Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo trekt stekker uit dubbele verspreiding NPO-zenders

  Ziggo gaat bij meer zenders de dubbele verspreiding in SD- en HD-kwaliteit staken. Bij een deel van het aanbod blijft de zender in zowel SD als HD beschikbaar.
  Jarco Kriek
  18 november 2021
  comments 3
  Ziggo trekt stekker uit dubbele verspreiding NPO-zenders
  Foto Getty Images

  Ziggo is bezig met het opwaarderen van alle nu beschikbare SD-zenders van MPEG2 naar MPEG4. Omdat een MPEG4 uitgezonden zender alleen met een HD-decoder bekeken kan worden, maakt het kabelbedrijf bij een deel van de zenders een einde aan de dubbele verspreiding in SD en HD. Dit is onlangs al gebeurd bij alle regionale tv-zenders, BBC One en BBC Two. Ziggo blijft echter alle voor Nederland belangrijke commerciële zenders – bijvoorbeeld van de mediagroepen RTL, Talpa, Disney en Discovery – ook na het omzetten naar MPEG4 in zowel SD als HD via het eigen kabelnetwerk leveren. Dit heeft te maken met de abonnementsstructuur van het kabelbedrijf waarbij HD-kanalen van de commerciële zenders alleen gecodeerd via een duurder tv-abonnement (TV Standaard/TV Start) aan klanten worden geleverd.

   

  NPO

  In de komende weken lijkt Ziggo een volgende stap bij de gedeeltelijke uitschakeling van dubbele verspreiding van tv-kanalen te gaan zetten. Het gaat hierbij om de zenders van de Nederlandse publieke omroep (NPO). De zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3 zijn al enkele jaren in HD-kwaliteit ongecodeerd als onderdeel van het instapabonnement Kabel TV (DKTV) voor alle klanten beschikbaar. Om bezitters van verouderde decoders naar deze zenders te laten kijken, worden deze zenders op dit moment nog in SD aangeboden. Op de zender NPO 3 SD was echter deze week kortstondig een melding in beeld dat de doorgifte op 7 december gestaakt wordt. Ziggo stelt dat de SD-verspreiding van NPO 1, NPO 2 en NPO 3 binnenkort stopt

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieSDHDMPEG4NPOpublieke omroepNPO 1NPO 2NPO 3

  Reacties

 1. TV-TIP The Age of Nature

  The Age of Nature
  NPO 2 om 17:06 uur
  Droogte, hitte, overstromingen en slagregen; je hoeft de krant niet open te slaan of de doemscenario’s over het veranderende klimaat slaan je om de oren. Het driedelige The Age of Nature laat zien dat het niet enkel kommer en kwel in klimaatland is. Zo zit het zeewater rond het zo goed als uitgestorven atol Bikini in de Grote Oceaan zestig jaar na de Amerikaanse atoomproeven weer vol leven.

  TV-TIP Vier Handen Op Eén Buik

  Vier Handen Op Eén Buik
  NPO 3 om 20:25 uur
  Het verliefde stel Sharona (19) en Arjan (38) zijn nog geen twee maanden samen wanneer Sharona zwanger blijkt te zijn. Het stel zit nog niet helemaal op een lijn als het gaat om de opvoeding van hun baby. Volgens Sharona is Arjan namelijk te lief voor zijn twee andere kinderen. Journalist Anna van den Breemer en presentator Özcan Akyol staan de aanstaande ouders bij in de hectische tijd op weg naar het ouderschap.

  Interview