Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo staakt SD doorgifte NPO-zenders: wat te doen bij zwart beeld

  Ziggo is gestopt met de doorgifte in SD-kwaliteit van de landelijk publieke tv-kanalen NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Dit kan voor zwart beeld bij klanten zorgen.
  Jarco Kriek
  7 december 2021
  comments 6
  Ziggo staakt SD doorgifte NPO-zenders: wat te doen bij zwart beeld

  Ziggo blijft NPO 1, NPO 2 en NPO 3 wel ongecodeerd aan alle klanten leveren, maar dan alleen in HD-beeldkwaliteit. Omdat Ziggo HD-zenders in MPEG4 levert, zijn enkele oudere decoders niet meer bruikbaar om naar deze zenders te kijken. Ook na het inlezen van een nieuwe zenderlijst zullen de drie landelijke publieke tv-kanalen op deze decoders dan ook niet zichtbaar zijn. Gebruikers van de oudere MPEG2-decoders dienen een nieuwe decoder aan te schaffen om weer naar de drie landelijke publieke te kunnen kijken. Ook kan bij Ziggo een bruikleendecoder aangevraagd worden. Bij veel abonnementsvormen biedt Ziggo een dergelijke mogelijkheid aan.

   

  Voorkeuzekanaal

  NPO 1, NPO 2 en NPO 3 waren tot de vroege ochtend van 7 december in SD-kwaliteit op de voorkeuzekanalen 925, 926 en 927 in de Ziggo zenderlijst te vinden. De HD-varianten van deze kanalen zijn voorin de zenderlijst op voorkeuzekanalen 1, 2 en 3 beschikbaar. Ziggo staakt met de SD-doorgifte om bandbreedte te besparen. Omdat voor MPEG4 toch een HD-decoder nodig is, stopt Ziggo bij veel kanalen met de dubbele doorgifte in SD en HD. Bij de meest bekeken commerciële zenders zoals die van de mediagroepen RTL Nederland, Talpa Network en Discovery Network blijven SD-kanalen wel in MPEG4 beschikbaar. Ziggo gebruikt de vrij te komen bandbreedte om onder meer het HD-aanbod verder uit te breiden.

   

  Welke decoders geven zwart beeld

  Dit is een overzicht van enkele veel gebruikte decoders die vanaf vandaag niet meer bruikbaar zijn om naar NPO 1, NPO 2 en NPO 3 te kunnen kijken.

   

  • Humax IR-FOX C/Z
  • Samsung DCB-b270r
  • Homecast Montana
  ZiggoVodafoneZiggoNPOpublieke omroepNPO1NPO2NPO3SDHDMPEG4bandbreedtedecoderbruikleendecoder

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)