Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo stopt met superexperts maar ‘superklanten’ blijven

  VodafoneZiggo gaat in 2023 een wijziging op het klant-helpt-klant forum van bedrijfsonderdeel Ziggo doorvoeren. Het gaat echter om een cosmetische verandering.
  Jarco Kriek
  23 december 2022
  comments 3
  Ziggo stopt met superexperts maar ‘superklanten’ blijven
  Foto Getty Images

  Al enige tijd bestaat bij een deel van de gebruikers van de klant-helpt-klant forums van Ziggo, KPN en T-Mobile enige vorm van verbazing over het onderscheid dat deze providers aanbrengt onder de forumleden. Vooral ‘superklanten’ die termen als superexpert en superuser om de borst krijgen gespeld zijn voor menigeen een doorn in het oog. ‘Superklanten’ krijgen een dergelijke geuzennaam omdat zij bijvoorbeeld veel op het forum aanwezig zijn om andere klanten te helpen. Dit komt providers goed uit, want ook bij de klantenservice/webcare is het aantal openstaande vacatures hoger dan normaal en stijgen de loonkosten van het personeel fors.

   

  Levels

  Ziggo is de eerste provider die afstapt van de term superexpert op het eigen community forum. Het bedrijf maakt op het forum bekend dat niet alleen de naam superexpert maar ook alle andere geuzennamen als 'expert' begin 2023 van het forum verdwijnen. Als vervanging kiest Ziggo voor een systeem waarbij de aanwezigheid op het forum, het aantal keren dat andere klanten geholpen zijn en de expertise van de betreffende gebruiker in de vorm van levels wordt aangeduid. Daarnaast introduceert de provider tientallen nieuwe badges om gebruikers te 'belonen' – die door sommige gebruikers van dit forum worden vergeleken met stickers die kinderen op de lagere school krijgen als zij goed hun best doen.

   

  Superexperts

  De meeste superexperts krijgen een level toegekend dat tussen de 15 en 20 ligt. Uit inventarisatie blijkt dat slechts een enkele superexpert het level 21 toebedeeld krijgt. Het gaat om een gebruiker die in acht jaar tijd meer dan 62.000 berichten heeft geplaatst. Dit komt overeen met gemiddeld meer dan 21 berichten per dag.

   

  Cosmetisch

  De wijziging die Ziggo gaat doorvoeren is echter puur cosmetisch. Alleen de naam superexpert verdwijnt. De privileges die dit door Ziggo zelf geselecteerde gezelschap heeft blijven bestaan. Het gaat hierbij onder meer om het mogen testen van nieuwe producten en diensten, het voortijdig informeren betreffende wijzigingen en vernieuwingen, een gesloten forum om onderling overleg te voeren, de mogelijkheid om moderators in te lichten en diverse uitjes die door Ziggo verzorgd worden. De naam verandert weliswaar, maar feitelijk verandert Ziggo niets aan het bevoorrechten van een klein deel van de klanten ten opzichte van de rest.

  ZiggoVodafoneZiggoklantenservicewebcare

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)