Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo test 50 keer sneller upload internet

    VodafoneZiggo heeft op de eigen Ziggo Campus in Amsterdam de eerste succesvolle test met de DOCSIS 4 techniek uitgevoerd.
    Jarco Kriek
    25 mei 2023
    comments 4
    Ziggo test 50 keer sneller upload internet

    Ziggo gebruikt op dit moment op zijn kabelnetwerk de DOCSIS 3.1 techniek. Hiermee wordt nu een maximale downloadsnelheid van 1200 Mb/s en uploadsnelheid van 100 Mb/s geleverd aan zakelijke klanten. Dit is niet de uiterste snelheid wat uit DOCSIS 3.1 gehaald kan worden, maar op langere termijn is opwaardering naar DOCSIS 4 nodig om te kunnen blijven concurreren met de glasvezelnetwerken van KPN, Delta Fiber en Open Dutch Fiber.

     

    Test

    VodafoneZiggo heeft daarom in Amsterdam een eerste interne test met DOCSIS 4 uitgevoerd. Uit een video blijkt dat hierbij een downloadsnelheid van 15 Gb/s werd gehaald. De uploadsnelheid bleef echter nog relatief laag voor DOCSIS 4 specificaties. De twee gebruikte DOCSIS 4 routers leverden tijdens een andere test ook een hogere uploadsnelheid op, namelijk 5Gbps. Bij deze test was de gemeten downloadsnelheid 10 tot 12Mbps, laat een woordvoerder van VodafoneZiggo aan Totaal TV weten. VodafoneZiggo publiceerde alleen een video met de test met een downloadsnelheid van 15Mbps waarbij een downloadsnelheid van 0,5Gbps zichtbaar was. In deze video werd de test met de hogere uploadsnelheid niet expliciet genoemd. Een upstream van 5Gbps is vijftig keer hoger dan de huidige maximaal verkrijgbare uploadsnelheid die 100Mbps bedraagt. 

     

    Meer bandbreedte

    “Met het gebruik van DOCSIS 4.0 in het netwerk gaan we een nog grotere betrouwbaarheid van de dienstverlening bieden en meer capaciteit waarmee er nog meer bandbreedte beschikbaar wordt gemaakt voor alle internet en entertainmentdiensten op het netwerk. Zonder overlast aangezien er niet in de straat hoeft te worden gegraven”, zo beschrijft Director Fixed Networks van VodafoneZiggo Leo-Geert van den Berg het belang van de implementatie van de nieuwe techniek.

     

    Gebruikerstest

    VodafoneZiggo blijft dit jaar verdere interne testen uitvoeren. De verwachting is dat in 2024 een grotere veldtest met gebruikers (testklanten) wordt gehouden. De uitrol wordt in 2025 verwacht. Dan gaat Ziggo de techniek ook gefaseerd regio na regio uitrollen, net zoals met DOCSIS 3.1 is gebeurd. De gefaseerde uitrol duurde toen ruim twee jaar, maar werd wel enigszins opgehouden door lockdowns en beperkingen tijdens de coronapandemie. Belangrijk is tevens de beschikbaarheid van componenten zoals nieuwe DOCSIS 4 routers en modems. Bij de onlangs gehouden interne test werd gebruik gemaakt van DOCSIS 4 routers in combinatie met een DOCSIS 3.1 internetmodem.

     

    Update 25 mei: Toevoeging VodafoneZiggo over een niet expliciet in een video genoemde test gericht op hogere uploadsnelheid.

    ZiggoVodafoneZiggointernetDOCSIS 4testinternetsnelheidinternetdownloadupload

    Reacties

  1. TV-TIP Independence Day

    Independence Day
    RTL 7 om 20:25 uur
    De aarde krijgt te maken met een buitenaardse invasie. President Whitmore (Bill Pullman) wil eigenlijk niet vechten, maar heeft al snel door dat dat de enige manier is waarop de mens kan overleven. De hoop van de mensheid ligt in handen van Whitmore, wetenschapper David Levinson (Jeff Goldblum) en piloot Steven Hiller (Will Smith).

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS6 om 20:30 uur
    Bij de fanatieke hengelaar gaat het hart sneller kloppen van het Noorse fjordengebied. Zo ook bij Dennis en Annelies, die hun comfortabele huis-tuin-en-keukenleventje in Nederland verruilen voor een nog ongewis avontuur in het Noorse Rekdal. Hier, op zo’n 44 kilometer van het bij visliefhebbers bekende Romsdalsfjord, neemt het stel een viscentrum met vier appartementen over van een Nederlands koppel. Direct worden ze in het diepe gegooid, want er komt een grote groep vissers die ze op sleeptouw moeten nemen.

    Interview