1. Nieuws

  Ziggo stopt later met analoge FM-kabelradio

  Het was al langer duidelijk dat Ziggo omwille van het verhogen van de uploadsnelheid van internet met analoge FM-kabelradio zou stoppen.
  Jarco Kriek
  25 september 2020
  comments 9
  Ziggo stopt later met analoge FM-kabelradio

  Eigenaar VodafoneZiggo heeft iets meer duidelijkheid gegeven over het moment wanneer niet meer via het kabelnetwerk van bedrijfsonderdeel Ziggo analoog naar radio geluisterd kan worden. Totaal TV maakte in juni al bekend dat toezichthouder Commissariaat voor de Media (CvdM) de dispensatie om analoge FM-kabelradio zonder analoog tv-signaal aan te bieden had verlengd. De huidige dispensatie die VodafoneZiggo heeft, loopt tot 1 januari 2020. Deze wordt met twee jaar verlengd tot 1 januari 2023.

   

  Analoge tv

  Het vragen van uitstel voor het uitschakelen van analoge FM-kabelradio heeft vooral te maken met het oplopen van vertraging van de gefaseerde uitschakeling van analoge tv door de coronacrisis. Ziggo had verwacht voor het einde van de zomer dit traject te kunnen afsluiten. Dit loopt uit omdat de uitfasering enkele maanden is stilgelegd. Inmiddels verwacht het kabelbedrijf dat uiterlijk begin volgend jaar in het gehele verzorgingsgebied het analoog kijken naar tv-zenders niet meer mogelijk is. Pas daarna wordt meer bekend over het uitzetten van analoge FM-kabelradio, zoals de manier (gefaseerd of niet) en de hieraan gekoppelde datum. Zeker is wel dat analoge FM-kabelradio in de periode tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2023 wordt uitgeschakeld.

   

  Digitaal luisteren

  Na het uitzetten van analoge FM-kabelradio blijft het voor Ziggo-klanten mogelijk om naar radiozenders te luisteren. Dit kan dan echter alleen in digitale vorm. Hiervoor kan onder meer de televisie met ingebouwde kabeltuner, een losse kabeldecoder of een bruikleendecoder als Mediabox Next en Mediabox XL gebruikt worden. Mediabox Next lijkt de beste vervanger voor analoge FM-kabelradio te zijn. Dit apparaat kan namelijk met de stem bediend worden. Dit betekent dat de televisie niet aan hoeft te staan om bijvoorbeeld van radiozender te wisselen. Een andere mogelijkheid om zonder tussenkomst van de televisie digitaal bij Ziggo naar radio te luisteren, zijn losse digitale radio-kabelontvangers. Deze zijn inmiddels in Nederland voor enkele tientallen euro’s verkrijgbaar. Nadeel van deze oplossing is dat alleen de ongecodeerd zenders via het kabelnetwerk van Ziggo beluisterd kunnen worden. Analoog luisteren via de ether blijft wel mogelijk. Ook kan digitaal luisteren via de ether met DAB+ een vervanging voor analoge FM-kabelradio zijn.

   

  Gigabit

  VodafoneZiggo kan het uitzetten van analoge FM-kabelradio uitstellen omdat ook de uitrol van Gigabit door het coronavirus de nodige vertraging heeft opgelopen. Juist vanwege Gigabit internet wordt analoge FM-kabelradio uitgezet. De geringe bandbreedte die Ziggo voor analoge FM-kabelradio gebruikt, is binnen het DOCSIS 3.1 frequentiespectrum nodig om de uploadsnelheid van internet verder te verhogen. Een groot deel van de Ziggo-klanten vindt snellere upload van groter belang dan analoge FM-kabelradio. Bij het kabelbedrijf luisteren vooral oudere personen nog analoog via de kabel naar radiozenders.

  ZiggoVodafoneZiggoradioanaloogdigitaalanaloge FM-kabelradioFMDAB+bandbreedteanaloge tvinternetinternetsnelheiduploaduploadsnelheidGigabitGigaNet

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • The Best of Decade Collection met Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max

   Win The Best of Decade Collection dvd-box

   De periode van pepernoten, kerstkransjes en lekker wegkruipen op de bank is alweer bijna aangebroken en daarom heeft Warner Home Video een bijzondere The Best of Decade Collection uitgebracht. Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max zijn enkele van de beste films van het afgelopen decennium en Totaal TV mag deze box vol topfilms drie keer weggeven.

  TV-TIP The Conjuring

  The Conjuring
  Veronica om 20:00 uur
  Het gezin Perron verhuist in 1971 naar een oud landhuis op Rhode Island. De toekomst ziet er rooskleurig uit, totdat vreemde gebeurtenissen een einde aan de idylle maken. Hun huis wordt bewoond door een duister wezen. Paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren worden op de zaak gezet.

  TV-TIP Mission: Impossible 2

  Mission: Impossible 2
  RTL 7 om 20:00 uur
  Geheim agent Ethan Hunt krijgt de opdracht om een dodelijk, genetisch gemanipuleerd virus op te sporen en te vernietigen, voordat zijn ex-collega Sean Ambrose het in handen krijgt. Ambrose wil met het virus een epidemie veroorzaken. Hunt roept de hulp in van de ex-vriendin van Ambrose, de beeldschone dievegge Nyah.

  Interview

  • The Undoing Hugh Grant

   Hugh Grant

   The Undoing

   Hugh Grant werd groot als de ietwat onhandige goedzak in een rits aan romantische komedies. Inmiddels kiest de onlangs zestig geworden acteur andere rollen, zoals in drama-miniserie The Undoing.
   Reacties0 reactie(s)