Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo stopt binnen afzienbare termijn met analoge FM-kabelradio

    Het luisteren naar radiozenders in analoge FM-norm via het kabelnetwerk van Ziggo is binnen afzienbare termijn verleden tijd. Dit heeft het kabelbedrijf nu voor het eerst zelf gecommuniceerd.
    Jarco Kriek
    1 januari 2019
    comments 14
    Ziggo stopt binnen afzienbare termijn met analoge FM-kabelradio
    Foto ANP

    Totaal TV meldde in november al dat analoge FM-kabelradio bij Ziggo voor sneller en stabieler internet via de DOCSIS 3.1 norm gaat wijken. Aanleiding hiervoor is de zogenaamde roadmap voor indeling van de infrastructuur dat door Liberty Global op het Cable Next Gen Europe-evenement in London werd gepresenteerd. Liberty Global is voor de helft eigenaar van VodafoneZiggo, het bedrijf waaronder Ziggo valt. Ook bronnen rond het kabelbedrijf noemen het niet onrealistisch dat analoge FM-kabelradio over een jaar - in 2020 dus - wordt uitgefaseerd.

     

    Bandbreedte

    Analoge FM-kabelradio neemt op het netwerk van Ziggo 20MHz bandbreedte in beslag. Het frequentiespectrum van analoge FM-kabelradio is binnen de DOCSIS 3.1 structuur uitermate geschikt voor de uploadstreams van internet. Voor optimaal gebruik van DOCSIS 3.1 is een grotere afstand tussen up- en downstream van belang. De lagere frequentie van analoge FM-kabelradio is om dit te realiseren het meest geschikt.

     

    Sneller en stabieler internet

    Met DOCSIS 3.1 kan VodafoneZiggo het onlangs voor 2020 aangekondigde ‘netwerk van de toekomst’ in het gehele verzorgingsgebied uitrollen. Dit vernieuwde netwerk van Ziggo wordt in 2020 als eerste in Utrecht in gebruik genomen. Daarna volgt in een gefaseerd traject het overige deel van het verzorgingsgebied. Met het ‘netwerk van de toekomst’ kan Ziggo niet alleen sneller internet – in eerste instantie met een maximale snelheid van 1000Mbps (1Gbps) – aanbieden, internet wordt door het nieuwe netwerk ook stabieler. Dit is belangrijk omdat het dataverbruik bij internetaanbieders zoals Ziggo, KPN en T-Mobile blijft stijgen. Dit komt onder meer door toenemend gebruik van online streamingdiensten als Netflix, Videoland en NLziet.


    Einde FM-kabelradio

    Een exacte datum van begin van uitfasering van analoge FM-kabelradio noemt VodafoneZiggo nog niet. Maar in het op 31 december gepubliceerde referentie-aanbod Wholesale Fixed Access – dat onderdeel is van de procedure voor het openbreken van het kabelnetwerk van Ziggo – stelt VodafoneZiggo wel dat het einde van analoge FM-kabelradio binnen afzienbare termijn in zicht is. Ziggo is sinds april al bezig met het gefaseerd uitzetten van analoge tv.

    ZiggoVodafoneZiggoradioFMkabelradiobandbreedteanaloogdigitaaltvtelevisieDOCSIS 3.1internetinternetsnelheidGigabitnetwerk van de toekomstLiberty Global

    Reacties