Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo test in 2024 sneller en stabieler internet

  VodafoneZiggo heeft in 2024 de eerste grote veldtesten met DOCSIS 4 bij bedrijfsonderdeel Ziggo in de agenda staan. Dit als antwoord op glasvezel.
  Jarco Kriek
  29 december 2023
  comments 8
  Ziggo test in 2024 sneller en stabieler internet
  Foto Getty Images

  DOCSIS 4 maakt voor Ziggo de weg vrij naar sneller internet. Ook wordt het internet voor gebruikers nog stabieler. Scheidend VodafoneZiggo-CEO Jeroen Hoencamp liet eerder al in het kerstinterview met Telecompaper weten dat de internetsnelheid bij Ziggo stapsgewijs opgevoerd kan worden naar 5 Gb/s. Het gaat hierbij dan alleen om downloadsnelheid. De uploadsnelheid blijft bij Ziggo achter. Op dit moment is de uploadsnelheid tien procent van de downloadsnelheid. Als dit zo blijft kan bij een downloadsnelheid van 5 Gb/s een uploadsnelheid van 500 Mb/s worden geboden.

   

  Vertraging

  Voor Ziggo is DOCSIS 4 een antwoord tegen de opkomst van glasvezel in Nederland. KPN (NetwerkNL en Glaspoort), Delta Fiber en Open Dutch Fiber bedienen op dit moment gezamenlijk al 90 procent van de adressen. De komende jaren gaan deze bedrijven meer netwerken uitrollen. Hierdoor komt rond 2026 het punt dat in vrijwel alle woningen en bedrijfspanden een glasvezelaansluiting aanwezig is. In meer dan een miljoen meterkasten komen zelfs twee toegangspunten tot afzonderlijk van elkaar functionerende glasvezelnetwerken. Dit naast toegang tot het Ziggo HFC-netwerk dat op meer dan 7,2 miljoen adressen aanwezig is. Het testen van DOCSIS 4 bij Ziggo heeft wel vertraging opgelopen. In eerste instantie wilde VodafoneZiggo al in 2023 met grotere veldtesten beginnen. Dit is tot 2024 uitgesteld. Hierdoor is de marktintroductie voor klanten uitgesteld tot minimaal 2025.

   

  Noodzaak

  Dit uitstel is niet problematisch voor Ziggo. De nu door Ziggo geleverde internetsnelheden zijn voldoende om aan de klantbehoefte te voldoen. Alleen de uploadsnelheid is – vooral bij goedkopere abonnementen – aan de krappe kant. Desalniettemin verliest Ziggo maandelijks duizenden klanten aan glasvezelproviders als KPN, Odido en Delta. Het negatieve imago van kabel ten opzichte van glasvezel en de prijsstelling van abonnementen speelt hierbij een rol. Ziggo heeft te maken met prijsdruk omdat glasvezelproviders stunten met abonnementsprijzen voor nieuwe klanten om de bezettingsgraad van glasvezel te stimuleren.

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheidDOCSIS 4

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview