Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo verder onder druk door aanleg meer KPN glasvezel

  KPN legt de focus de komende vijf jaar op de aanleg van meer glasvezelnetwerken. Dit betekent dat Ziggo vaker met minimaal gelijkwaardige concurrentie te maken krijgt.
  Jarco Kriek
  24 november 2020
  comments 0
  Ziggo verder onder druk door aanleg meer KPN glasvezel

  KPN stelt het strategische doel tot en met 2025 bij. Het telecombedrijf wil in de komende vijf jaar het aantal glasvezelaansluitingen in Nederlandse woningen verdubbelen. Concreet houdt dit in dat in ongeveer 65 procent van de Nederlandse woningen in de meterkast een glasvezelaansluitpunt van KPN NetwerkNL te vinden is. KPN moet wel fors investeren om het gestelde glasvezeldoel te behalen. Het gaat hierbij om een bedrag van minimaal 3,5 miljard euro in de komende drie jaar. KPN heeft een dergelijk bedrag niet zelf in kas en moet dus op zoek naar investeerders. Ook hangen rondom KPN nog steeds geruchten over van overname. Enkele grotere investeerders zouden interesse in het Nederlandse telecombedrijf hebben. Een overname is echter lastig omdat rondom KPN een beveiligingsconstructie is gebouwd die een bepaalde zekerheid omtrent netwerken verlangt. Dit maakt het voor mogelijke overnamekandidaten minder interessant om het telecombedrijf over te nemen.

   

  Koper wordt glasvezel

  KPN blijft ook na 2025 niet stilzitten. Het blijft op langere termijn doorgaan met de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. Het uiteindelijke doel is dat alle woningen waar op dit moment een aansluiting voor het kopernetwerk van KPN aanwezig is deze voor een glasvezelaansluiting te vervangen. Ook zonder regulering belooft KPN dat het glasvezelnetwerk voor andere bedrijven openblijft om vaste diensten als tv en internet te leveren. Inkomsten via de dochterbedrijven KPN NetwerkNL en KPN Wholesale worden voor KPN met de dag belangrijker omdat de Nederlandse markt van vaste diensten dynamischer dan ooit is. KPN verliest hierdoor zelf meer klanten. Maar in veel gevallen werft het via KPN NetwerkNL en KPN Wholesale extra inkomsten omdat een groot deel van de Nederlanders die KPN de rug toekeren, overstappen naar een serviceprovider die diensten via de netwerken van KPN levert.

   

  Ziggo

  Voor Ziggo betekent de ambitie van KPN om meer glasvezel aan te leggen een sterker wordende concurrentie. De huidige diensten via het kopernetwerk van KPN zijn zowel kwalitatief als kwantitatief minder sterk dan diensten die VodafoneZiggo via het kabelnetwerk van Ziggo kan leveren. Glasvezel is echter op dit moment het meest toekomstzekere netwerk. Hierdoor worden feitelijk de rollen omgedraaid. Daarbij dient wel gezegd te worden dat voor de meeste consumenten de internetsnelheid die Ziggo via het nieuwe gigabit/GigaNet netwerk levert ruimschoots voldoende is. Wel staat Ziggo in vergelijking met glasvezel fors op achterstand bij het leveren van uploadsnelheid. Die is via de kabels van Ziggo op dit moment twintig keer langzamer dan glasvezel. De uploadsnelheid gaat naar verwachting in 2021 bij Ziggo wel omhoog als het kabelbedrijf stopt met het leveren van analoge FM-kabelradio.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLKPN WholesaleglasvezeltvtelevisieinternetinternetsnelheidgigabitGigaNetabonnementconcurrrentieconcurrentiestrijdserviceproviders

  Reacties

 1. TV-TIP Beste Kijkers

  Beste Kijkers
  RTL 4 om 21:35 uur
  Ruben Nicolai staat te trappelen voor een nieuw seizoen Beste Kijkers, het tiende alweer. Je schakelt in voor het commentaar op de grappigste filmpjes van de afgelopen week, maar blijft hangen voor Ruben, Tijl Beckand en Jeroen van Koningsbrugge die elkaar én hun team­leden in de maling nemen. Het programma leek een beetje uit de gratie, maar keerde in 2023 terug op tv. Nog geen jaar later loeren we al naar het derde seizoen sinds de break.

  TV-TIP Spooked: Ireland

  Spooked: Ireland
  discovery om 22:30 uur
  Na zijn spoken­expeditie in Schotland springt medium Chris Fleming het Noorderkanaal over. In Spooked: Ireland bezoekt hij de meest afgelegen kastelen en spookhuizen, op zoek naar para­normale verschijnselen. Chris wordt bijgestaan door de Ierse reality-ster en presentatrice Vogue Williams. Het duo bezoekt beruchte Ierse griezel­locaties als Charleville Castle, Leap Castle en de lugubere Wicklow-gevangenis, ook wel bekend als ‘de poorten van de hel’.

  Interview