Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo staakt SD doorgifte NPO-zenders: wat te doen bij zwart beeld

  Ziggo is gestopt met de doorgifte in SD-kwaliteit van de landelijk publieke tv-kanalen NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Dit kan voor zwart beeld bij klanten zorgen.
  Jarco Kriek
  7 december 2021
  comments 6
  Ziggo staakt SD doorgifte NPO-zenders: wat te doen bij zwart beeld

  Ziggo blijft NPO 1, NPO 2 en NPO 3 wel ongecodeerd aan alle klanten leveren, maar dan alleen in HD-beeldkwaliteit. Omdat Ziggo HD-zenders in MPEG4 levert, zijn enkele oudere decoders niet meer bruikbaar om naar deze zenders te kijken. Ook na het inlezen van een nieuwe zenderlijst zullen de drie landelijke publieke tv-kanalen op deze decoders dan ook niet zichtbaar zijn. Gebruikers van de oudere MPEG2-decoders dienen een nieuwe decoder aan te schaffen om weer naar de drie landelijke publieke te kunnen kijken. Ook kan bij Ziggo een bruikleendecoder aangevraagd worden. Bij veel abonnementsvormen biedt Ziggo een dergelijke mogelijkheid aan.

   

  Voorkeuzekanaal

  NPO 1, NPO 2 en NPO 3 waren tot de vroege ochtend van 7 december in SD-kwaliteit op de voorkeuzekanalen 925, 926 en 927 in de Ziggo zenderlijst te vinden. De HD-varianten van deze kanalen zijn voorin de zenderlijst op voorkeuzekanalen 1, 2 en 3 beschikbaar. Ziggo staakt met de SD-doorgifte om bandbreedte te besparen. Omdat voor MPEG4 toch een HD-decoder nodig is, stopt Ziggo bij veel kanalen met de dubbele doorgifte in SD en HD. Bij de meest bekeken commerciële zenders zoals die van de mediagroepen RTL Nederland, Talpa Network en Discovery Network blijven SD-kanalen wel in MPEG4 beschikbaar. Ziggo gebruikt de vrij te komen bandbreedte om onder meer het HD-aanbod verder uit te breiden.

   

  Welke decoders geven zwart beeld

  Dit is een overzicht van enkele veel gebruikte decoders die vanaf vandaag niet meer bruikbaar zijn om naar NPO 1, NPO 2 en NPO 3 te kunnen kijken.

   

  • Humax IR-FOX C/Z
  • Samsung DCB-b270r
  • Homecast Montana
  ZiggoVodafoneZiggoNPOpublieke omroepNPO1NPO2NPO3SDHDMPEG4bandbreedtedecoderbruikleendecoder

  Reacties

 1. TV-TIP Harry Potter and the Philosopher's Stone

  Harry Potter and the Philosopher's Stone
  Paramount Network om 20:30 uur
  De jonge Harry Potter woont na de dood van zijn ouders bij z'n oom en tante, waar hij slecht behandeld wordt en voortdurend de pesterijen van zijn verwend neefje moet ondergaan. Op zijn elfde verjaardag verneemt Harry dat zijn ouders twee machtige tovenaars waren en dat hij unieke magische krachten bezit. Hij vertrekt naar een Britse kostschool voor leerling-tovenaars, waar hij heel wat vrienden maakt die net als hij speciale krachten bezitten. Beetje bij beetje zal hij de waarheid ontdekken achter de mysterieuze dood van zijn ouders...

  TV-TIP Grey's Anatomy

  Grey's Anatomy
  Net 5 om 20:30 uur
  Met het aankomende vertrek van Ellen Pompeo in het achterhoofd stonden de makers van Grey's Anatomy voor een kruispunt: kabbelen we door met de huidige bezetting of geven we de serie een flinke opfrisbeurt. In het slotakkoord van het vorige seizoen bleek het laatste: het opleidingsprogramma werd gesloten en daarmee werd ook meteen een hele roedel witte jassen naar de uitgang gedirigeerd. Aan het begin van het nieuwe seizoen besluit Meredith het programma tóch te reanimeren, met vijf nieuwe artsen in opleiding als gevolg.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)