Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo staakt SD doorgifte NPO-zenders: wat te doen bij zwart beeld

  Ziggo is gestopt met de doorgifte in SD-kwaliteit van de landelijk publieke tv-kanalen NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Dit kan voor zwart beeld bij klanten zorgen.
  Jarco Kriek
  7 december 2021
  comments 6
  Ziggo staakt SD doorgifte NPO-zenders: wat te doen bij zwart beeld

  Ziggo blijft NPO 1, NPO 2 en NPO 3 wel ongecodeerd aan alle klanten leveren, maar dan alleen in HD-beeldkwaliteit. Omdat Ziggo HD-zenders in MPEG4 levert, zijn enkele oudere decoders niet meer bruikbaar om naar deze zenders te kijken. Ook na het inlezen van een nieuwe zenderlijst zullen de drie landelijke publieke tv-kanalen op deze decoders dan ook niet zichtbaar zijn. Gebruikers van de oudere MPEG2-decoders dienen een nieuwe decoder aan te schaffen om weer naar de drie landelijke publieke te kunnen kijken. Ook kan bij Ziggo een bruikleendecoder aangevraagd worden. Bij veel abonnementsvormen biedt Ziggo een dergelijke mogelijkheid aan.

   

  Voorkeuzekanaal

  NPO 1, NPO 2 en NPO 3 waren tot de vroege ochtend van 7 december in SD-kwaliteit op de voorkeuzekanalen 925, 926 en 927 in de Ziggo zenderlijst te vinden. De HD-varianten van deze kanalen zijn voorin de zenderlijst op voorkeuzekanalen 1, 2 en 3 beschikbaar. Ziggo staakt met de SD-doorgifte om bandbreedte te besparen. Omdat voor MPEG4 toch een HD-decoder nodig is, stopt Ziggo bij veel kanalen met de dubbele doorgifte in SD en HD. Bij de meest bekeken commerciële zenders zoals die van de mediagroepen RTL Nederland, Talpa Network en Discovery Network blijven SD-kanalen wel in MPEG4 beschikbaar. Ziggo gebruikt de vrij te komen bandbreedte om onder meer het HD-aanbod verder uit te breiden.

   

  Welke decoders geven zwart beeld

  Dit is een overzicht van enkele veel gebruikte decoders die vanaf vandaag niet meer bruikbaar zijn om naar NPO 1, NPO 2 en NPO 3 te kunnen kijken.

   

  • Humax IR-FOX C/Z
  • Samsung DCB-b270r
  • Homecast Montana
  ZiggoVodafoneZiggoNPOpublieke omroepNPO1NPO2NPO3SDHDMPEG4bandbreedtedecoderbruikleendecoder

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Dune

   Timothée Chalamet speelt Paul Atreides, de erfgenaam van het Huis Atreides. Hij staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekendstaat als Dune. Totaal TV mag de dvd van dit actie-avontuur vijf keer weggeven.

  TV-TIP Power Rangers

  Power Rangers
  RTL 7 om 20:00 uur
  De Power Rangers zien er in deze grote blockbuster een stuk gelikter uit dan in de geliefde jeugdserie uit de jaren negentig.

  TV-TIP Spider-Man: Homecoming

  Spider-Man: Homecoming
  Film1 Premiere om 20:30 uur
  Met Spider-Man: Homecoming keerde de superheld terug naar Marvel en kon Peter Parker weer deel uitmaken van het MCU.

  Interview

  • *

   Malou Gorter

   De verschrikkelijke jaren tachtig

   VPRO-dramaserie De verschrikkelijke jaren tachtig is gebaseerd op de gelijknamige roman van Tim Kamps. Het verhaal gaat over een woongroep in de jaren tachtig. Het negenjarige meisje Piet neemt de kijker mee in haar pogingen zich staande te houden binnen de ongewone gezinssituatie.
   Reacties0 reactie(s)