Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo verder onder druk door aanleg meer KPN glasvezel

  KPN legt de focus de komende vijf jaar op de aanleg van meer glasvezelnetwerken. Dit betekent dat Ziggo vaker met minimaal gelijkwaardige concurrentie te maken krijgt.
  Jarco Kriek
  24 november 2020
  comments 0
  Ziggo verder onder druk door aanleg meer KPN glasvezel

  KPN stelt het strategische doel tot en met 2025 bij. Het telecombedrijf wil in de komende vijf jaar het aantal glasvezelaansluitingen in Nederlandse woningen verdubbelen. Concreet houdt dit in dat in ongeveer 65 procent van de Nederlandse woningen in de meterkast een glasvezelaansluitpunt van KPN NetwerkNL te vinden is. KPN moet wel fors investeren om het gestelde glasvezeldoel te behalen. Het gaat hierbij om een bedrag van minimaal 3,5 miljard euro in de komende drie jaar. KPN heeft een dergelijk bedrag niet zelf in kas en moet dus op zoek naar investeerders. Ook hangen rondom KPN nog steeds geruchten over van overname. Enkele grotere investeerders zouden interesse in het Nederlandse telecombedrijf hebben. Een overname is echter lastig omdat rondom KPN een beveiligingsconstructie is gebouwd die een bepaalde zekerheid omtrent netwerken verlangt. Dit maakt het voor mogelijke overnamekandidaten minder interessant om het telecombedrijf over te nemen.

   

  Koper wordt glasvezel

  KPN blijft ook na 2025 niet stilzitten. Het blijft op langere termijn doorgaan met de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. Het uiteindelijke doel is dat alle woningen waar op dit moment een aansluiting voor het kopernetwerk van KPN aanwezig is deze voor een glasvezelaansluiting te vervangen. Ook zonder regulering belooft KPN dat het glasvezelnetwerk voor andere bedrijven openblijft om vaste diensten als tv en internet te leveren. Inkomsten via de dochterbedrijven KPN NetwerkNL en KPN Wholesale worden voor KPN met de dag belangrijker omdat de Nederlandse markt van vaste diensten dynamischer dan ooit is. KPN verliest hierdoor zelf meer klanten. Maar in veel gevallen werft het via KPN NetwerkNL en KPN Wholesale extra inkomsten omdat een groot deel van de Nederlanders die KPN de rug toekeren, overstappen naar een serviceprovider die diensten via de netwerken van KPN levert.

   

  Ziggo

  Voor Ziggo betekent de ambitie van KPN om meer glasvezel aan te leggen een sterker wordende concurrentie. De huidige diensten via het kopernetwerk van KPN zijn zowel kwalitatief als kwantitatief minder sterk dan diensten die VodafoneZiggo via het kabelnetwerk van Ziggo kan leveren. Glasvezel is echter op dit moment het meest toekomstzekere netwerk. Hierdoor worden feitelijk de rollen omgedraaid. Daarbij dient wel gezegd te worden dat voor de meeste consumenten de internetsnelheid die Ziggo via het nieuwe gigabit/GigaNet netwerk levert ruimschoots voldoende is. Wel staat Ziggo in vergelijking met glasvezel fors op achterstand bij het leveren van uploadsnelheid. Die is via de kabels van Ziggo op dit moment twintig keer langzamer dan glasvezel. De uploadsnelheid gaat naar verwachting in 2021 bij Ziggo wel omhoog als het kabelbedrijf stopt met het leveren van analoge FM-kabelradio.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLKPN WholesaleglasvezeltvtelevisieinternetinternetsnelheidgigabitGigaNetabonnementconcurrrentieconcurrentiestrijdserviceproviders

  Reacties

 1. TV-TIP Live and Let Die

  Live and Let Die
  RTL 7 om 20:25 uur
  James Bond (Roger Moore, die de rol hier voor het eerst speelt) doet onderzoek naar de moord op drie collega's. Hij ontdekt dat de slachtoffers alle drie contact hadden met Kananga (Yaphet Kotto), de dictator van het Caraïbische eiland San Monique. Op San Monique krijgt 007 te maken met drugs, geweld en de duistere krachten van voodoo.

  TV-TIP Wheeler Dealers

  Wheeler Dealers
  discovery om 20:30 uur
  In mei 2002 werd de liefhebber van brullende motoren en brandend rubber getrakteerd op de gepeperde versie van de vrij brave Audi A6 Avant, de RS6 Avant. Met in het vooronder een 4,2 liter twinturbo V8, goed voor 450 pk, sprintte de opgepompte stationwagen in een duizelingwekkende 4,7 seconden van 0 naar 100 km/u. Mike vindt een ultra­marijnblauw exemplaar van de eerste generatie, die Elvis nog verder oppompt om het op het circuit op te nemen tegen dé sportwagen der sportwagens: de Porsche 911.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)