Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo stopt later met analoge FM-kabelradio

  Het was al langer duidelijk dat Ziggo omwille van het verhogen van de uploadsnelheid van internet met analoge FM-kabelradio zou stoppen.
  Jarco Kriek
  25 september 2020
  comments 9
  Ziggo stopt later met analoge FM-kabelradio

  Eigenaar VodafoneZiggo heeft iets meer duidelijkheid gegeven over het moment wanneer niet meer via het kabelnetwerk van bedrijfsonderdeel Ziggo analoog naar radio geluisterd kan worden. Totaal TV maakte in juni al bekend dat toezichthouder Commissariaat voor de Media (CvdM) de dispensatie om analoge FM-kabelradio zonder analoog tv-signaal aan te bieden had verlengd. De huidige dispensatie die VodafoneZiggo heeft, loopt tot 1 januari 2020. Deze wordt met twee jaar verlengd tot 1 januari 2023.

   

  Analoge tv

  Het vragen van uitstel voor het uitschakelen van analoge FM-kabelradio heeft vooral te maken met het oplopen van vertraging van de gefaseerde uitschakeling van analoge tv door de coronacrisis. Ziggo had verwacht voor het einde van de zomer dit traject te kunnen afsluiten. Dit loopt uit omdat de uitfasering enkele maanden is stilgelegd. Inmiddels verwacht het kabelbedrijf dat uiterlijk begin volgend jaar in het gehele verzorgingsgebied het analoog kijken naar tv-zenders niet meer mogelijk is. Pas daarna wordt meer bekend over het uitzetten van analoge FM-kabelradio, zoals de manier (gefaseerd of niet) en de hieraan gekoppelde datum. Zeker is wel dat analoge FM-kabelradio in de periode tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2023 wordt uitgeschakeld.

   

  Digitaal luisteren

  Na het uitzetten van analoge FM-kabelradio blijft het voor Ziggo-klanten mogelijk om naar radiozenders te luisteren. Dit kan dan echter alleen in digitale vorm. Hiervoor kan onder meer de televisie met ingebouwde kabeltuner, een losse kabeldecoder of een bruikleendecoder als Mediabox Next en Mediabox XL gebruikt worden. Mediabox Next lijkt de beste vervanger voor analoge FM-kabelradio te zijn. Dit apparaat kan namelijk met de stem bediend worden. Dit betekent dat de televisie niet aan hoeft te staan om bijvoorbeeld van radiozender te wisselen. Een andere mogelijkheid om zonder tussenkomst van de televisie digitaal bij Ziggo naar radio te luisteren, zijn losse digitale radio-kabelontvangers. Deze zijn inmiddels in Nederland voor enkele tientallen euro’s verkrijgbaar. Nadeel van deze oplossing is dat alleen de ongecodeerd zenders via het kabelnetwerk van Ziggo beluisterd kunnen worden. Analoog luisteren via de ether blijft wel mogelijk. Ook kan digitaal luisteren via de ether met DAB+ een vervanging voor analoge FM-kabelradio zijn.

   

  Gigabit

  VodafoneZiggo kan het uitzetten van analoge FM-kabelradio uitstellen omdat ook de uitrol van Gigabit door het coronavirus de nodige vertraging heeft opgelopen. Juist vanwege Gigabit internet wordt analoge FM-kabelradio uitgezet. De geringe bandbreedte die Ziggo voor analoge FM-kabelradio gebruikt, is binnen het DOCSIS 3.1 frequentiespectrum nodig om de uploadsnelheid van internet verder te verhogen. Een groot deel van de Ziggo-klanten vindt snellere upload van groter belang dan analoge FM-kabelradio. Bij het kabelbedrijf luisteren vooral oudere personen nog analoog via de kabel naar radiozenders.

  ZiggoVodafoneZiggoradioanaloogdigitaalanaloge FM-kabelradioFMDAB+bandbreedteanaloge tvinternetinternetsnelheiduploaduploadsnelheidGigabitGigaNet

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Daniel Craig Collection

   Win de Daniel Craig Collection

   Daniel Craig kruipt dit jaar in No Time to Die voor de laatste keer in de huid van de geliefde geheime agent. De Daniel Craig Collection bundelt al zijn Bond-films tot dusver. Totaal TV mag deze boxset met Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall en Spectre drie keer weggeven.

  TV-TIP Anything for Love

  Anything for Love
  RTL 8 om 20:29 uur
  Katherine schrijft zich in op een datingsite, maar verzwijgt dat ze heel succesvol is. Ze komt in contact met een knappe dokter.

  TV-TIP Dirty Grandpa

  Dirty Grandpa
  RTL 7 om 20:29 uur
  De keurige advocaat Jason gaat met zijn opa Dick naar Florida. Eenmaal in Florida gaan alle remmen los.

  Interview

  • Winston Gerschtanowitz in Marble Mania

   Winston Gerschtanowitz

   Marble Mania

   In de familieshow Marble Mania strijden drie BN’ers in verschillende behendigheidsspellen en spectaculaire knikkerraces tegen elkaar. Presentator Winston Gerschtanowitz staat de knikkeraars bij. De races worden van commentaar voorzien door Jack van Gelder. We spraken Winston over deze nieuwe show.
   Reacties0 reactie(s)