Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo test 50 keer sneller upload internet

  VodafoneZiggo heeft op de eigen Ziggo Campus in Amsterdam de eerste succesvolle test met de DOCSIS 4 techniek uitgevoerd.
  Jarco Kriek
  25 mei 2023
  comments 4
  Ziggo test 50 keer sneller upload internet

  Ziggo gebruikt op dit moment op zijn kabelnetwerk de DOCSIS 3.1 techniek. Hiermee wordt nu een maximale downloadsnelheid van 1200 Mb/s en uploadsnelheid van 100 Mb/s geleverd aan zakelijke klanten. Dit is niet de uiterste snelheid wat uit DOCSIS 3.1 gehaald kan worden, maar op langere termijn is opwaardering naar DOCSIS 4 nodig om te kunnen blijven concurreren met de glasvezelnetwerken van KPN, Delta Fiber en Open Dutch Fiber.

   

  Test

  VodafoneZiggo heeft daarom in Amsterdam een eerste interne test met DOCSIS 4 uitgevoerd. Uit een video blijkt dat hierbij een downloadsnelheid van 15 Gb/s werd gehaald. De uploadsnelheid bleef echter nog relatief laag voor DOCSIS 4 specificaties. De twee gebruikte DOCSIS 4 routers leverden tijdens een andere test ook een hogere uploadsnelheid op, namelijk 5Gbps. Bij deze test was de gemeten downloadsnelheid 10 tot 12Mbps, laat een woordvoerder van VodafoneZiggo aan Totaal TV weten. VodafoneZiggo publiceerde alleen een video met de test met een downloadsnelheid van 15Mbps waarbij een downloadsnelheid van 0,5Gbps zichtbaar was. In deze video werd de test met de hogere uploadsnelheid niet expliciet genoemd. Een upstream van 5Gbps is vijftig keer hoger dan de huidige maximaal verkrijgbare uploadsnelheid die 100Mbps bedraagt. 

   

  Meer bandbreedte

  “Met het gebruik van DOCSIS 4.0 in het netwerk gaan we een nog grotere betrouwbaarheid van de dienstverlening bieden en meer capaciteit waarmee er nog meer bandbreedte beschikbaar wordt gemaakt voor alle internet en entertainmentdiensten op het netwerk. Zonder overlast aangezien er niet in de straat hoeft te worden gegraven”, zo beschrijft Director Fixed Networks van VodafoneZiggo Leo-Geert van den Berg het belang van de implementatie van de nieuwe techniek.

   

  Gebruikerstest

  VodafoneZiggo blijft dit jaar verdere interne testen uitvoeren. De verwachting is dat in 2024 een grotere veldtest met gebruikers (testklanten) wordt gehouden. De uitrol wordt in 2025 verwacht. Dan gaat Ziggo de techniek ook gefaseerd regio na regio uitrollen, net zoals met DOCSIS 3.1 is gebeurd. De gefaseerde uitrol duurde toen ruim twee jaar, maar werd wel enigszins opgehouden door lockdowns en beperkingen tijdens de coronapandemie. Belangrijk is tevens de beschikbaarheid van componenten zoals nieuwe DOCSIS 4 routers en modems. Bij de onlangs gehouden interne test werd gebruik gemaakt van DOCSIS 4 routers in combinatie met een DOCSIS 3.1 internetmodem.

   

  Update 25 mei: Toevoeging VodafoneZiggo over een niet expliciet in een video genoemde test gericht op hogere uploadsnelheid.

  ZiggoVodafoneZiggointernetDOCSIS 4testinternetsnelheidinternetdownloadupload

  Reacties

 1. TV-TIP MAX Ouderenjournaal

  MAX Ouderenjournaal
  NPO 1 om 16:37 uur
  Ter gelegenheid van de Week tegen Eenzaamheid pakt MAX Ouderenjournaal uit met een speciale editie om mensen een hart onder de riem te steken. Met inspirerende, motiverende en confronterende levensverhalen van normale Nederlanders wordt eenzaamheid onder de aandacht gebracht. Dat kan namelijk in allerlei vormen voorkomen. De 81-jarige Heino heeft voldoende bezigheden buiten de deur, maar thuis op de bank voelt hij zich erg alleen. Maar ook jonge mensen kunnen zich soms erg eenzaam voelen, zoals de dertigjarige Bryan, die hierover schreef op Twitter.

  TV-TIP 90 Day Fiancé UK

  90 Day Fiancé UK
  TLC om 20:30 uur
  Wat de Amerikanen doen, kunnen de Britten ook. In 90 Day Fiancé UK worden Britse mannen en vrouwen gevolgd die een geliefde uit het buitenland halen en negentig dagen hebben om wel of niet te trouwen. Die relaties zijn meestal gedoemd te mislukken, maar alsnog doen de koppels er alles aan om hun relatie te laten werken. De alleenstaande moeder Louise is bijvoorbeeld smoorverliefd op de Colombiaanse rapper Jose en hoopt dat hij haar de liefde kan geven die zij mist. Haar familie en vrienden hebben hun twijfels over de krullenbol.

  Interview

  • *

   Ewout Genemans

   Bureau Rotterdam

   In Bureau Rotterdam gaat presentator Ewout Genemans op pad met de politie in de meest rauwe stad van Nederland.
   Reacties0 reactie(s)