manier het natuurkanaal Love Nature 4K alleen aan gebruikers van Mediabox Next aan. Als Formule 1 in 4K op digitaal basiskanaal Ziggo Sport inderdaad in DVB-C op het kabelnetwerk verschijnt dan blokkeert Ziggo dus bewust de toegang voor klanten die geen Mediabox Next gebruiken. Immers distributie in DVB-C betekent dat bijvoorbeeld ook direct via de interne tuner van een 4K Ultra HD-televisie – eventueel in combinatie met smartcard en CI+ module gekeken zou kunnen worden.

   

  Beeldkwaliteit

  Een andere opvallende uitspraak van de Ziggo-moderator is dat het kabelbedrijf Formule 1 in 4K met de SDR techniek gaat aanbieden. De aan klanten geleverde beelden zijn dan weliswaar in 4K Ultra HD maar niet in de best mogelijke beeldkwaliteit. Voor snel bewegende beelden zoals Formule 1 is gebruik van het betere HDR in combinatie met HLG namelijk de beste uitzendnorm. Het aanvoersignaal van Formule 1 in 4K is ook in HDR/HLG beschikbaar. Satellietkijkers konden in de voorbijgaande jaren via RTL UHD dan ook Formule 1 in 4K in HDR/HLG volgen.

  ZiggoVodafoneZiggoFormule 1F1Ziggo Sport4KUltra HDUHD

  Reacties